Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Ο γάλλος οινοπαραγωγός Emmanuel Giboulot αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακαΟ γάλλος οινοπαραγωγός Emmanuel Giboulot έχει γίνει διάσημος, αφού αρνήθηκε εντολή του Υπουργείου Γεωργίας να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο φυτοφάρμακο στον αμπελώνα του. Εμφανίστηκε στο τοπικό δικαστήριο της πόλης Dijon και γι’αυτή του την άρνηση να χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακα στα αμπέλια του, αντιμετωπίζει εξάμηνη ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ. Ο Emmanuel Giboulot αψήφησε την επίσημη εντολή να “θεραπεύσει” τον αμπελώνα του, από ένα έντομο ύποπτο για τη μετάδοση καταστροφικών ασθενειών στα σταφύλια, χρησιμοποιώντας φυτοφάρμακα. Ένα είδος ακρίδας, το Scaphoideus titanus, πιστεύεται πως είναι υπεύθυνο για την εξάπλωση της νόσου flavescence dorée, που πλήττει τα αμπέλια. Η ακρίδα έχει θίξει καλλιέργειες στην περιοχή Côte-d’ Or της Βουργουνδίας, όπου παράγονται οι ποικιλίες κρασιών Côte de Beaune και Hautes Côtes de Nuits.

Ο πενηνταενάχρονος Giboulot υποστηρίζει ότι το φυτοφάρμακο είναι αναποτελεσματικό και επιζήμιο για έντομα επικονιαστές, όπως οι μέλισσες και επιμένει ότι η ασθένεια μπορεί να καταπολεμηθεί με πιο φυσικό τρόπο. “Δεν σκοτώνει μόνο το έντομο, αλλά και άλλα είδη πανίδας που είναι απαραίτητα για τη φυσική ισορροπία σε έναν αμπελώνα”, είπε συγκεκριμένα στο Le Monde. Από την πλευρά τους, οι αρχές ισχυρίζονται ότι η προληπτική αγωγή με φυτοφάρμακα είναι αναγκαία, καθώς η εν λόγω ασθένεια, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950, απειλεί περισσότερο από το ήμισυ των αμπελώνων της Βουργουνδίας. Ο ίδιος επιμένει ότι “Δεν είμαι ανεύθυνος και δεν προσπαθώ να είμαι ριζοσπαστικός. Απλά δεν πιστεύω ότι η συστηματική θεραπεία, ακόμη και χωρίς τα συμπτώματα της νόσου, είναι η λύση. Θέλω να δείξουμε στους συναδέλφους ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και ότι πρέπει να σκεφτούμε τη δική μας υγεία, όπως και των πελατών μας”, διαφωνεί ξεκάθαρα ο Giboulot με τις μεθόδους του υπουργείου.

Ο οινοποιός χρησιμοποιεί “βιοδυναμικές» μεθόδους, για τις οποίες ακόμη δεν έχει αποδειχθεί τι ακριβώς επίδραση έχουν στην υγεία των αμπελιών και των ανθρώπων και δηλώνει: “Ο πατέρας μου άρχισε να ασχολείται με τη βιολογική γεωργία στη δεκαετία του 1970, και σήμερα είμαστε μια επιχείρηση πλήρως βιολογική και βιοδυναμική”. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 450 βιοδυναμικοί παραγωγοί κρασιού!