Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Η Ευρώπη λέει ΟΧΙ στις πλαστικές σακούλες & τα σκουπίδια

Για πρώτη φορά η ΕΕ λαμβάνει δεσμευτικά μέτρα ως προς τη χρήση της επιβλαβής πλαστικής σακούλας, καθώς η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον περιορισμό της. Σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις μέχρι το 2025 τα κράτη μέλη δεσμεύονται να μειώσουν τη χρήση πλαστικής σακούλας σε ποσοστό της τάξεως του 80%, ενώ τους δίνεται η διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν το προσφορότερο μέσο για να επιτύχουν τον σκοπό αυτό. Στην πράξη η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας θα γίνει μεταβατικά, ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμες σακούλες ή σακούλες πολλαπλών χρήσεων στο μέλλον κι ενδέχεται η χρήση πλαστικής σακούλας να συνοδεύεται κι από χρηματική επιβάρυνση. Η βουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων Μαργκρέτε Άουκεν από τη Δανία έκανε λόγο για «ιστορικό μέτρο» ως προς την αντιμετώπιση ενός θέματος με σημαντικές περιβαλλοντικές προεκτάσεις. 


Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει στους κόλπους του ψήφισμα υπέρ της απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας, ενώ η επίτευξη συμφωνίας δεν ήταν εξαρχής εύκολη. Στόχος της ΕΕ είναι να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας μέχρι το 2025 με στόχο κάθε Ευρωπαίος να χρησιμοποιεί 40 σακούλες κατά μέσο όρο ετησίως αντί των 176 (στατιστική έρευνα  2010). H Γερμανία εξετάζει ήδη το θέμα της πρόσθετης φορολόγησης στην τιμή της πλαστικής σακούλας χωρίς ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση να έχει προς το παρόν συγκεκριμενοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει στην κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Αρχικά εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταματήσει η κυκλοφορία της πλαστικής σακούλας σε μεγάλα πολυκαταστήματα και σε καταστήματα ρούχων.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν στους ωκεανούς, ενώ χρειάζονται έως 450 χρόνια για την πλήρη αποσύνθεσή τους. Στόχος της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η αντιμετώπιση της αυξανόμενης ρύπανσης των θαλασσών και ωκεανών από πλαστικές σακούλες. Παράλληλα πολλά ψάρια και θαλάσσια πτηνά εγκλωβίζονται σε πλαστικές σακούλες ή δηλητηριάζονται επειδή προσπαθούν να φάνε, νομίζοντας πως είναι τροφή. 

Η πορεία διαμαρτυρίας στην Τρίπολη για τα σκουπίδια
Στην Ελλάδα τη προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε πορεία αρχικά προς το δημαρχείο Τρίπολης και στην συνέχεια προς το κεντρικό κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου οι πολίτες πέταξαν σακούλες με σκουπίδια, φράζοντας κυριολεκτικά με σκουπίδια και κάδους γεμάτους με απορρίμματα τις εισόδους των δύο κτιρίων.


Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και η πορεία στους δρόμους της Τρίπολης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, από πολίτες που διαμαρτύρονται για την αποπνικτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και 2,5 μήνες με τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης. Απλοί πολίτες μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και εκατοντάδες κάτοικοι της Τρίπολης, παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πετρινού. Οι αγανακτισμένοι πολίτες υπογράμμισαν πως αν δεν απομακρυνθούν άμεσα τα σκουπίδια από την πόλη, οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν και θα είναι περισσότερο δυναμικές.

Δήλωσαν πως έχει εξαντληθεί κάθε όριο ανοχής και υπομονής, με τα σκουπίδια να είναι βουνά στους δρόμους και παρά την έκτακτη ανάγκη που έχει κηρυχτεί η πόλη να μην απομακρύνονται με άμεσο κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Επίσης διαβάστηκε ψήφισμα, που έχει αποσταλεί στους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, καλώντας τους να αναλάβουν δράση.