Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ξεκινάει στην Πελοπόννησο η πρώτη Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων



Ξεκινά στην Πελοπόννησο η υλοποίηση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση (ΠΕΣΔΑ) και το πρώτο έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί με την Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα απορρίμματα στην Ελλάδα. Επενδύονται περισσότερα από 130 εκατ. Ευρώ, στα επόμενα δύο χρόνια, και επιπρόσθετα άλλα 30 εκατ. ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης, εκτός του έργου ΣΔΙΤ, για τα έργα αποκατάστασης των 82 ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ). Επίσης, δημιουργούνται 600 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας.

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει:
« Γυρίζουμε επιτέλους σελίδα και κάνουμε το  πρώτο, μεγάλο και σημαντικό βήμα για την  ορθολογική, επιστημονικά άρτια, οικονομικά βιώσιμη και κυρίως περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας παρουσίαζε σοβαρό έλλειμμα υποδομών και μηχανισμών διαχείρισης και για το λόγο αυτό ελέγχεται από τα όργανα της ΕΕ και με την επιβολή προστίμων. Οι απαράδεκτες πρακτικές των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων περνούν πλέον στο παρελθόν.  Το μέλλον ανήκει στην ποιότητα, τον πολιτισμό και την περιβαλλοντική αειφορία».

Με την υπογραφή της παρούσας ΑΕΠΟ επιτέλους ξεκινά η ορθολογική, επιστημονικά άρτια, οικονομικά βιώσιμη και κυρίως περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας παρουσίαζε σοβαρό έλλειμμα υποδομών και μηχανισμών διαχείρισης και για το λόγο αυτό ελέγχεται από τα όργανα της ΕΕ και με την επιβολή προστίμων.
Προκειμένου η χώρα μας να ανταπεξέλθει στην προαναφερόμενη πρόκληση, προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση 13 έργων ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα:

        Σε τέσσερα (4) έργα ΣΔΙΤ (Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας) έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι.
       Ένα (1) έργο ΣΔΙΤ (Περιφέρειας Ηπείρου) βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάδειξης αναδόχου.
       Σε οκτώ (8) έργα ΣΔΙΤ η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

O ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου είναι απόλυτα συμβατός με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό που εξελίσσεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κοινοτικής Οδηγίας-Πλαίσιο και του Νόμου για τα Απόβλητα και προωθεί αρμονικά όλα τα μέρη της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση, την επεξεργασία των αποβλήτων και την ελαχιστοποίηση της τελικής τους διάθεσης. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας εισέρχεται στη σύγχρονη εποχή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, με αξιοποίηση και όχι ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων που παράγουμε, μετατρέποντάς τα από άχρηστα απόβλητα σε αναπτυξιακό και οικονομικό πόρο, με παράλληλη υψηλού επιπέδου προστασία του περιβάλλοντος.

Το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ Περιφέρειας Πελοποννήσου περιλαμβάνει την ευθύνη Μελέτης, Κατασκευής και Λειτουργίας τριών υπερσύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), που λύνουν οριστικά και με τον πλέον ενδεδειγμένο περιβαλλοντικά, τεχνολογικά και οικονομικά τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο για τα επόμενα 25 χρόνια. Σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στους 82 ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, που, εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επιφέρουν και οικονομικές κυρώσεις στη χώρα μας. 

Η βαθμιαία παύση λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ τους επόμενους 10 μήνες, λόγω της υλοποίησης των έργων προσωρινής διαχείρισης και η πλήρης περιβαλλοντική αποκατάστασή τους πριν το τέλος του 2015, θα μειώσει το χρηματικό πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους της τάξεως των 10 εκατ. Ευρώ σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας.

Ειδικότερα,  το έργο της Πελοποννήσου περιλαμβάνει:

1η Διαχειριστική Υποενότητα Πελοποννήσου
        Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Δήμο Τρίπολης (Δημοτική Ενότητα Βαλτετσίου).
        Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Δήμο Κορινθίας (Δημοτική Ενότητα Τενέας).
        ΣΜΑ Αργολίδας στο Δήμο Άργους Μυκηνών (Δημοτική Ενότητα Νέας Κίου).

2η Διαχειριστική Υποενότητα Πελοποννήσου
        ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στο Δήμο Οιχαλίας Μεσσηνίας (Δημοτική Ενότητα Καλλιρρόης).

3η Διαχειριστική Υποενότητα Πελοποννήσου
              ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας (Δημοτική Ενότητα Σκάλας).

Με την υλοποίηση του έργου:
*      επιλύεται άμεσα και με τεχνολογία αιχμής το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων,
*      αναβαθμίζεται πλήρως και  προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον,
*     βελτιώνεται  η ποιότητα ζωής των κατοίκων και προστατεύεται απόλυτα η δημόσια υγεία ,
 *   μεγιστοποιείται η διαλογή απορριμμάτων στην πηγή, η ανακύκλωση και η εκτροπή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων από την ταφή μέσω της κομποστοποίησης, 
παράγεται πράσινη ενέργεια, που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των τριών ΜΕΑ, 
δημιουργούνται προφανή οφέλη στις τοπικές οικονομίες, τον  τουρισμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων γενιών.

Οι περιοχές όπου προτείνεται να φιλοξενηθούν οι τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και οι δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης επελέγησαν με πολυκριτηριακά εργαλεία και με κύριο γνώμονα, αφενός, την ελαχιστοποίηση της όχλησης προς τους πολίτες και, αφετέρου, την μεγιστοποίηση της προστασίας του Περιβάλλοντος. Αποκλείστηκαν περιοχές Αρχαιολογικού – Πολιτιστικού ενδιαφέροντος, παραδοσιακοί οικισμοί, θεσμοθετημένες Περιοχές Προστασίας (μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, περιοχές  του Δικτύου Natura 2000), ειδικές κατηγορίες οικιστικών περιοχών, περιοχές που γειτνιάζουν με αεροδρόμια και περιοχές για τις οποίες ισχύουν απαγορεύσεις για λόγους εθνικής άμυνας κι ασφάλειας. Επίσης, ελήφθησαν υπ'όψιν οι γεωλογικοί, υδρογεωλογικοί κι υδρολογικοί περιορισμοί. Όλα τα παραπάνω, περιλαμβάνονται και αναλύονται λεπτομερώς στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που κατέθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου