Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Suzy Menkes' special reports



Αν κάποια δημοσιογράφο θαυμάζω για τη πένα της είναι η Suzy Menkes, η παγκοσμίως φήμης συντάκτρια μόδας, που με κάνει να ζηλεύω το γράψιμο της και  ίσως που δεν έχω  γίνει ως τώρα fashion editor... Ποτέ όμως δεν ξέρεις και ποτέ δεν είναι αργά.  Το γράψιμο της είναι αξεπέραστο και απολαμβάνω ιδιαιτέρως τις ανταποκρίσεις της από τη Εβδομάδα Μόδας, καθώς έρχονται τα newsletters από τη Vogue ή τα γραφόμενα της Alexandra Shulman στα editorials, που λαμβάνω από εκείνη απευθείας. Από τις αρχές Μαρτίου 2014, η κριτικός μόδας είναι συνεργάτης της Vogue και ανήκει στο γκρουπ Condes Nast International, αφήνοντας πίσω 25 χρόνια ως συντάκτης μόδας στη νυν International Herald Tribune και τωρινή International New York Times.

Όπως και η ίδια η Suzy Menkes δηλώνει αφήνουμε πια την εποχή του έντυπου Τύπου, που δεν του λέμε κι «αντίο» γιατί έχει αξία,  όμως με την έκρηξη των media έχει αναπτυχθεί και η ψηφιακή βιομηχανία μόδας και γι’αυτό αποφάσισε να δεχτεί κι εκείνη τις νέες προκλήσεις του ηλεκτρονικού Τύπου. Έτσι έγινε η international Vogue editor και θα συνεισφέρει ως  reporter και κριτικός στα διεθνή  websites — συμπεριλαμβανομένων των χωρών  Μεγ.Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Κίνα. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να γράφει για την American Vogue. Μια συνεχώς αναπτυσσόμενη ψηφιακή βιομηχανία για περισσότερη επικοινωνία, διασύνδεση, ελευθερία, για μια ικανοποιητική προσέγγιση στη λήψη και αποστολή της πληροφορίας ιδιαιτέρως στις ευάλωτες διεθνείς αγορές.

Angelos Bratis
Είναι εκπληκτικός ο τρόπος γραφής της και πως να μην είναι; 26 χρόνια στην ΙΗΤ, που σχετικά πρόσφατα μεταονομάστηκε σε New York Times. Αν και λένε πως αυτή η αλλαγή ήταν και ένας από τους λόγους για να συνάψει συμφωνία με Condes Nast, σύμφωνα με τα λεγόμενα της συναδέλφου της Cathy Horyn, που επίσης αποχώρισε από τους New York Times. Προσωπικά όμως ήθελα να σας γράψω για την Suzy Menkes, γιατί θεωρώ μοναδικά κομμάτια τα κείμενα της από τη Fashion Week… γράφοντας π.χ.  για τον Ιταλό σχεδιαστή με ελληνικές ρίζες Angelos Bratis και τη καλοκαιρινή 2015 collection (που φιλοξενήθηκε από τον Giorgio Armani) … ότι φορέματα του με dropped arm hole της και κοσμήματα της Μάστορη  θύμιζαν τη Κλυταιμνήστρα στη σκηνή. Σε μαγεύουν οι περιγραφές της και οι τόσο πετυχημένες κριτικές της. Για τον Angelo Bratis, που συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μόραλη στην συλλογή του, η Suzy Menkes έγραψε: “It was a promising start for the Milan season, where the sweet bird of youth is trying to find a voice”.
 
Angelos Bratis collection

Φέτος η βρετανίδα δημοσιογράφος Suzy Menkes έχει επηρεάσει σίγουρα με την επιλογή της να εργαστεί στον ηλεκτρονικό Τύπο, δείχνοντας τον δρόμο στην digital age που διανύουμε, όπου και η μόδα θέλει να ακουστεί και η Menkes θα επηρεάσει σίγουρα κι άλλο ως επικεφαλής Vogue Editor at Condes Nast International, έναν όμιλο ΜΜΕ, που απευθείνεται σε 164 εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως. Έχει υπολογιστεί ότι η δημοσιογράφος έχει γράψει πάνω από 1.7 εκατομμύρια λέξεις τυπωμένες στο χαρτί. Αυτές οι μέρες ήταν γεμάτες έμπνευση για εκείνη, αφού η London Fashion Week είναι 5 ημέρες αφιερωμένες στο ταλέντο, τη δημιουργηκότητα, τη καινοτομία...  με shows, presentations, installations, showrooms, events καιparties με τα καλύτερα και πιο λαμπρά ονόματα αυτής της βιομηχανίας.
SIMONE ROCHA
Για τα ρομαντικά ρούχα της Simone Rocha, που χαρακτηρίζει ως The New Romantic έγραψε  εκπληκτικές κριτικές και φράσεις με εμπνευσμένες μεταφορές, όπως ότι τα μαλλιά των γυναικών ήταν βρεγμένα και γύριζαν σαν τον «πνιγμό της Οφηλίας». Σε συνεπαίρνει να διαβάζεις τα άρθρα της, που είναι σύντομα  σε έκταση λόγω της ηλεκτρονικής χρήσης, αλλά τόσο εύστοχα και λογοτεχνικά. Ενώ η βαθειά γνώση του αντικειμένου της μόδας φαίνεται σε κάθε της λέξη, όπως π.χ. γράφει για τη σειρά Stella Jean, καθώς γνωρίζει ότι με τη νέα της συλλογή η σχεδιάστρια επέστρεψε στις ρίζες της, που κρατούν από την Αϊτή. Και η αποστολή της ήταν να παρουσιάσει ρούχα φτιαγμένα στην Αϊτή, συνεργαζόμενη με το United Nations' International Trade Centre (ITC) Ethical Fashion Initiative, που προωθούν το «ηθικό» και «δίκαιο» εμπόριο στις αναπτυσσόμενες χώρες.
STELLA JEAN



Η Suzy Menkes ξεχωρίζει όμως και σε κάτι άλλο, έχει τη φήμη στην βιομηχανία της μόδας ότι είναι αγαπητή απ΄όλους, τόσο για τις δίκαιες και ισορροπημένες κριτικές της, όσο και για τη προσωπικότητα της. Επίσης έχει βοηθήσει πολλούς να κάνουν καριέρα στη μόδα με πιο γνωστή τη περίπτωση του σχεδιαστή τσαντών Pauric Sweeney. Τον Νοέμβριο του 2009 συμμετείχε ως ένας από τους κριτές στο τελικό Lifetime TV series Project Runway. Αν και γεννήθηκε στο Λονδίνο, έχει κάνει σχετικές σπουδές dressmaking στο Παρίσι, όπου και διαμένει,  ενώ είχε πει ότι επηρεάστηκε πολύ από τα σόου της Nina Ricci, που θεωρώ αγαπημένη σχεδιάστρια. Εκτός από τα δημοσιογραφικά της άρθρα έχει γράψει αρκετά βιβλία, ιδιαίτερα σε British Royal style. Έχει τιμηθεί με τη Legion d'Honneur στη Γαλλία και με το βρετανικό βραβείο OBE.



Σίγουρα η επίσημη πρώτη μέρα της Fashion Week στη Νέα Υόρκη στις 3 - 4 Σεπτεμβρίου 2014 ήταν κάτι σαν κισμέτ, αφού συνέπεσε με τη πρώτη μέρα στα σχολεία του Μεγάλου Μήλου, και η κίνηση στα πεζοδρόμια και στη πόλη ήταν νευρική.  Στην Ελλάδα αναμένουμε την 16 International Fashion Week, AXDW  από τις 24 έως 27 Οκτωβρίου 2014 στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια (Athens Xclusive Designers Week :: Xporting Greek Fashion). Πραγματικά θα ενθουσιαστώ φέτος αν διαβάσω κριτικές στα websites Condé Nast Online από τη Suzy Menkes.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου