Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ξαφνική έκρηξη του ηφαιστείου Οντάκε στην Ιαπωνία




Σύννεφα καπνού επεκτείνονταν 10 χιλιόμετρα ψηλά στον ουρανό, καθώς το ηφαίστειο Οντάκε,συνέχισε να εκρήγνυται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Εκατοντάδες μέλη των σωστικών συνεργείων στην κεντρική Ιαπωνία έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες και μέχρι στιγμής 7 διασώθηκαν 32 αγνοούνται. Περισσότεροι από 30 ορειβάτες εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία σε κατάσταση "καρδιοαναπνευστικής" ανακοπής στο ηφαίστειο, το οποίο εκρήγνυται ήδη από το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου. Οι ορειβάτες εντοπίστηκαν κοντά στην κορυφή του Οντάκε, το οποίο υψώνεται στα 3.067 μέτρα ανάμεσα στις περιφέρειες Ναγκάνο και Γκίφου.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως το ηφαίστειο Οντάκε, που βρίσκεται 200 χλμ. δυτικά του Τόκιο, εξερράγη λίγο πριν από το μεσημέρι χθες. Τουλάχιστον 250 ορειβάτες είχαν εγκλωβιστεί στο όρος μετά την έκρηξη, παρόλα αυτά μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας οι περισσότεροι κατάφεραν να κατέβουν το βουνό, όπως μετέδωσε το NHK. Το όρος Οντάκε αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ορειβάτες, ενώ η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε το 1979, εκτοξεύοντας τουλάχιστον 200.000 τόνους τέφρας.

Περίπου 550 στρατιώτες, αστυνομικοί και πυροσβέστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης δεκάδων ορειβατών, μεταξύ αυτών και παιδιά, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου μετά την απροειδοποίητη έκρηξή του. Η στάχτη έχει αρχίσει να κυλάει από τη νότια πλαγιά του βουνού σε έκταση μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων. Από τους 300 ορειβάτες, που πλησίαζαν στην κορυφή του Οντάκε χθες, 45 με 49 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών, δεν είχαν καταφέρει να κατέβουν από το βουνό και πέρασαν τη νύχτα στα καταφύγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου