Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Η Κρήτη φωνάζει όχι στη καταστροφή των χημικών της Συρίας δυτικά τηςΗ Κρήτη έχει ξεσηκωθεί και τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τη Κυβέρνηση, που δηλώνει ανήμπορη απέναντι στην απόφαση για καταστροφή μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης. Με επιστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος προς πολιτικούς και εκκλησιαστικούς άρχοντες της Κρήτης ενημέρωσε και κατηγορεί τα υπόλοιπα κράτη της Μεσογείου για απραξία σχετικά με το θέμα, κάνοντας ειδική αναφορά σε ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Κρητικοί όμως ετοιμάζουν “απόβαση” στην Αθήνα παρά τις αναφορές του κ. Βενιζέλου σε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του περιβάλλοντος της Μεσογείου από τον ίδιο τον ΟΗΕ και παρουσιάζοντας στην επιστολή τις διασφαλίσεις, που έχει λάβει η ελληνική πλευρά. 


Πολυμελής αντιπροσωπεία της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο θα κάνει «απόβαση» στην πλατεία Συντάγματος. Η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να ασκηθεί βέτο στον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων και να αποτραπεί το εφιαλτικό σενάριο. Σήμερα Παρασκευή 11/4 στις 15:00, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα Μ.Μ.Ε. από την Παγκρήτια Επιτροπή Αγώνα, στην αίθουσα της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών (Ζαλόγγου 13-15 & Εμμ. Μπενάκη, στον 5ο όροφο). Η ανακοίνωση-αγωνιστικό κάλεσμα των Κρητών καταλήγει χαρακτηριστικά: «Να μην απουσιάσει κανείς! Ο αγώνας είναι ιερός, είναι αγώνας επιβίωσης των Κρητών και όλων των Μεσογειακών λαών».


Εδώ είναι αποσπάσματα από την επιστολή του κ.Βενιζέλου: “Η Ελλάδα, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, επεδίωξε ευθύς εξαρχής – με έντονα διπλωματικά διαβήματα και σειρές επαφών – να μην πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, αλλά στον Ατλαντικό, η εν πλω υδρόλυση του τμήματος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο πρέπει επιστημονικά να υπαχθεί στη διαδικασία αυτή. “Δυστυχώς, παρά την ύπαρξη της προσφοράς πορτογαλικού λιμένα στις Αζόρες (Ατλαντικός), αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι η Ιταλία είχε ήδη διαθέσει λιμάνι στην Καλαβρία (Μεσόγειος) για τη μεταφόρτωση των υλικών. Κυρίως, όμως, δεν κατέστη δυνατό, γιατί δεν υπήρξε από άλλες μεσογειακές  χώρες αντίδραση αντίστοιχη με την ελληνική και διότι η διαδρομή στη Μεσόγειο είναι μικρότερη, καθώς το συριακό λιμάνι εκκίνησης βρίσκεται στη Μεσόγειο και οι καιρικές συνθήκες κρίνονται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ/OPCW) καταλληλότερες από αυτές του Ατλαντικού”. Παράλληλα, στην επιστολή παρατίθενται και οι πολιτικές και θεσμικές εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες παρέχονται από τη στιγμή, που δεν κατέστη εφικτό να αποφευχθεί η εν πλω υδρόλυση στη Μεσόγειο. “Η όλη επιχείρηση διεξάγεται σε εκτέλεση σχετικής Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ίδιο τον ΟΗΕ και αρμόδιο βραχίονα του, τον ΟΑΧΟ. Κανείς δεν μπορεί, διεθνώς, να εγγυηθεί περισσότερο την προστασία του περιβάλλοντος από τον ίδιο τον ΟΗΕ”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.


Μετά τη παράθεση των τεχνικών και πρακτικών εγγυήσεων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή του καταλήγει: “Η Κρήτη, όπως όλες οι θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι έχουν διαμορφωθεί πλήρεις και πολλαπλές εγγυήσεις ασφαλείας για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ως προς την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Το πρόσφατο περιστατικό στις ακτές της Μυκόνου δείχνει ότι από αλλού μπορεί να προκύψει πρόβλημα στη Μεσόγειο και όχι από τις επίσημες δραστηριότητες του ΟΗΕ”. Την αντίδρασή τους στην επιχειρούμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου διατράνωσαν εκατοντάδες Κρήτες κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στον προαύλιο και περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου στο Ρέθυμνο. Από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 23 Μαρτίου 2014, Ρεθυμνιώτες αλλά και Κρητικοί από όλους τους νομούς του νησιού, από κοινού με φορείς της Κρήτης, συγκεντρώθηκαν στο Αρκάδι και κάλεσαν τους ιθύνοντες να πουν όχι στην καταστροφή της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου και την άνευ προηγουμένου επιχειρούμενη οικολογική καταστροφή. 


Οι Κρητικοί με τη μεγάλη συγκέντρωση στο Αρκάδι ζήτησαν να αξιοποιηθεί κατάλληλα η περίοδος της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, με ταυτόχρονη, από κοινού δράση των κινημάτων και των Ευρωπαίων πολιτών. Ζήτησαν να προβληθεί το δίκαιο αίτημα των συγκεντρωμένων ότι δηλαδή «την ευθύνη και το κόστος για την ασφαλή καταστροφή των όπλων να την αναλάβουν εξολοκλήρου οι χώρες, που παρήγαγαν και διέθεσαν τα όπλα». Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης εκφράζοντας τη πλήρη συμπαράστασταση του στα κινήματα πολιτών, συνεχίζει να καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που ενώ αδρανεί, προσπαθεί να πετύχει τον εφησυχασμό της κοινωνίας και να αποφύγει εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις. Σημαντική θεωρείται και η στάση των συλλόγων και φορέων, που συνδέονται με την αρχαιολογία, το περιβάλλον, την επιστήμη και τις τέχνες, οι οποίοι τόσο με την παρουσία εκπροσώπων τους όσο και με ψηφίσματα τάσσονται στο πλευρό των Κρητών και όλων όσοι αντιδρούν στην υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο.Με αφορμή τις ενέργειες διαμαρτυρίας των Συντονιστικών Επιτροπών της Κρήτης και των πολιτών, που αγωνίζονται για να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ανοικτά της Κρήτης, ο Κρίτων Αρσένης δηλώνει: «Φτάνουν στην Αθήνα οι επιτροπές αγώνα ενάντια της καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, ανοικτά της Κρήτης. Έρχονται για να μεταφέρουν τα αναπάντητα ερωτήματα των πολιτών της Κρήτης που παρακολουθούν με εύλογη ανησυχία της εξελίξεις στο θέμα. Τα ΜΜΕ της Κρήτης έχουν σπάσει το σιωπητήριο πληροφόρησης, που επιβάλει η κυβέρνηση και μερίδα των ΜΜΕ που αποσιωπούν ακόμη και συγκεντρώσεις πολλών χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως η πρόσφατη στο Αρκάδι, στην οποία παρευρέθηκα. Τρεις μήνες αφότου είδε το θέμα το φως της δημοσιότητας, καίρια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και αποσιωπούνται την ίδια στιγμή που οι κενές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης απολαμβάνουν μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ.


Ο Κρίτων Αρσένης καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει:

*Από πότε γνώριζε για το ενδεχόμενο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας ανοικτά της Κρήτης;

*Τι συγκεκριμένο έκανε για να το αποτρέψει;

*Πώς αξιοποίησε τον ρόλο της ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ;

*Γιατί δεν δημοσιοποιεί τυχόν επιστολές προς διεθνείς οργανισμούς όπου ζητά την αποτροπή της;

*Πώς εξηγεί το γεγονός ότι προκρίνεται ως βέλτιστη και ασφαλέστερη μέθοδος καταστροφής η υδρόλυση εν πλω ανοικτά της Κρήτης, ενώ μόλις πριν λίγους μήνες προκρίνονταν η ξηρά καταστροφή στο χερσαίο έδαφος της Αλβανίας;

*Τι άλλαξε πέρα από την αντίδραση των κατοίκων της Αλβανίας και την άρνηση της αλβανικής κυβέρνησης να τα δεχθεί;

*Γιατί σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Αλβανίας η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου κωφεύει απέναντι στις μαζικές αντιδράσεις των πολιτών της Κρήτης;

*Για ποιο λόγο δεν γίνεται αποδεκτή καν η παρακολούθηση από ανεξάρτητους επιστήμονες των επιπτώσεων της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου;

Ζητώ από την κυβέρνηση να καταθέσει όλα τα στοιχεία για την εξέλιξη της επιχείρησης καταστροφής των χημικών και καλώ τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους αρμόδιους υπουργούς να χρησιμοποιήσουν την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. για να πιέσουν να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και, επιτέλους, να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία.»