Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Μια ελληνική πόλη διεκδικεί το βραβείο της πιο πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η Λάρισα



O Δήμος Λαρισαίων κατέθεσε υποψηφιότητα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016 και διαγωνίζεται ανάμεσα σε 12 άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.  Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός αξιολογεί συγκεκριμένες παραμέτρους συνολικής περιβαλλοντικής διαχείρισης των αστικών συγκροτημάτων με πληθυσμό μεγαλύτερο από τις 100.000 κατοίκους. Το Βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης απονέμεται σε πόλεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία όσον αφορά τη φιλοπεριβαλλοντική αστική διαχείριση και φέτος οι πόλεις που συμμετέχουν δεν έχουν πληθυσμό 200 χιλιάδων, αλλά τουλάχιστον 100. Είναι πόλεις, που στοχεύουν σε υψηλότερα πρότυπα αειφόρου ανάπτυξης, αφουγκράζονται τις ανάγκες των κατοίκων τους και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει απονεμηθεί σε έξι πόλεις, με πρώτη τη  Στοκχόλμη (2010), το Αμβούργο (2011), τη Βικτώρια-Γκαστέις (2012), τη Νάντη (2013), τη Κοπεγχάγη (2014), το Μπρίστολ (2015).

Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2014 στην Κοπεγχάγη (Δανία), ήδη εκλεγμένη Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014. Οι άλλες υποψήφιες πόλεις μαζί με τη Λάρισα είναι: Ναϊμέχεν (Κάτω Χώρες), Όσλο (Νορβηγία), Ντάμπροβα Γκορνίτσα (Πολωνία), Έσσεν (Γερμανία), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Σανταντέρ (Ισπανία), Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία), Τουρ (Γαλλία), Ούμεο (Σουηδία), Σαραγόσα (Ισπανία), Πιτέστι (Ρουμανία). Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ : «Με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες για το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δέσμευση των ευρωπαϊκών πόλεων να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών τους και το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» αποτελεί το εφαλτήριο για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και ιδεών, καθώς και για την καθοδήγηση άλλων πόλεων. Εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους του διαγωνισμού 2016 καλή επιτυχία!»

Οι προεπιλεγείσες πόλεις το 2014, θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τη δέσμευση τους για συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος, καθώς και τους μελλοντικούς τους στόχους. Η επιτροπή διεθνών εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιήσει τεχνική αξιολόγηση κάθε υποψηφιότητας με βάση 12 δείκτες: μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτές, τοπικές μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές και αειφόρος χρήση της γης, φύση και βιοποικιλότητα, ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα,  ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων, επεξεργασία λυμάτων, οικοκαινοτομία και σταθερή απασχόληση, ενεργειακή απόδοση και ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος. Η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τους πολίτες, καθώς και να λειτουργούν ως πρότυπο και να προωθούν βέλτιστες πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου