Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Μη ξεχνάμε τα ωφέλη της ηλιοθεραπείας




Αγοράζοντας αντιηλιακό για τον φίλο μου Γιαννάκη, αλλά κι ένα ποστ από τον φίλο Αλέξανδρο με έκανε να αναρρωτηθώ, αν πραγματικά υπερβάλλουν όλοι με τους κινδύνους από την ηλιακή ακτινοβολία. Και ναι η Κλιματική Αλλαγή έχει κάνει πιο δυνατό τον ήλιο, αλλά ο κόσμος έχει φτάσει και σε σημεία αποφυγής του ήλιου.  Ίσως να ανησυχούμε τόσο για την έκθεση στον ήλιο, που οπωσδήποτε πρέπει να γίνεται με σύνεση, ξεχνώντας τις ευεργετικές του αναμφισβήτητα ιδιότητες.  Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, οι έφηβοι που περνούν χρόνο στον ήλιο έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μετέπειτα στη ζωή τους αλλεργικό πυρετό και έκζεμα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι περνούν περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα εκτεθειμένοι στο φως του ήλιου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης και των δύο παθήσεων. 


Τα αποτελέσματα της μελέτης του Άντριου Κεμπ και συνεργατών του από το Royal Children's Hospital στη Μελβούρνη της Αυστραλίας δημοσιεύονται και αναφέρουν στο κείμενο επακριβώς:  «Η αυξημένη έκθεση κατά τις καλοκαιρινές διακοπές και τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού στην εφηβεία συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εκζέματος και αλλεργικής ρινίτιδας».  Οι ερευνητές κατέγραψαν τον μέσο όρο έκθεσης στον ήλιο 415 εθελοντών σε καθημερινή βάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στις ηλικίες των οκτώ και δεκαέξι ετών. Ακόμη, στις ηλικίες των δεκαέξι ετών οι ερευνητές κατέγραψαν αν οι εθελοντές είχαν εκδηλώσει ποτέ έκζεμα, αλλεργικό πυρετό ή είχαν δείξει δείγματα ευαισθησίας σε αλλεργιογόνες ουσίες. Το άσθμα δεν φάνηκε να έχει την παραμικρή σχέση με την ηλιακή έκθεση. Όπως διαπίστωσαν, δεν υπήρχε σαφής συσχετισμός ανάμεσα στην έκθεση στον ήλιο στην ηλικία των οκτώ ετών και οποιαδήποτε αλλεργική ασθένεια ή ευαισθησία σε αλλεργιογόνα ουσία στα δεκαέξι. Οι έφηβοι όμως που περνούσαν πάνω από τέσσερις ώρες στον ήλιο στην ηλικία των δεκαέξι είχαν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εκζέματος και αλλεργικού πυρετού. Εκτιμούν  ότι η ακτινοβολία UV μπορεί να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτρέπει την ανάπτυξη αλλεργιών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην online έκδοση της επιθεώρησης «Paediatric Allergy and Immunology». 
 


Αν και οι ανησυχίες επίσης για τα αντιηλιακά, που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πηγή μεγάλης αρθρογραφίας και ερευνών... κυκλοφορούν φυτικά βιολογικά έλαια, που αναπτύσσουν δείκτες προστασίας στον  Ήλιο 4 ή 5.... και μπορείτε να τα προσθέτετε στο σέρουμ, όπως για παράδειγμα:    Σησαμέλαιο  Sesamum indicum,   Καριτέ  Butyrospermum parkii, Χοχόμπα  Simmondsia chinensis, λάδι Ιπποφαούς  Hippophae rhamnoides, Buriti  Mauritia flexuosa, Μακαντάμια  Macadamia ternifolia... Τα βιολογικά και θεραπευτικά αποτελέσματα του ηλιακού φωτός μόλις πριν λίγα χρόνια άρχισαν να μελετώνται επιστημονικώς. Η μελέτη του ήλιου ως θεραπευτικού παράγοντος μόλις άρχισε, αν κι από τα αρχαιότατα χρόνια ο ήλιος εξάσκησε ένα είδος μαγείας επί της ανθρωπότητας και ότι οι αρχέγονοι άνθρωποι αισθάνονταν την δύναμη της ζωής και της ισχύος, που πηγάζει από τον ήλιο. Ο Θεός Ήλιος! Μάλιστα ο Ηρόδοτος περιγράφει το ηλιακό λουτρό και του αποδίδει ενέργεια εξόχως δυναμωτική). Στην εποχή εκείνη, 484 π.Χ., συνδυάζονταν το ηλιακό λουτρό με λουτρό άμμου, που θερμαινόταν από τις ηλιακές ακτίνες και τερμάτιζε με ψυχρό λουτρό. Προς αποφυγή της συμφορήσεως κατά την διάρκεια του ηλιακού λουτρού τοποθετούσαν στο κεφάλι των ασθενών οθόνας εμποτισμένες με νερό.


Αμέτρητοι συγγραφείς  περιγράφουν για εκείνα τα χρόνια την χρήση και τις μεθόδους Ηλιοθεραπείας, όπως κείμενα από Κικέρωνα, Πλίνιο, Κέλσο, Αβικέννα και Γαληνό.... Ο Αντύλλος (300 μ. X.) περιγράφει το ηλιακό λουτρό και το συνιστά ως μέσο ιάσεως πλείστων ασθενειών και ισχυροποιήσεως του οργανισμού. Αναφέρει μάλιστα ο συγγραφέας την επάλειψη συγκεκριμένων αλοιφών επί του δέρματος, που η ηλιακή ενέργεια ή μάλλον η επίδραση καθίστατο μεγαλύτερη και καταφανέστερη. Στις πολυτελείς επαύλεις τους οι Ρωμαίοι είχαν εγκαταστήσει ειδικές κατασκευές για τα ηλιακά λουτρά, τα solaria. Αφήνοντας πίσω τα Ρωμαϊκά χρόνια, τον 18ο αιώνα οι θεραπευτές La Peyre και Le Compte συνιστούν τον ήλιο κατά των διαφόρων ελκών και κατά του καρκίνου. Ο Cosetti συνιστά το ηλιακό λουτρό κατά της φυματίωσης των πνευμόνων, ο δε Loebel κατά του ραχιτισμού κλπ. Ο Rickli (το δεύτερο ήμισυ του 19°ου αιώνος) ανύψωσε την Ηλιοθεραπεία και Αεροθεραπεία θεραπευτική μέθοδο.



Αναζητώντας πληροφορίες στο ίντερνετ πρώτος αναφέρεται ο Finsen, που απέδειξε την χρησιμότητα της τοπικής Ηλιοθεραπείας, με τα συγγράμματα του περί της χρήσεως του ερυθρού φωτός στην ευλογιά (variole) και περί της θεραπείας του λύκου διά των υπεριωδών ακτινών,που  προκάλεσαν αίσθηση στον ιατρικό κόσμο και τον κατέταξαν μεταξύ των μάλλον διακεκριμένων σοφών της εποχής. Το 1904 ο Bernhardt de Samaden ανακοινώνει στην Εταιρεία των Ελβετών ιατρών τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα τα οποία είδε θεραπεύοντας πληγές, τυχαίες και μετεγχειρητικές σε υψηλό υψόμετρο (σε ύψος 1500 μέτρων) με τον ήλιο. Σε αυτή τη συνεδρία ο Rollier καθιστά γνωστά τα πρώτα ευνοϊκά αποτελέσματα τα οποία είχε θεραπεύοντας τις διάφορες χειρουργικές μορφές της φυματιώσεως με τον ήλιο. Επίσης το 1904 ο Malgat, με τη προτροπή του Chantemesse και του Huchard άρχισαν να θεραπεύουν την φυματίωση των πνευμόνων στο Nice της Γαλλίας. Ο Chiais, ο Montemus, ο Carton, ο Artaut de Vevey, με πολυαρίθμα δημοσιεύματα συνέτειναν στην μελέτη της Ηλιοθεραπείας. Με τις μελέτες των Koch, d'Arloing, de Markuse de Strebel, de Weinzierl και κυρίως με τις μεγίστης αξίας παρατηρήσεων του Hermann von Schrdtter, η μελέτη των διαφόρων ακτινοβολιών.



Οι έρευνες διαπιστωμένα δείχνουν ότι η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία του ήλιου είναι η κύρια αιτία για τον καρκίνο του δέρματος, αλλά μη ξεχνάμε ότι αποτελεί την καλύτερη φυσική πηγή της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών, μυών και δοντιών και επίσης είναι σημαντική για την υγεία γενικότερα. Διευκολύνει την αποδοτική χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το ασβέστιο, με τη σειρά του, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Στις τροφές πηγές της βιταμίνης D περιλαμβάνουν το συκώτι ψαριού και τα έλαια από αυτό, τα λιπαρά ψάρια και τον κρόκο του αυγού, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το γάλα, το βούτυρο και τη μαργαρίνη. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σε μεγαλύτερους ενηλίκους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, τις πτώσεις και τα κατάγματα.



Οι ερευνητές συμβουλεύουν να κάνουμε 5-10 λεπτά ηλιοθεραπεία τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό. Καλό είναι όμως η ηλιοθεραπεία να γίνεται είτε πριν τις 11 το πρωί, είτε μετά τις 4 το απόγευμα.Οι ακτίνες του ήλιου έχουν ζωτική σημασία για τον άνθρωπο και η ηλιακή ακτινοβολία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία. Απολαμβάνοντάς τον ήλιο με μέτρο και κατάλληλη προστασία ο οργανισμός μας ωφελείται:

1. Δυναμώνουν τα οστά και μυς

2. Βοηθά την καρδιά, αφού ο ήλιος κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, προκαλεί διαστολή των αρτηριών.

3. Προστατεύει από τους όγκους. Ορισμένα αμερικανικά και βρετανικά έγκριτα ιατρικά περιοδικά επιβεβαιώνουν ότι ο ήλιος, ούτε λίγο ούτε πολύ, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των όγκων.

4. Χαρίζει ήρεμο ύπνο. Εξαρτάται από τη μελατονίνη, την ορμόνη που μας βοηθά να κοιμόμαστε. Η παραγωγή της από την υπόφυση διεγείρεται από το σκοτάδι και μπλοκάρεται από το φως.

5. Αυξάνει τη σεξουαλικότητα. Ο ήλιος διαχέει στην ατμόσφαιρα τις φερορμόνες, τις ορμόνες, που διεγείρουν τη σεξουαλικότητα. 


6. Βοηθά να χάσουμε κιλά. Μας βοηθά να αρχίσουμε δίαιτα, αυξάνοντας την παραγωγή της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή, δηλαδή που ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας.

7. Φτιάχνει την ψυχολογία.  Οι ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού βελτιώνουν αισθητά την παραγωγή όλων των νευροδιαβιβαστών, ουσιών του εγκεφάλου που επιδρούν στην ψυχική μας κατάσταση: οι ενδορφίνες, που είναι τα μόρια της χαράς, η σεροτονίνη, που συνδέεται με την ψυχική διάθεση, και η μελατονίνη, που ευθύνεται για τον ήρεμο ύπνο.

8. Διώχνει σπυράκια και μαύρα στίγματα. Η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τους μικροοργανισμούς και καθαρίζει το δέρμα.

9. Κάνει τα μαλλιά όμορφα και γερά. Η υπεριώδης ακτινοβολία, μαζί με την απολυμαντική δράση του θαλασσινού νερού, είναι αποτελεσματική ενάντια στις δυσλειτουργίες του τριχωτού της κεφαλής, όπως είναι η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα.

10. Και όπως είδαμε από τις τελευταίες έρευνες αντιμετωπίζει το έκζεμα, την ψωρίαση και άλλες δερματοπάθειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου