Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

20 χρόνια ΠΕΛΙΤΙ - 15η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών



15η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ - Peliti seed festival 2015


Το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 είστε όλοι καλεσμένοι στη 15η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Πρόκειται για την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 20 χρόνια Πελίτι (1995-2015). 

Με αφορμή τα 20 χρόνια Πελίτι έχουν προσκληθεί φίλοι, συνεργάτες και όχι μόνο, από την Ελλάδα, αλλά απ’ όλον τον πλανήτη. Και γι’αυτό οργανώνεται και η 1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα κοινά αγαθά (Ελευθερία των Σπόρων, την Ελευθερία της Τροφής και τη Δημοκρατία της Γης) στο Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας, στις 18 Απριλίου 2015 από τις 10:30 το πρωί ως της 5:00 το απόγευμα.    

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Πελίτι, www.peliti.gr, με την υποστήριξη:
του Κ. Π. Ε Παρανεστίου www.kpeparanestiou.gr
του Δήμου Παρανεστίου www.paranesti.gr
του seedfreedom (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων)   seedfreedom.info
της οργάνωσης Lucha Idigena www.luchaindigena.com/από το Περού
την οργάνωση Red de Guardianes de Semillas redsemillas.org/ από το Εκουαδόρ
από το δίκτυο διατρητών σπόρων της Βραζιλίας, Rede de Sementes Livres Brasil: www.redesementeslivresbrasil.org


Δίκτυο 14 σχολείων με φυτεμένους κήπους, τους οποίους θα φροντίζουν τα παιδιά, δημιουργείται στον δήμο Αρχανών Αστερουσίων στην Κρήτη, έπειτα από πολύ προσπάθεια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεργασίες με εξειδικευμένους φορείς, όπως το ΠΕΛΙΤΙ για την εκπαίδευση των μαθητών στην καλλιέργεια σπόρων και τη δημιουργία μικρών φυτωρίων... Τα σχολεία έχουν επιλέξει τα τμήματα των κήπων, όπου θα φυτέψουν λαχανικά, αρωματικά και άλλα ντόπια φυτά και θα προσπαθήσουν να προωθήσουν την ιδέα της καλλιέργειας και διάσωσης των τοπικών ποικιλιών και σπόρων. Στο δίκτυο συμμετέχουν τα νηπιαγωγεία Πύργου, Αγιών Παρασκιών, Χουδετσίου, Κουνάβων και Μυρτιάς, τα δημοτικά σχολεία Αρχανών, Χουδετσίου, Κουνάβων, Μυρτιάς και τα Γυμνάσια Αρχανών, Πύργου, Χάρακα και Μελεσών.

Video

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου