Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Το 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο 2014 στη Κύπρο



Το «3ο Ενεργειακό Συμπόσιο», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή (27 & 28 Μαρτίου), στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία. Διαδοχικές επαφές με υψηλόβαθμους Κυβερνητικούς Αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναχωρεί το βράδυ για την Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχει . Κατά τις διήμερες εργασίες του, το Συμπόσιο θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων του ενεργειακού τομέα, όπως η ενεργειακή στρατηγική στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης Υδρογονανθράκων, η αγορά Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, η αγορά Ηλεκτρισμού, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η Ενεργειακή Αποδοτικότητα.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ  νωρίτερα θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου. Αύριο το βράδυ ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου, όπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής του για τα ενεργειακά θέματα. Την Παρασκευή, ο κ. Μανιάτης θα απευθύνει ομιλία προς τους συμμετέχοντες στο διεθνές Συμπόσιο, του οποίου κεντρικό θέμα είναι "Η Συμβολή της Κύπρου στη Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική".

Πιο συγκεκριμένα, η θεματολογία του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
*Η ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής για το 2020.
*Οι ενεργειακοί διάδρομοι της ΝΑ Ευρώπης και ο ρόλος της Κύπρου.
* Οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, το νέο ενεργειακό μείγμα και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις στην περιοχή.
*Οι βασικές ενεργειακές υποδομές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου, με παρουσιάσεις εταιρειών που συμμετέχουν στις έρευνες και γενικά στην όλη διαδικασία.
*Η αναδιοργάνωση και φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο εν όψει του νέου μοντέλου λειτουργίας (3ο Ενεργειακό Πακέτο κλπ).
*Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενεργειακή αποδοτικότητα,  συμπαραγωγή, εξοικονόμηση ενέργειας και οι επιπτώσεις στις επενδύσεις και στη δημιουργία απασχόλησης.

Εκτός από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, ομιλίες θα απευθύνουν ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, Αρχηγοί και εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ θα παρέμβουν περίπου 25 Ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες, υψηλόβαθμα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, κρατικοί λειτουργοί, και εκπρόσωποι ενεργειακών "think tanks" από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου