Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

"The Angelina effect" ...στην πρόληψη του καρκίνου μαστού!




Η Angelina Jolie αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια πρωτοπόρο, αλλά και πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια γυναικών, αφού διπλασιάστηκε, σύμφωνα με τους γιατρούς,  ο αριθμός των γυναικών που προσφεύγουν σε προληπτικές εξετάσεις για genetic breast cancer… δηλαδή καρκίνο του στήθους με γονιδιακή προδιάθεση. Με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, οι βρετανοί γιατροί αποδίδουν τη ραγδαία αύξηση του γονιδιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στην Αγγλία στο «παράδειγμα της Αντζελίνα Τζολί»! 

Συγκεκριμένα μιλάνε για διπλασιασμό και μισό... από τον περασμένο Μάιο όταν η ηθοποιός αποκάλυψε ότι είχε διπλή μαστεκτομή για να μην «χτυπηθεί» μελλοντικά από τον καρκίνο μαστού. Οι γιατροί το ονομάζουν "the Angelina effect". Σε έρευνα του Νοσοκομείου Σεν Μέρι, στο Μάντσεστερ, οι περισσότεροι γονιδιακοί έλεγχοι BRCA1 πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2013, δύο μήνες μετά την περίφημη επιστολή της αμερικανίδας ηθοποιού στους New York Times. Σε άρθρο της με τίτλο "My Medical Choice"(η ιατρική επιλογή μου), η αμερικανίδα ηθοποιός ομολόγησε ότι υποβλήθηκε σ' αυτή την επέμβαση αφού  έχει ένα ελαττωματικό γονίδιο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες και τους μαστούς.

Η μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 (ένδειξη για γενετικά προδιάθεση για καρκίνο του μαστού), αλλά και το ιστορικό ότι η μητέρα της πέθανε από καρκίνο στα 56 της χρόνια αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Οι γιατροί, που την παρακολουθούν εκτίμησαν ότι είχε 87% κίνδυνο καρκίνου του μαστού και σχεδόν 50% κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, αν και ο κίνδυνος είναι διαφορετικός για κάθε γυναίκα. Η ίδια δημοσίευσε την επέμβαση, γιατί όπως δήλωσε: "Για κάθε γυναίκα, που το διαβάζει αυτό, θέλω να γνωρίζει ότι έχει επιλογές. Θέλω να ενθαρρύνω τις γυναίκες να εξεταστούν και να αναζητήσουν πληροφορίες για τις επιλογές, που έχουν".

Μετά τη διπλή μαστεκτομή οι πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού δεν είναι περισσότερες από 5%. Μέσα από το άρθρο της  έδωσε λεπτομέρειες της επέμβασης, αλλά και μια άλλη διάσταση, καθώς ευχαριστεί το σύντροφό της Brad Pitt για την τρυφερότητά του. Η ηθοποιός και ο Μπραντ Πιτ έχουν αποκτήσει τρία παιδιά και άλλα τρία υιοθετημένα. "Μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται πια να φοβούνται ότι θα με χάσουν εξαιτίας ενός καρκίνου του μαστού", υπενθυμίζοντας στον κόσμο ότι  458.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Οι αποκαλύψεις της είχαν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ανάλογες αποκαλύψεις οποιουδήποτε άλλου διασήμου, πιθανότατα λόγω της εικόνας της ως λαμπερής και δυνατής γυναίκας, επισημαίνει στην Guardian ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας Professor Gareth Evans.  Η Sally Greenbrook, υπάλληλος στο charity Breakthrough Breast Cancer είπε ότι είχαν ακούσει  χωρίς όμως επίσημη επιβεβαίωση ότι αυξήθηκαν οι αναφορές στο οικογενειακό ιστορικο και τις γενετικές υπηρεσίες μετά την ανακοίνωση της Αντζελίνα Τζολί και είναι ενδιαφέρον που ενθαρρύνονται οι γυναίκες με family history of breast cancer για μια προληπτική προσέγγιση των θεμάτων της υγείας τους. 

Επίσης η Αντζελίνα Τζολί έδωσε έμφαση στο υψηλό κόστος για τις εξετάσεις  BRCA1 και BRCA2, που ανέρχεται στα τρεις χιλιάδες δολάρια, στις Η.Π.Α, κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για πολλές γυναίκες. Το ρομαντικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι το μυστικό, που αποκάλυψε για τη σχέση της με τον Μπαρντ Πιτ και δεν είναι ούτε σέξι εσώρουχα, ούτε κόλπα στο κρεβάτι...  αλλά γράμματα, που  κρατάνε το πάθος «ζωντανό»! Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αναγκάζονται να μείνουν μακριά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.  Όπως αποκάλυψε η Αντελίνα, τα γράμματα δίνουν και παίρνουν όσα χιλιάδες χιλιόμετρα κι αν τους χωρίζουν, όπως όταν εκείνη ήταν στην Αυστραλία και σκηνοθετούσε το «Unbroken» και ο Μπραντ γύριζε το «Fury» στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε συνέντευξη της η Αντζελίνα είπε ότι: «Αποφασίσαμε να ζήσουμε όπως τα παλιά χρόνια και να ανταλλάσσουμε γράμματα, κάτι που μας έφερε ακόμα πιο κοντά, έχοντας στο μυαλό μας τους ανθρώπους που ήταν μακριά ο ένας από τον άλλο για μήνες, αν όχι χρόνια εκείνη την εποχή». Ακολούθησε ο επίσης ρομαντικό γάμος  μέσα στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Σατό Μιραβάλ. Ένα απόκτημα 600 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην επαρχία Προβάνς της Γαλλίας , ένα νυφικό με ζωγραφιές από τα χέρια των παιδιών τους και ένα εκκλησάκι στολισμένο επίσης με λουλούδια, που μάζεψαν τα παιδιά τους.  Ο γάμος της χρονιάς σε απόλυτη μυστικότητα, που στοίχισε μόνο 200 χιλιάδες ευρώ και με μοναδική συνταγή την ευτυχία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου