Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ενημερωτική εκδήλωση για την ακράτεια ούρων



Σήμερα Πέμπτη 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Γέρακα, η Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Ακράτεια Ούρων». Ομιλητής ο χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Δημήτρης Δρακόπουλος. Η εκδήλωση αποτελεί μια στη σειρά εκδηλώσεων, που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Δήμος Παλλήνης και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας. Η αίθουσα του ΚΑΠΗ της  Δημοτικής Ενότητας Γέρακα γέμισε από κόσμο, που άκουσαν την ομιλία του κ.Δρακόπουλου για την ακράτεια ούρων και στη συνέχεια με ερωτήσεις συμμετείχαν σε συζήτηση. Την εκδήλωση τίμησε με τη παρουσία του ο Δήμαρχος Παλλήνης κ.Αθανάσιος Ζούτσος, που απεύθυνε χαιρετισμό. Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό να γίνονται στους δήμους τέτοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις. Υπήρξε ευγενική χορηγίας της εταιρείας Pfizer.


Όπως μας ενημέρωσε ο ουρολόγος κ.Δρακόπουλος η ακράτεια ούρων χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: την επιτακτική και την ακράτεια προσπαθείας... καθώς υπάρχει και η μικτή περίπτωση και των δύο ειδών ακράτειας. Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται λόγω κατασκευής κυρίως στις γυναίκες...και σε όλες τις ηλικίες. Βέβαια συχνότερα συμβαίνει στις μεγαλύτερες γυνίκες και οι στατιστικές λένε ότι 1 στις 5 γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχουν από ακράτεια. Στατιστικές έρευνες έδειξαν ότι 10 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ, 3 εκατομμύρια στη Μεγάλη Βρετανία και περίπου 200.000 στην Ελλάδα πάσχουν από κάποιας μορφής ακράτεια. Πιθανότερα ο αριθμός να είναι ακόμα μεγαλύτερος, αφού πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν καν το πρόβλημά τους στον ιατρό, είτε εξαιτίας του φόβου, είτε της ντροπής, ακόμη και από λάθος πεποίθεση ότι η ακράτεια δεν είναι θεραπεύσιμη σε μεγάλη ηλικία.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος & ο κ. Δημήτρης Δρακόπουλος

Η θεραπεία της ακράτειας είναι εξατομικευμένη, καθώς δεν είναι όλοι οι ασθενείς ίδιοι. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας: ακράτεια στρες, ακράτεια έπειξης (ασταθής ή υπεραντιδραστική κύστη), μικτή ακράτεια (συνδυασμός ακράτειας στρες και ακράτειας από έπειξη), ακράτεια από υπερπλήρωση, λειτουργική ακράτεια... Αυτό που είναι σημαντικό είναι να επισκεφθείτε τον κατάλληλο ιατρό, που είναι ο ουρογυναικολόγος, δηλαδή γυναικολόγος εξειδικευμένος σε ουρολογικά προβλήματα γυναικών. Ακολουθεί ο ουροδυναμικός έλεγχος, όπου η διαδικασία είναι πολύ απλή, χωρίς πόνους και  διαρκεί περίπου 15 λεπτά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου