Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές

Αγαπάμε το ποδήλατο! ...είχα αρθρογραφίσει στο παρελθόν για τις καλύτερες ποδηλατικές διαδρομές στον κόσμο και υπήρξε μια ωραία έρευνα, που είχα κάνει, δημοσιευμένη στο κυπριακό περιοδικό AERAS.  Όμως η Ευρώπη από μόνη της έχει υψηλής ποιότητας και εξαιρετικής ομορφιάς ποδηλατικές διαδρομές σε ένα δίκτυο, που εξαπλώνεται και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Την Ελλάδα διασχίζουν 3 Ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές (Eurovelo διαδρομές EV8, EV 11 και EV 13). Η ποδηλασία εκτός από μια υγιεινή δραστηριότητα, μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο μιας περιοχής με τον πιο ευχάριστο και οικολογικό τρόπο.


Από τα ανατολικά της Ευρώπης στα δυτικά, θα συναντήσετε την Μεσογειακή διαδρομή EV8 (5,388 χλμ.) που ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα. Από τον Βορρά στον Νότο, η διαδρομή EV 11 (5,964 χλμ) ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα. Και η νέα διαδρομή EV 13 (6,800 χλμ) ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα, από τον Προμαχώνα Σερρών έως την Εξοχή Δράμας και από τον Κυπρίνο ως τις Καστανιές Έβρου κατά μήκος του ποταμού Άρδα.


Συγκεκριμένα το EuroVelo είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) για την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών, που να συνδέει όλη την Ευρώπη. Ήδη αποτελείται σήμερα από 14 δρομολόγια και μπορεί να προσφέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 5 δις € κάθε χρόνο στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέροντας ένα ποιοτικό και βιώσιμο τουριστικό προϊόν. Οι διαδρομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τουρίστες, καθώς και από τον τοπικό πληθυσμό κάνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις του με ποδήλατο. 


Όπως διαφημίζονται, οι διαδρομές με  ποδήλατο στην Ελλάδα είναι από τις πιο ξεχωριστές στον κόσμο. Κάποιες είναι πολύ απαιτητικές, λόγω του ορεινού εδάφους, άλλες είναι λιγότερο κοπιαστικές, ωστόσο πανέμορφες. Η αίσθηση ξεγνοιασιάς και ελευθερίας που προσφέρει η βόλτα ή η εξερεύνηση ενός τόπου με το ποδήλατο έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια από μόνη της ταξιδιωτική κουλτούρα. Είτε με αγωνιστική διάθεση, είτε με διάθεση εξερεύνησης, θα κάνετε το αγαπημένο σας άθλημα και θα ανακαλύψετε μοναδικά τοπία. Το Visit Greece, μας δίνει όλες τις πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές.Ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή- Eurovelo 8: Ξεκινώντας από την Ήπειρο και τα παραλία του Ιονίου, η διαδρομή περνά από την Ηγουμενίτσα, τα Σύβοτα, την Πάργα, την Πρέβεζα, το ιστορικό χωριό Ζάλογγο, το Σούλι και το Ζαγόρι. Συνεχίζοντας προς νότο, περνάτε από τον Αστακό, τη Βόνιτσα και το Εθνικό Πάρκο του Μεσολογγίου, καθώς και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε το Δέλτα του Αχελώου και του Εύηνου ή  τα νησάκια Εχινάδες στις εκβολές του Αχελώου, που σχηματίστηκαν από τα φερτά υλικά, που εναποθέτει εκεί ο ποταμός. Προχωρώντας, διασχίστε τη διάσημη γέφυρα του Αντιρρίου- Ρίου και περνάτε στην Πάτρα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη  παραθαλάσσια διαδρομή, Ξυλόκαστρο, Αρχαία Σικυώνα, Κιάτο, Κόρινθο φτάνοντας στο Λουτράκι με τις διάσημες ιαματικές πηγές. Επόμενοι σταθμοί τα Μέγαρα και η Ελευσίνα, όπου μπορείτε να κάνετε μια στάση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας με το σημαντικό ιερό της αρχαιότητας ή να επισκεφθείτε τη Μονή Δαφνίου, Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Η διαδρομή σας θα ολοκληρωθεί με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. 


Ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή- Eurovelo 11: Η διαδρομή ξεκινάει από το ΝΑ άκρο της Νορβηγίας και κατεβαίνει στην ηλιόλουστη Ελλάδα ξεκινώντας από τα σύνορα, από τους Ευζώνους (Κιλκίς) στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ο Αξιός Ποταμός διασχίζει την κοιλάδα της Παιωνίας, η οποία υμνήθηκε από τον Όμηρο και τους αρχαίους ποιητές και φιλοσόφους, όσο λίγα από τα φυσικά κάλλη της χώρας μας. Η διαδρομή περνά από τους φημισμένους Δρόμους Κρασιού της Γουμένισας, που παράγει οίνους ΠΓΕ και στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς την Πέλλα, την πρωτεύουσα της Αρχαίου Μακεδονικού κράτους. Η επόμενη στάση είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης και μετά οι άνδρες μπορείτε να συνδυάσετε τη διαδρομή αυτή με μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος, τη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα της χώρας. 


Προς το νότο, θα συναντήσετε τη Βεργίνα και τον Αρχαιολογικό Χώρο των Αιγών, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε τους Μακεδονικούς Τάφους της Βεργίνας και τον τάφο του Φιλίππου Β’. Η διαδρομή περνά επίσης από την Αρχαία Πύδνα, τον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίον με το Αρχαίο Θέατρο και το κοντινό μουσείο στις ακτές τις Πιερίας και στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου. Νοτιότερα θα περάσετε από τα Μετέωρα και τις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου. Στο Βόλο, στους πρόποδες του Βουνού των Κενταύρων, σταματήστε για τσιπουράκια και μεζέδες ή επισκεφθείτε το Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου για να ξεκουραστείτε. Η διαδρομή συνεχίζει προς τις ιστορικής σημασίας περιοχές των Θερμοπυλών, της Χαιρώνειας με το διάσημο Λιοντάρι της, της Θήβας, των Πλαταιών και την Ελευσίνα, καταλήγοντας και πάλι στην Ακρόπολη.


Ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή- Eurovelo 13: Το Ευρωπαϊκό κομμάτι της διαδρομής στα «Ίχνη του Σιδηρούν Παραπετάσματος», σας προσκαλεί να ιχνηλατήσετε ξανά και να βιώσετε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Η διαδρομή διασχίζει 20 κράτη, εισέρχεται μετά από το Petrich της Βουλγαρίας, από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, βόρεια του Εθνικού Πάρκου της Λίμνης Κερκίνης. Η διαδρομή ακολουθεί την γραμμή Μεταξά και το οχυρό του Ρούπελ, και διέρχεται κατά μήκος των ελληνικών-βουλγαρικών συνόρων έως το οχυρό Lisse, που είναι το τελευταίο σημείο της διαδρομής πριν την έξοδο από το συνοριακό σταθμό στην Εξοχή Δράμας. Έπειτα ακολουθεί τα φυσικά σύνορα της Ροδόπης πάνω από τους νομούς Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης και εισέρχεται πάλι στην Ελλάδα στον Έβρο από το συνοριακό σταθμό Ζώνης Κυπρίνου. Συνεχίζει κατά μήκος του ποταμού Άρδα, στις όχθες του οποίου, πραγματοποιείται το καλοκαίρι το ομώνυμο φεστιβάλ με κατασκήνωση και μουσική και προσελκύει νέους σε αυτή τη συνοριακή όμορφη περιοχή της χώρας. Η διαδρομή συνεχίζει προς την Αδριανούπολη και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα.Το ποδήλατο σε αρκετές πόλεις του πλανήτη προωθείται ως βασικό μέσο μετακίνησης, αφού δεν μολύνει το περιβάλλον με κανέναν τρόπο... ούτε ηχορύπανση, ούτε καυσαέρια.  Στον ευρωπαϊκό χώρο πρωτοπόροι είναι το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και η Βαρκελώνη. Στην Ελλάδα παραδείγματα ευρείας χρήσης του ποδηλάτου αποτελούν η Καρδίτσα και το Μεσολόγγι.

Periklis Ilias has won the Gold Medal at the 2012 UCI Mountain Bike Marathon World Championships that was held at Ornans, in France.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου