Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ομοιοπαθητική οδοντιατρική




Μιλώντας με μια φίλη οδοντίατρο κι εξηγώντας μου ότι παρακολουθεί διάφορα σεμινάρια ομοιοπαθητικής και βελονισμό, έκανα μια μικρή έρευνα για την ομοιοπαθητική οδοντιατρική. Και ναι στο τεχνικό μέρος της οδοντιατρικής γνώριζα ότι υπάρχει μια προσπάθεια αποφυγής μερικών υλικών, όπως π.χ. τα «μαύρα» σφραγίσματα, γιατί τα αμάλγαμα περιέχουν υδράργυρο και βαρέα μέταλλα, που επιδρούν αρνητικά και σ’ όλο τον οργανισμό, αλλά και και στην ίδια την ομοιοπαθητική θεραπεία. Όπως επίσης η αποφυγή χρήσης ευγενόλης, κάποιων χημικών διαλυμάτων, κοινού αναισθητικού... κ.λπ. που επίσης καταστρέφουν τη θεραπεία. Όμως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις περισσότερες τεχνικές... π.χ. ορθοδοντική, προσθετική, εμφράξεις...  όσο στο θεραπευτικό μέρος!


Καταρχήν η ομοιοπαθητική είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας, που στοχεύει στην ενδυνάμωση του οργανισμού, ενεργοποιώντας τις αμυντικές δυνάμεις κι αποκαθιστώντας τη διαταραγμένη υγεία του. Πάντα η υγεία των δοντιών έχει αντίκτυπο σε όλο τον οργανισμό. Πέρα από τη πρόληψη, η ομοιοπαθητική οδοντιατρική αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του ασθενή σαν διαταραχές του συνόλου του οργανισμού και τον τρόπο, που τα εκδηλώνει μοναδικό, που δεν πρέπει να καταπιεστούν με αγωγή της κλασικής οδοντιατρικής όπως αντιβιώσεις, αντιφλεγμονώδη, αποιδηματικά, επιθετικές επεμβάσεις..., αλλά ο κάθε ασθενής να αντιμετωπιστεί ως μονάδα με εξατομίκευση της κάθε ομοιοπαθητικής αγωγής.



Το στόμα αποτελεί την αρχή δύο σημαντικών συστημάτων του πεπτικού και του αναπνευστικού και γι’αυτό η κατάσταση των δοντιών και του στόματος έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ισορροπία του οργανισμού. Όμως συχνά δεν τα φροντίζουμε ανάλογα, ούτε αντιμετωπίζονται με τόση σοβαρότητα κι όσο πρέπει. Διαταραχή της ισορροπίας στο στοματοδοντικό σύστημα μπορεί να συμπαρασύρει τον οργανισμό σε γενικευμένες διαταραχές, αλλά κι αντίστροφα, δηλαδή σε μία διαταραχή του οργανισμού, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα κι από το στόμα, όπως λένε οι ειδικοί.  Ο συνδυασμός ομοιοπαθητικής κι οδοντιατρικής φροντίδας είναι ιδανικό και μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά. Παθήσεις για παράδειγμα όπως οι άφθες, ο έρπης, η χρόνια ουλίτιδα, οι στοματίτιδες, λοιμώξεις και νόσοι σιελογόνων.... αντιμετωπίζονται θεραπευτικά με ομοιοπαθητική και σωστή οδοντιατρική αντιμετώπιση.


Η άσχημη κατάσταση των δοντιών, π.χ. τερηδόνα στα δόντια, νεκρά, δόντια με κακότεχνα σφραγίσματα, δόντια με αποτριβή, προσθετικές εργασίες.... ερεθίζουν τον βλεννογόνο, με αποτέλεσμα την εκδήλωση ουλίτιδας, παροδοντοπάθειας, φλεγμονωδών ή προκαρκινικών καταστάσεων κ.λπ.  Συχνά υπάρχουν και λειτουργικές διαταραχές, π.χ. στη μάσηση, στην ομιλία, στη διατροφή, αισθητικά προβλήματα με επιπτώσεις και στον ψυχισμό του κάθε ασθενή... Η ομοιοπαθητική αγωγή με τη σωστή αντιμετώπιση εξασφαλίζουν την υγεία όχι μόνο στο στόμα, αλλά και στο σύνολο του οργανισμού.


Οπότε γενικότερα η διαφορά της ομοιοπαθητικής οδοντιατρικής από τη κλασική βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση του ασθενή συνολικά ως οργανισμού. Ο ομοιοπαθητικός οδοντίατρος γνωρίζει την ομοιοπαθητική φαρμακολογία και ξέρει το στάδιο και τη πορεία της θεραπείας του ασθενή. Με την εξατομίκευση του ασθενή και με τη χρήση του κατάλληλου για κάθε περίπτωση ομοιοπαθητικού φαρμάκου, όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ο βελονισμός επίσης έχει ενδιαφέρον για όλες τις ειδικότητες και καλύπτει ένα ολόκληρο πεδίο δράσης της ιατρικής είτε αφορά την Παθολογία, τη Γυναικολογία-Μαιευτική, Παιδιατρική, Νευρολογία, Δερματολογία.... και Οδοντιατρική! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου