Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η φονικότερη φυσική καταστροφή στη πρόσφατη ιστορία των Φιλιππίνων



Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του υπερτυφώνα Χαϊγιάν, που έπληξε τις Φιλιππίνες και ήδη οι Αρχές δηλώνουν για περισσότερους από 10.000 νεκρούς.  Ο τυφώνας χαρακτηρίζεται ως τη φονικότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία των Φιλιππίνων. Ήδη αποδυναμωμένος σε τροποκή καταιγίδα έχει φτάσει στο Βιετνάμ. Δεν έφτανε όμως αυτή η απίστευτη καταστροφή και σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων CNN, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ στις πληγείσες περιοχές του τυφώνα και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να απεγκλωβίσουν κατοίκους από ερείπια και τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να φτάσουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν χτύπησε ανελέητα τη νησιωτική χώρα και όλο το νησιώτικο σύμπλεγμα των Φιλιππίνων έχει ουσιαστικά παραλύσει. Οι πληγείσες περιοχές έχουν αποκοπεί και τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να φτάσουν εκεί που χρειάζονται, ενώ ακόμη δεν μπορούν καν να έχουν πλήρη εικόνα της καταστροφής και του αριθμού των θυμάτων. Κι ενώ ο τυφώνας πέρασε, την χώρα απειλεί τροπικό σύστημα χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης με ισχυρές βροχές. Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους, σπίτια κατεστραμμένα, νεκροί άνθρωποι και ζώα, ηλεκτρικοί πυλώνες στο έδαφος, αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, δρόμοι γεμάτοι ερείπια και επιζώντες που αναζητούν απεγνωσμένα τροφή μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης και αφόρητης μυρωδιάς. 

Παράλληλα χάος και λεηλασίες επικρατούν με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως στην ανατολική επαρχία Λέιτε, που επλήγη φοβερά από τον τυφώνα. Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Ρόξας δήλωσε στα μέσα: «Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Φανταστείτε μια λωρίδα ενός χιλιομέτρου κατά μήκος της ακτής, όλα τα σπίτια κατεστραμμένα, τα πάντα ισοπεδωμένα. Το 70%-80% των κατοικιών και όλων των υποδομών έχουν καταστραφεί»  Γίνονται ήδη λεηλασίες, ο κόσμος καταστρέφει ακόμη και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης για να πάρει χρήματα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ΗΠΑ θα παράσχουν ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία και εξοπλισμό κατάλληλα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ύστερα από έκκληση της Μανίλας. Ήδη η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν βοήθεια 370.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών, που θα αναχωρήσουν από Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες. 

Αεροδρόμια, γέφυρες και οδικοί άξονες, δηλαδή όλοι οι βασικοί δίαυλοι για παράδοση βοήθειας, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές ή έχουν αποκλειστεί από ερείπια. Στο πέρασμά του από το Λέιτε, ο τυφώνας εκτιμάται ότι κατέστρεψε το 70% με 80% των υποδομών στο νησί. Στην επαρχία Μιντόρο, η πόλη Μπάκο έχει καλυφθεί κατά 80% από τα ύδατα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου