Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Eco friendly βίλες θα ανεγερθούν στον Αστέρα Βουλιαγμένης



Στα χέρια της AGC Equity Partners πέρασε το συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, που ως εταιρεία επενδύει παγκοσμίως συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο ιδιωτικών κεφαλαίων, hedge funds και επενδυτικών εταιρειών real estate με έμφαση στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Η αραβική κοινοπραξία ξεπέρασε κάθε άλλη προσφορά προσφέροντας 400 εκατ. ευρώ, μόνο για να αποκτήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Η AGC Equity Partners, είναι εταιρία αραβικών συμφερόντων με έδρα στην Μέση Ανατολή και σε συνεργασία με τον τουρκικό όμιλο Doguş. Βασική  υποστήριξη της κοινοπραξίας είναι δύο ισχυρά κρατικά funds Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, που όμως συνδέονται και με ισχυρές οικογένειες της Μέσης Ανατολής. Η επένδυση υπολογίζεται σε 1 δις ευρώ σε βάθος πενταετίας Εκπρόσωποι του σχήματος στη διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών και των εγγυητικών επιστολών από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ το Δεκέμβριο 2013 ήταν οι κκ. Γιώργος Κουτούκης, Γιάννης Κεντ  και Σαχίν Γκούπτα.

Βασικός στόχος της εταιρίας είναι η αναβάθμιση και η ανάπτυξη του παραλιακού συγκροτήματος με ευχάριστο την δημιουργία υπερπολυτελούς συγκροτήματος περίπου 12 eco friendly βίλες, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιηθεί «ούτε κυβικό τσιμέντου παραπάνω από τα ήδη υπάρχοντα μέτρα», αλλά να δοθεί έμφαση στην διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος. Οι οικολογικές βίλες θα είναι 7 αστέρων. Οι υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες θα διατηρηθούν, με επαναλειτουργία του κέντρου των 9 μουσών. Η κοινοπραξία Jermyn Street Real Estate Fund IV LP  ανακηρύχθηκε πλειοδότρια για την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ανάμεσα στις τρεις προσφορές. Το σχήμα εκπροσωπεί έξι επενδυτικά κεφάλαια και ελέγχεται κυρίως από την AGC, μάλιστα το όνομα του σχήματος προέρχεται από την οδό στην οποία βρίσκονται τα γραφεία της AGC στο Λονδίνο (Jermyn Street).

Η νέα ιδιοκτησία θα προχωρήσει στη διατήρηση και ανακαίνηση των δύο ξενοδοχειακών μονάδων «Αρίων» και «Westin» (παλιά Ναυσικά), ενώ στην έκταση που βρίσκεται η τρίτη μονάδα («Αφροδίτη») θα χτιστούν μέχρι 15 βίλες και εμπορικά καταστήματα γύρω από τον χώρο της μαρίνας Βουλιαγμένης. Η συνολική οικοδομήσιμη έκταση ανέρχεται σε 56.500 τ.μ. και αντιστοιχεί σε συντελεστή 18,5%, ο οποίος είναι χαμηλότερος από το ποσοστό 20% που προβλέπεται στο Διάταγμα Προστασίας. Ως γνωστό η Αστήρ έχει τα δικαιώματα χρήσης έως το 2022 της παραλίας του Αστέρα, καθώς και της μαρίνας για περίοδο 40 ετών (μέχρι 2052). Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η υπογραφή της συμφωνίας τοποθετείται χρονικά μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, με το ακίνητο να παραδίδεται στον πλειοδότη το αργότερο ως τον Ιούλιο του 2014. Στο σχέδιο της AGC περιλαμβάνεται η διατήρηση του συνόλου των εργασιακών θέσεων, αλλά κυρίως το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Η AGC Equity Partners αποκτά:
Το «Αrion Resort and Spa» με 123 δωμάτια που έχουν ανακαινισθεί το 2004, 58 bungalows, σπα και κέντρο ευεξίας, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο.
Το «Τhe Westin Hotel Athens» με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο (ανακαίνιση 2004). Μέσω της αύξησης κεφαλαίου το ΤΑΙΠΕΔ θα εισφέρει το όμορο ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και ο «Αστέρας» μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029). Το ακίνητο περιλαμβάνει και το πρώην «Aphrodite Hotel» (20.027 τ.μ.) και έκταση, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου