Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΜΑΣ Τ’ ΑΝΑΜΕΝΟ TZAKI



 Το χειμώνα λατρεύω, που ανάβουμε το τζάκι και δεν χρειάζεται κανένας άλλος φωτισμός, αρκεί η θέα της φωτιάς για να σε κάνει να ζεσταθείς...και να ονειρευτείς. Κάποιες βραδιές είναι απόλαυση, καθώς τα ξύλα καίγονται, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και το περιβάλλον. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο των δράσεων που συντονίζει, προωθεί προς απόφαση θέμα για «βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια». Έτσι ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα στην Πολιτεία όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση έκτακτων επεισοδίων αιθαλομίχλης, φαινόμενο που παρουσιάστηκε σε πολύ έντονο βαθμό τον περσινό χειμώνα ιδιαίτερα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις σε ορισμένους σταθμούς της χώρας τα προηγούμενα πέντε έτη, οι υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από 100 μg/m3 εμφανίστηκαν 10-15 μέρες τον χρόνο, ενώ πάνω από 150 μg/m3 3-4 μέρες τον χρόνο, ενώ η ένταση του φαινομένου δεν είναι η ίδια σε όλη την επικράτεια. Συνεπώς και τα μέτρα αφορούν ορισμένες μέρες το έτος.

Επίσης θα γίνουν προσπάθειες για στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων μας, αλλά και στην εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς «ο έλεγχος και η εποπτεία της αγοράς, σε όλα τα στάδια, αποτελεί σημαντικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης». Συγκεκριμένα με την υπουργική απόφαση, που υπεγράφη από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη και προωθήθηκε στους συναρμόδιους υπουργούς, καθορίζονται τα επίπεδα συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, πάνω από τα οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα. Πρωτίστως οι απαγορεύσεις θα εφαρμόζονται, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, με εξαίρεση τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.

Τα μέτρα αφορούν την προφύλαξη της υγείας του πληθυσμού (πάνω από 50 μg/m3) και ιδιαίτερα των ατόμων αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές θα διατάσσεται διακοπή λειτουργίας βρεφικών, νηπιακών σταθμών και σχολείων. Αυτά τα μέτρα βέβαια που προκάλεσαν τις περισσότερες αντιδράσεις, αφορούν τον περιορισμό των εκπομπών από εστίες καύσης (πάνω από 100 μg/m3), ιδίως με την ορθή χρήση των συστημάτων θέρμανσης και την αποφυγή των τζακιών.

Βέβαια αυτή η απαγόρευση χρήσης τζακιών προβλέπεται σε ακραίες περιπτώσεις εμφάνισης ιδιαίτερων υψηλών συγκεντρώσεων. Πως να γίνει κι αλλιώς;  Για παράδειγμα όπως στις δυο περιπτώσεις εμφάνισης αιθαλομίχλης, που καταγράφηκαν την περσινή χρόνια και αφού πιθανόν θα  έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα προληπτικά μέτρα. Εκείνο που είναι σοβαρό και σημαντικότατο είναι ότι προβλέπεται περιορισμός των βιομηχανικών εκπομπών, με μείωση της δραστηριότητας μόνο των ρυπογόνων εγκαταστάσεων (πάνω από 100 μg/m3) καθώς επίσης και περιορισμός των κυκλοφοριακών εκπομπών, μέσω συστάσεων προς τους οδηγούς, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές (πάνω από 100 μg/m3).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου