Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Πλημμύρες πνίγουν την Αγγλία



Ίσως ήρθε η εποχή, που θα μιλήσουμε όλοι πολύ σοβαρά για τη Κλιματική Αλλαγή. Ο κόσμος το ‘χει καταλάβει μετά τις ακραίες κλιματικές συνθήκες σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Θέμα της ημέρας η Μεγάλη Βρετανία, όπου η νοτιοδυτική Αγγλία πνίγεται και συνεχίζουν σήμερα να επικρατούν καιρικές συνθήκες πάρα πολύ άσχημες. Στις επιχειρήσεις στις  πλημμυρισμένες περιοχές συμμετέχει και ο στρατός με κατασκευές πρόχειρων αντιπλημμυρικών φραγμάτων με αμμόσακους. Σε ακτίνα από το Ουίνσδορ ως το Κίνγκστον κινδυνεύουν χιλιάδες ζωές.



Έχουν πλημμυρίσει πάρα πολλά σπίτια στα προάστια, ενώ σήμερα υπάρχουν 14 προειδοποιήσεις για πλημμύρες στις κομητείες του Μπερκσάιρ και του Σαρέϊ, εκεί που βρίσκεται και το παλάτι του Ουίνσδορ. Η υπερχείλιση του Τάμεση απειλεί το Λονδίνο, με τις αρχές σε συναγερμό για να αντιμετωπίσουν τη θεομηνία, παρότι η αγγλική πρωτεύουσα προστατεύεται από ένα υπερσύγχρονο φράγμα. Για πρώτη φορά η στάθμη του νερού στον Τάμεση έχει ανέβει στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας και χιλιάδες Βρετανοί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.



Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος στις κομητείες του Μπάρκσιρ και του Σαρέϊ, δυτικά του Λονδίνου απειλούνται 2.500 κατοικίες, ενώ 800-900 σπίτια έχουν πλημμυρίσει από το Σαββατοκύριακο. Οι κάτοικοι μιλούν για ελλείψεις σε προστατευτικά υλικά και ελλιπή αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ζητούν τη βοήθεια των πολιτικών και του στρατού, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ επισκέφθηκε το πρωί πλημμυρισμένες περιοχές γύρω από τον εθνικό δρυμό του Σόμερσετ Λέβελς (νοτιοανατολική Αγγλία).



Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας απέδωσε τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή και προειδοποίησε για συχνότερη εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Οι θύελλες έπληξαν τις νότιες και δυτικές ακτές της Βρετανίας με ανέμους, που έφτασαν σε ταχύτητα τα 130 χιλιομέτρων/ώρα και οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και υποχωρήσεις εδαφών. Η επικεφαλής του Met Office μίλησε για «την πιο ασυνήθιστη περίοδο βροχοπτώσεων εδώ και 248 χρόνια. Έχουμε αρχεία από το 1766, στα οποία δεν υπάρχει τίποτε παρόμοιο. Έχουμε καταγράψει ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα. Δεν μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για κάτι το πρωτοφανές, αλλά οπωσδήποτε είναι ασυνήθιστο».



Η σοβαρή κακοκαιρία στη Βρετανία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άσχετη με τις ασυνήθιστα ψυχρές καιρικές συνθήκες στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού συνδέονται με την επίμονη διατάραξη του αεροχειμάρρου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Βόρειο Αμερική. Σύμφωνα με την έκθεση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στην Ινδονησία και στον τροπικό δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό προκάλεσαν το σύστημα, που πυροδότησε συνεχόμενες θύελλες στον Ατλαντικό, πλήττοντας τη Βρετανία.



Η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας των ωκεανών, αλλάζει τις εποχές των μουσώνων, των βροχοπτώσεων, των πλημμυρών, της ξηρασίας και προκαλεί κύματα καύσωνα.  Κι όλα αυτά έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως γράφει ο Geordon Shannon σήμερα στο The Ecologist. Μάλιστα η Αφρική πλήττεται περισσότερο, εκεί όπου υπάρχουν φτωχές χώρες, όπου η υγεία πλήττεται 500 φορές περισσότερο από ότι στην Ευρώπη. Αναμφισβήτατα οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου συμβάλλουν στη Κλιματική Αλλαγή, που αρρωσταίνει το ανθρώπινο γένος. Ο World Health Organisation υπολόγισε ότι μεταξύ 1970 και 2004, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής προκάλεσαν περισσότερους από 140 χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Και το οικονομικό κόστος υπολογίζεται στα 2-4 εκατομμύρια δολλάρια μέσα σε μια περίοδο μόνο 15 χρόνων.  



Έχουμε τη τάση να αποκαλούμε φυσικές καταστροφές τα μεγάλης κλίμακας καιρικά γεγονότα, αλλά έχει αναγνωριστεί ότι οφείλονται σε ανθρώπινα αίτια. Στη Μεγάλη Βρετανία μόνο τον προηγούμενο χρόνο, ένα εκτεταμένο κύμα καύσωνα προκάλεσε 650 θανάτους. Σύμφωνα με τις στατιστικές το καταστροφικό κύμα καύσωνα του 2003 προκάλεσε 20 χιλιάδες θανάτους σε όλη την Ευρώπη. Η επικεφαλής των επιστημόνων Julia Slingo του Met Office είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν τη Κλιματική Αλλαγή και και αυτός είναι ο παράγοντας για την επίμονη βροχή και πλημμύρα στη νότια Αγγλία τους τελευταίους δύο μήνες. Από τον Δεκέμβριο υπήρξαν 130 προειδοποιήσεις για πλημμύρες (συγκρινόμενες με μόλις 9 το 2012).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου