Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΕΙΛΗ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΗΤΗAπό τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοινώθηκε ότι ήδη από τη Συρία έχουν φύγει τρία φορτία υλικών κατάλληλων για την κατασκευή χημικών όπλων.  Ενώ ήδη έχουν φορτωθεί χημικά όπλα σε νορβηγικό πλοίο στο λιμάνι της Λαττάκιας στη Συρία για να καταστραφούν στη Μεσόγειο... ανοικτά της Κρήτης, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε ο όγκος του φορτίου. Αρκετές άλλες χημικές ουσίες έχουν καταστραφεί στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με την κοινή αποστολή του ΟΗΕ.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται η ποσότητα των χημικών ουσιών που απομακρύνθηκαν ή καταστράφηκαν, όμως ο Σύρος πρέσβης στη Ρωσία Ριάντ Χαντάντ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax δήλωσε ότι «μεγάλο μέρος των χημικών όπλων, τα πιο επικίνδυνα φορτία, θα έχουν μεταφερθεί εκτός χώρας μέχρι την 1η Μαρτίου”. Η Συρία έχει χάσει την προθεσμία της απομάκρυνσης των πιο επικίνδυνων χημικών όπλων στις 31 Δεκεμβρίου 2013, η οποία αποτελούσε μέρος της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά και την προθεσμία παράδοσης του συνόλου του χημικού της οπλοστασίου στις 5 Φεβρουαρίου.

Στη χώρα μας εμφανίζεται μια πρωτοφανή “αδράνεια” της κυβέρνησης Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου, οι οποίοι αρνούνται τόσο να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας για να διεκδικήσουν δυναμικά την ακύρωση του σχεδίου καταστροφής των χημικών ανοικτά της Κρήτης! Επίσης δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση μας.
Ο Κρίτων Αρσένης χρησιμοποίησε την ιδιότητα του ως εισηγητή της έκθεσης για την 68η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να θέσει το ζήτημα στον πρόεδρο της 68ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Τζων Ας,  ο οποίος δεν ήταν ενημερωμένος για τις αντιδράσεις των κατοίκων, ούτε για την ελλιπή ενημέρωση και ανέλαβε να ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, αλλά και τους επικεφαλής των οργανισμών του ΟΗΕ που χειρίζονται το θέμα. Την άμεση διακοπή της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας ζητά με νέα παρέμβασή του για το θέμα ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.
Ο Κρίτων Αρσένης ανέδειξε το θέμα με κοινοβουλευτική ερώτηση ήδη από τις 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια ζήτησε επανειλημμένα από την κυβέρνηση να απαιτήσει την ακύρωση της καταστροφής των χημικών ανοικτά της Κρήτης. Εγκαλεί πλέον την κυβέρνηση για απόκρυψη της πραγματικότητας από τους πολίτες. Συγκεκριμένα επικαλείται τόσο ανακριβείς δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, όσο και αναληθείς δηλώσεις του κ. Κούρκουλα από το βήμα της Βουλής.
Οι δηλώσεις του Κρίτων Αρσένη:
Καλώ για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση να παρέμβει, έστω και τώρα στην 12η ώρα για να σταματήσει η περαιτέρω καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ανοικτά της Κρήτης.  Η διαδικασία μπορεί να ξεκίνησε πλέον, αλλά θα διαρκέσει 20 ημέρες. Κάθε ημέρα που θα περνάει ο κίνδυνος για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και τον τουρισμό θα μεγαλώνει. Και όμως, η κυβέρνηση αντί να αναλαμβάνει τον ρόλο του εγγυητή της ασφάλειας και της διαφάνειας της διαδικασίας καταστροφής και ιδιαίτερα την αλλαγή του τόπου εκτέλεσης της, γίνεται φορέας διαρκούς εφησυχασμού και παραπληροφόρησης. Μόλις την Παρασκευή ο ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Μανούσου Βολουδάκη, δήλωνε ότι η καταστροφή των όπλων θα γινόταν στην Καλαβρία, πολύ μακριά από την Μεσόγειο ίσως δε και…κάπου στη Γερμανία! Η μόνη επίσημη ανακοίνωσή του, αναφερόταν σε διαβεβαιώσεις που του μετέφεραν ΜΚΟ από συνάντησή τους με εκπροσώπους του ΟΗΕ. Από τις τρεις οργανώσεις που κατονόμασε ο κ. Βενιζέλος, το WWF δεν είχε συμμετάσχει σε καμία σχετική συνάντηση».