Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Τα φύκια κερδίζουν έδαφος στην οικολογική μόδα



Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου για ecofashion, για τα  οικολογικά υφάσματα και συζητώντας στο νησί με μια φίλη, που σχετίζεται με τη μόδα και τις τάσεις της, σήμερα θα σας γράψω για τα φύκια, που ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μια εξαιρετική πηγή δημιουργίας για το χώρο της μόδας.  Ναι, όπως λέει και μια άλλη φίλη δημοσιογράφος τα φύκια μπορούν να γίνουν μεταξωτές κορδέλες και μάλιστα να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.
Alberta Ferretti collection 2013 - seaweed fashion
 Ιδιαίτερα τα θαλασσινά φύκια που είναι σε τεράστιες ποσότητες στη φύση χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη παρασκευή οικολογικών υφασμάτων, αλλά είναι εξίσου εξαιρετική αξία για το φαγητό, τα καλλυντικά, θεραπείες... αφού ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζουν τη κυκλοφορία... αναζωογονούν δέρμα, μαλλιά και νύχια! 

Δεν θα ξεχάσω το 2010 το εξώφυλλο στην Ιταλική Vogue, που συζητήθηκε καθώς η Kristen McMenamy είχε φωτογραφηθεί γύρω από το λαιμό της με ένα κολιέ, που έδειχνε ως  ένα φύκι (seaweed) και είχε κατασκευαστεί από ανακυκλώσιμα υλικά. Μια καλλιτεχνική έκφραση, που μεταφραζόταν ως αγώνας για επιβίωση μετά και την καταστροφική κηλίδα τότε στον Κόλπο του Μεξικού. Και χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία μιας ανακοίνωσης σχετικής με το  χρηματοδοτούμενο έργο AT~SEA, επισήμανε ότι τα φύκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. 

Μάλιστα ήδη μέσω της κοινοτικής χρηματοδότησης έχουν αναπτυχθεί προηγμένα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από μονάδες φυκοκαλλιέργειας. Η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν δήλωσε: «Το έργο AT~SEA είναι ένα μόνο από τα πολλά έργα, που δείχνουν πώς οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ βοηθούν τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις να συνεργάζονται για να προάγουν την καινοτομία. 

Ο συντονιστής του έργου Μπερτ Γκρονεντάλ, ο οποίος εργάζεται στη βιομηχανία Sioen στο Βέλγιο, δήλωσε ότι η καλλιέργεια φυκιών στην κλίμακα, που είναι εφικτή χάρη στα νέα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, μπορεί να διευκολύνει τη δημιουργία κλάδου αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη και να οδηγήσει σε τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. 

Η Sioen είναι μια από τις επτά εταιρείες που συμμετέχουν στο χρηματοδοτούμενο έργο, μαζί με άλλα τέσσερα ερευνητικά κέντρα. Η συγκεκριμένη έρευνα θα δώσει στις επιχειρήσεις της ΕΕ τη δυνατότητα για αποτελεσματική καλλιέργεια ενός πολύτιμου πόρου,  κάτι που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές. 


Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την επιχειρηματική έρευνα «Ορίζοντας 2020», ύψους 80 εκατ. ευρώ, διευκολύνει τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν νέες ιδέες από το εργαστήριο στην αγορά, γρήγορα και με χαμηλό κόστος. Ήδη στην Ιρλανδία υπάρχουν υπέροχες φάρμες φυκιών, κυρίως από το καφέ είδος, για δημιουργία υφασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου