Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ιανουάριος 2014, ο θερμότερος μήνας από το 1880



Ο φετινός Ιανουάριος δεν ήταν ένας ζεστός μήνας μόνο για τη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν ο τέταρτος πιο ζεστός Ιανουάριος από το 1880. Με παγκόσμιο μέσο όρο 12,6 βαθμών Κελσίου, ο Ιανουάριος είχε τις υψηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή από το 2007.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία των χερσαίων περιοχών του κόσμου παρουσίασε πιο ζεστές από τον μέσο όρο θερμοκρασίες τον Ιανουάριο, με τις πιο αξιοσημείωτες αποκλίσεις από τον μέσο όρο της χρονικής περιόδου 1981-2010, να σημειώθηκαν στην Αλάσκα, στον δυτικό Καναδά, στη Γροιλανδία, στη Μογγολία, στη νότια Ρωσία και στη βόρεια Κίνα. Σε αυτές τις χώρες η απόκλιση από τον μέσο όρο ήταν +3°C ή μεγαλύτερη. Κάποιες ανωμαλίες σημειώθηκαν όπως η σοβαρή έλλειψη βροχοπτώσεων σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ, ο τρίτος πιο “υγρός” μήνας για το Ηνωμένο Βασίλειο και η έντονη τάση των πάγων της Αρκτικής θάλασσας για εξαφάνιση.

Η μελέτη του NOAA (Εθνικού Κέντρου Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ) έδειξε ότι οι περιοχές, που ήταν πιο “δροσερές” από το κανονικό ήταν οι ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, ο κεντρικός Καναδάς, η Σκανδιναβία και ένα μεγάλο κομμάτι της Ρωσίας, όπου σημειώθηκαν θερμοκρασίες 9 βαθμούς κάτω του μέσου όρου. Κατά τ’ άλλα, επικράτησαν ζέστες ασυνήθιστες για την εποχή. Κάποιες περιοχές της νοτιοανατολικής Βραζιλίας και της κεντρικής και νότιας Αφρικής παρουσίασαν ρεκόρ ζεστασιάς με αποκλίσεις θερμοκρασίας μεταξύ των 0,5°C και 1,5°C πάνω από τον μέσο όρο του 1981-2010, συμβάλλοντας σε ένα ρεκόρ απόκλισης θερμοκρασίας Ιανουαρίου στο Νότιο Ημισφαίριο, του 1,13°C πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Δηλαδή ο Ιανουάριος 2014 ήταν και η πιο θερμός μήνας για το Νότιο Ημισφαίριο από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν οι θερμοκρασίες ήταν 1.23 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Επίσης η Γαλλία αντιμετώπισε τον πιο ζεστό Ιανουάριο από το 1988. Η Κίνα είχε τον πιο ζεστό Ιανουάριο από το 1961 όταν ξεκίνησε να συλλέγει τα στοιχεία αυτά, ενώ για την Ισπανία ήταν ο τρίτος πιο ζεστός μήνας από το 1996. Η ταχεία εξαφάνιση των πάγων και παγετώνων της Ανταρκτικής θεωρείται αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η μικρή αύξηση στη θαλάσσια έκταση των πάγων που παρατηρηρήσαμε μπορεί, παραδόξως, να συνδέεται με την ίδια αιτία, την αύξηση της θερμοκρασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου