Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Εμφανίστηκε ξανά προϊστορικό δάσος λόγω της Κλιματικής Αλλαγής



Οι κορμοί του προϊστορικού δάσους δέντρων ηλικίας 4500 ετών στην Ουαλία αποκαλύφθηκαν εξαιτίας των καταιγίδων, που έπληξαν με μανία τις ακτές της Βρετανίας παρασέρνοντας χιλιάδες τόνους άμμου από τις ακτές του κόλπου Κάρντιγκαν. Το δάσος του Borth κάποτε εκτεινόταν για πολλά χιλιόμετρα στα ελώδη εδάφη ανάμεσα στο Borth και το Ynyslas. Με τα χρόνια οι κλιματικές αλλαγές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας το έθαψαν κάτω από στρώματα τύρφης, άμμου και θαλασσινού νερού. Μάλιστα το 2012 ολοκληρώθηκε ένα έργο 13 εκατομμυρίων λιρών, που είχε χτιστεί για τη προστασία της ακτογραμμής στο σύγχρονο χωριό, αλλά τελικά η πρόσφατη ανάδειξη πάλι του προϊστορικού δάσους αποδεικνύει ότι η παραλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με τις καταιγίδες και τις παλιρροιακές πλημμύρες.

Εμφανίστηκαν απομεινάρια κορμών από πεύκα, σκλήθρες, βελανιδιές και σημύδες που ενίοτε εκτίθενται σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως συνέβη το χειμώνα του 2010. Αυτοί οι σκελετοί των δέντρων αποτέλεσαν έναυσμα για διάφορες τοπικές δοξασίες, όπως αυτή που μιλάει για το χαμένο κάτω από τα κύματα βασίλειο Cantrer Gwaelod. Τα δέντρα σταμάτησαν να αναπτύσσονται πριν από 4500 με 6000 χρόνια όταν η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και διαμορφώθηκε ένα παχύ στρώμα τύρφης. Φέτος, οι καταιγίδες που έπληξαν τις δυτικές ακτές της Βρετανία αποκάλυψαν ένα μεγάλο τμήμα του χαμένου δάσους.

Προ διετίας οι επιστήμονες βρήκαν αποτυπώματα ανθρώπων και πατημασιές ζώων στο σκληρό ανώτατο στρώμα της τύρφης μαζί με διασκορπισμένα κομμάτια από καμμένες πέτρες αρχαίων εστιών. Το 2012 δημιουργήθηκε ένα σύστημα παράκτιας προστασίας, αλλά οι πρόσφατες θεομηνίες έδειξαν ότι λίγα μπορούν να γίνουν απέναντι στην ορμή των κλιματικών αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου