Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Χαλάζιο ή κριθαράκι;



Πριν από πολύ καιρό εμφανίστηκαν στα μάτια κάποια αντιαισθητικά εξογκώματα, που αναρρωτιόμουν αν ανήκουν στη κατηγορία χαλάζιο ή κριθαράκι. Ήταν μια περίοδος όπου είχα στεναχωρηθεί πολύ για κάτι και αμέσως συνέδεσα τη δημιουργία τους με τη στρεσογόνο ψυχολογική κατάσταση, που πέρασα. Ίσως να πρόκειται για τη περίπτωση χαλάζιο, που όμως φάνηκε οι ερεθισμοί να υποχωρούν γρήγορα και γι’αυτό άλλωστε δεν έκανα τότε έγκαιρη επίσκεψη σε γιατρό. Όμως το χαλάζιο δεν παρουσιάζεται συχνά στην άκρη του βλεφάρου, όπως το κριθαράκι και εκεί είναι που ακόμη δεν μπορώ να πω με σιγουριά.  Πριν από καμιά 15αριά μέρες ένας ακόμη καινούργιος ερεθισμός στο δεξί μου μάτι, με έκανε να αναρρωτηθώ αν χρειαζόμουν οφθαλμίατρο ή δερματολόγο. Το χαλάζιο εμφανίζεται σαν ένα πρήξιμο στο βλέφαρο αρχικά. Κι αυτός ο ερεθισμός υποχώρησε αμέσως. Τώρα τα μαραμένα πια παλαιά εξογκώματα φαίνονται σαν πετσάκια έτοιμα να κοπούν και να καθαρίσουν τα βλέφαρα... ενώ και ο τελευταίος ερεθισμός ήταν σαν να μην υπήρξε ποτέ. Σχετικά με το χαλάζιο, η επιστήμη μιλάει για μια φλεγμονή ενός από τους μικρούς αδένες, που παράγουν σμίγμα (αδένες του Meibom) και βρίσκονται στο πάνω και κάτω βλέφαρο. Και το χαλάζιο και το κριθαράκι (κριθή) είναι δυό πολύ συχνές φλεγμονές των αδένων των βλεφάρων και γι’αυτό χρειάζεται επίσκεψη σε οφθαλμίατρο.

Επειδή λοιπόν είμαι κακό παράδειγμα, καθώς δεν έκανα επίσκεψη στον ειδικό εγκαίρως, σήμερα σας γράφω ότι η σωστή θεραπεία, άσχετα με τη δική μου περίπτωση, μας αποτρέπουν από την ταλαιπωρία του πόνου και την πιθανή χειρουργική αφαίρεση για αισθητικούς λόγους αν παραμείνουν για καιρό χωρίς αντιμετώπιση. Επίσης χωρίς τις ειδικές γνώσεις, τείνουμε να συγχέουμε το χαλάζιο με το κριθαράκι. Αν και το κριθαράκι εμφανίζεται στο βλέφαρο σαν πρήξιμο, ουσιαστικά είναι μια οξεία φλεγμονή της ρίζας των βλεφαρίδων και εμφανίζεται στο χείλος του βλεφάρου με τη μορφή μιας κόκκινης διόγκωσης.. Ενώ το χαλάζιο είναι μια αντίδραση στο συσσωρευμένο σμήγμα και δεν προκαλείται από βακτηρίδια παρόλο, αν και η περιοχή μπορεί να μολυνθεί στη συνέχεια από βακτηρίδια. Επειδή ακόμη δεν έχω κάνει ακριβή διάγνωση από ειδικό, τουλάχιστον ερεύνησα ότι το χαλάζιο με το πρήξιμο μπορεί να φτάσει σταδιακά μέχρι την άκρη του βλεφάρου και στο τέλος να προεξέχει προς την εσωτερική μεριά του βλεφάρου. Μερικές φορές το χαλάζιο είναι πιθανό να προκαλέσει ξαφνικό πρήξιμο σε ολόκληρο το βλέφαρο.

Απλά όταν το χαλάζιο είναι μικρό μπορεί να εξαφανιστεί από μόνο του. Αν το χαλάζιο είναι μεγάλο μπορεί να προκαλέσει ελάττωση της όρασης, μεταβάλλοντας το ίδιο το σχήμα του ματιού. Το χαλάζιο μπορεί να θεραπευτεί με δύο τρόπους ή συνδυασμό τους:  Αντιβίωση και ζεστές κομπρέσες ή με χειρουργική διάνοιξη ή αφαίρεση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί και με τοπικό μασάζ και αφαίρεση των εκκριμάτων των αδένων. Το κριθαράκι παρουσιάζεται στο χείλος του ματιού ανάμεσα στις βλεφαρίδες και συνήθως υποχωρεί μόνο του. Το χαλάζιο εμφανίζεται μέσα στα βλέφαρα, σαν ένα ογκίδιο, και αν δεν απορροφηθεί μόνο του, τότε μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Η χειρουργική επέμβαση δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Συνήθως ενστάζουν μια αναισθητική σταγόνα και γίνεται μια αναισθητική ένεση κάτω από το δέρμα, δίπλα στην κύστη. Ο χειρουργός θα γυρίσει το βλέφαρο και από μια μικρή κάθετη τομή που θα κάνει στο εσωτερικό του βλεφάρου αφαιρεί το περιεχόμενο της κύστης μαζί με μέρος του τοιχώματος.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν αύξηση στην κατανάλωση τροφών, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, όπως τα ψάρια, αλλά και β-καροτίνη, όπως τα καρότα κ.λπ. Σε αυτές τις τροφές περιλαμβάνονται τα ψάρια, όπου προτιμούνται τα ψητά, ο σολωμός και ο τόνος. Και καλό είναι να συμπεριλάβετε τα ψάρια στη διαιτολόγιο σας 2-3 φορές την εβδομάδα. Ευεργετικές είναι οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6, όπως λαχανικά (μπιζέλια και φασόλια), όσπρια, πατάτες, συκώτι, κρέας, τόνο, σολωμό, κοτόπουλο και βιταμίνη Β3 π.χ. ηλιόσπορο, φιστίκια ψητά, νιφάδες βρόμης και καλαμποκιού, φιστικοβούτυρο, αντζούγιες....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου