Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Φυσικά καθαριστικά


Υπάρχουν πολλές συνταγές για φυσικά καθαριστικά για πολλές χρήσεις... θα τις λέγαμε πιο οικολογικές και από διάφορα πολυκαθαριστικά, που κυκλοφορούν στην αγορά με το χαρακτηρισμό φιλικά προς το περιβάλλον. Είναι συνταγές της γιαγιάς και της μαμάς με υλικά της κουζίνας και δραστικά χωρίς να απειλούν την υγεία μας. Χρόνια η Greenpeace έχει αναρτήσει μια λίστα με τοξικές ουσίες, που βρίσκονται στα σπίτια μας και τις περισσότερες φορές αγνοούμε την επικινδυνότητα τους. Ακόμη κι αυτά που αγοράζουμε και έχουν «βαφτιστεί» οικολογικά καθαριστικά θα πρέπει να ελέγχουμε τη σύνθεση τους διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να υπάρχει η σχετική οικολογική σήμανση και κυρίως να διαβάζουμε αν τα τασιενεργά, γνωστά ως surfactants ή tensioactifs είναι φυτικής προέλευσης.

Κάποια πράγματα τα ‘χουμε ακούσει ή τα έχουμε εφαρμόσει κι εμείς. Για παράδειγμα η μαγειρική σόδα καθαρίζει τέλεια το φούρνο. Ή φτιάχνουμε ένα μείγμα με 4 κουταλιές σούπας σόδα διαλυμένες σε λίγο νερό ή βάζουμε απευθείας λίγη μαγειρική σόδα σ’ ένα σφουγγάρι. Με το σφουγγάρι εφαρμόζουμε τη σόδα στα σημεία, που θέλουμε να καθαρίσουμε και συνήθως αφήνουμε το μείγμα να δράσει όλη τη νύχτα...ξεπλένοντας μ’ ένα καθαρό βρεγμένο σφουγγάρι. Αν ο φούρνος είναι ζεστός, βάζουμε τη σόδα τότε για να εκμεταλλευτούμε τη συσσωρευμένη θερμότητα και να καθαρίσει καλύτερα. Ενώ στο ψυγείο για να εμποδίσουμε μια δυσάρεστη μυρωδιά π.χ. του ψαριού ή τυριού, βάζουμε λίγη μαγειρική σόδα σ’ ένα μικρό ανοιχτό δοχείο.

Το ξύδι για όλους τους παλαιούς δεν απομάκρυνε μόνο τις μυρωδιές, αλλά απολύμαινε όλα τα μαχαιροπίρουνα και τα μαγειρικά σκεύη με ξύλινες λαβές. Τα τζάμια επίσης γίνονται αόρατα όταν στο νερό πέσουν σταγόνες αιθέρια έλαια λεμονιού ή και με άσπρο ξύδι. Επειδή αναφέρθηκα και στον καθαρισμό του φούρνου, όταν πρόκειται για φούρνο μικροκυμάτων, βάζουμε ένα μπολ νερό με μια φέτα λεμόνι, που το θερμαίνουμε μέχρι να σχηματιστεί ατμός, και στο τέλος σκουπίζουμε με ένα απορροφητικό πανί. Συχνά αντί για μαλακτικό ρούχων, στο τέλος κάθε πλύσης προσθέτουμε ξύδι και μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια λεβάντας ή λεμονιού.

Το αλάτι είναι ένα πανάρχαιο καθαριστικό... δίνει λάμψη στην πορσελάνη, σε κρύσταλλα (γυαλίζουμε μ’ ένα πανί εμποτισμένο με αλατισμένο νερό). Τ’ αλατισμένο νερό συντηρεί τις βούρτσες από φυσική τρίχα, ζωντανεύει τα χρώματα των ρούχων και των χαλιών. Συνήθως παπασπαλίζουμε χαλιά και υφάσματα με ψιλό αλάτι, βουρτσίζουμε, αφήνουμε να ενεργήσει για 15 λεπτά και καθαρίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα. Οι γιαγιάδες για τη συντήρηση της πλάκας του ηλεκτρικού σίδερου γυάλιζαν μ’ ένα βαμβακερό απαλό πανί βουτηγμένο στο ξύδι και πασπάλιζαν μετά με ψιλό αλάτι.

Το λινέλαιο προστατεύει το ξύλο και το μέταλλο από την υγρασία. Για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών, κυρίως της κουζίνας, συνιστάται η συνταγή για όλες τις χρήσεις: 25 cl ξύδι, 75 cl νερό, μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια λεμονιού ή τεϊόδεντρου και 1 κουταλιά της σούπας οικολογικό υγρό πιάτων. Ο χυμός του λεμονιού καθαρίζει τα λερωμένα σφουγγάρια, τα κεραμικά, αφαιρεί τ’ άλατα από τα είδη υγιεινής, συντηρεί τα είδη μπαμπού για περισσότερο χρόνο ...κι άλλα. Αρκεί να διαλύσετε δύο κουταλιές σούπας λεμόνι σ’ ένα λίτρο νερό. Ναι, η χλωρίνει καθαρίζει, απολυμαίνει, λευκαίνει, αφαιρεί οσμές, απομακρύνει τα βακτηρίδια... όμως διαταράσσει τη βακτηριδιακή ισορροπία στο σπίτι όπου υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι βρίσκονται σε ισορροπία με άλλους, μη παθογόνους.... αυξάνοντας τις πιθανότητες μολύνσεων και ασθενειών.

Το μηλόξιδο ή άσπρο ξύδι είναι ένα γνωστό καθαριστικό από την αρχαιότητα... λένε ότι άρχισε η παραγωγή του γύρω στα 3.000 π.Χ. στη Μεσοποταμία. Το άσπρο ξύδι από μόνο του ή σε συνδυασμό με τη μαγειρική σόδα μπορεί να αντικαταστήσει πολλά προϊόντα καθαρισμού... π.χ. για να καθαρίσουμε την καφετιέρα από τ’ άλατα, ρίχνουμε ξύδι με νερό στην υποδοχή νερού και το βράζουμε... όταν τη ξεπλένουμε είναι έτοιμη. Το ξύδι εξαφανίζει τα υπολείμματα τροφών από τα πιάτα, διαλύει τη κόλλα και αφαιρεί ίχνη κεριού... Η χρήση του στα χαλιά κάνει τα χρώματα πιο ζωηρά, ενώ αν ρίξουμε άσπρο ξύδι σε σημείο που έπεσε χλωρίνη, εξαφανίζει το λεκέ! Ένα 100% αγνό προϊόν, που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον... ιδανικό καθαριστικό για τα τζάμια και τα πατώματα, είδη υγιεινής, βρύσες.... Αντίο άλατα!

Το μαύρο σαπούνι ή savon noir ή black soap είναι ένα φυσικό σαπούνι με ποτάσα και φυτικό λάδι. Αποτελεί το τέλειο καθαριστικό για λίπη και λεκέδες. Αυτό το σαπούνι καθαρίζει σε βάθος, γυαλίζει, τρέφει και προστατεύει τις επιφάνειες, ιδιαίτερα τα πλακάκια, μάρμαρα και όλα τα δάπεδα. Επειδή το μαύρο σαπούνι είανι πολύ συμπυκνωμένο μια μικρή ποσότητα αρκεί ή αραιωμένο. Γενικότερα δεν χρειάζεται ξέβγαλμα. Καθαρίζει αποτελεσματικά το φούρνο κι απορροφητήρα, τζάμια... και δύσκολους λεκέδες όπως π.χ. από πίσσα ή λαδομπογιές (είναι κατάλληλο και για τα πινέλα ζωγραφικής). Πολλοί το απλώνουν πάνω στους λεκέδες πριν από το πλύσιμο.

Η πέτρα του αργίλου είναι προϊόν φυσικό και βιολογικό και θα το αγοράσετε σε στέρεα μορφή. Για τη χρήση της την τρίβουμε σ’ ένα σφουγγάρι, ώστε να το εμποτίσουμε. Η πέτρα του αργίλου συνήθως περιέχει τα εξής: άργιλο, φυτικό σαπούνι, φυτικά και αιθέρια έλαια. Ο άργιλος αφαιρεί τ’ άλατα και τα λίπη, δίνει λάμψη και δημιουργεί ένα φίλτρο προστασίας. Γενικότερα επιλέγουμε το βιοδιασπώμενο σαπούνι (γνωστό π.χ. το σαπούνι Μασσαλίας) και όχι τα συνθετικά απορρυπαντικά. Και γενικότερα αποφεύγουμε να ξεβουλώνουμε τις σωληνώσεις με καυστική σόδα, που επιβαρύνει το περιβάλλον. Μια αλοιφή με βάση τον άργιλο καθαρίζει αποτελεσματικά τ’ ασημικά και τα κοσμήματα. Δεν έχει δυσάρεστη οσμή, είναι οικολογική και καθαρίζει μεγάλη γκάμα... από την μπαταρία της μπανιέρας μέχρι τ’ ασημικά. Πωλείται στα καταστήματα χρωμάτων. Ιδιαίτερα η λευκή πέτρα αργίλου είναι πολύ φιλική στο περιβάλλον.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου