Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η Βραζιλία ενδιαφέρεται για συνεργασίες με την Ελλάδα



Ήταν στην Βuilding Green Expo στο ΜEC τον Οκτώβριο, όταν είχε έρθει αντιπροσωπεία από τη Βραζιλία για τη συνεργασία στον ανθοκομικό και κηποτεχνικό τομέα. Ακόμη ένας βραζιλιάνικος συνεταιριστικός κολοσσός, ο Coonagrο έστειλε στην Ελλάδα στελέχη του για να καλλιεργηθεί το έδαφος ανάπτυξης συνεργασιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Coonagrο, Κλαούντιο Κάβα συνοδευόταν από εκπρόσωπους της βραζιλιάνικης Προεδρίας και του υπουργείου Γεωργίας, καθώς επίσης μαζί ήταν και οι ιδιοκτήτες της ΙΒRA, της μεγαλύτερης εταιρείας αγροτεχνολογίας στη Νότια Αμερική! Η εννεαμελής βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία βρέθηκε και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συναντήθηκε με τον Θ. Τσαυτάρη.



Από την πλευρά της Βραζιλιάνικης εταιρείας εκφράστηκε η επιθυμία να προμηθεύεται σε μακροπρόθεσμη και συστηματική βάση μεγάλες ποσότητες μαλακού σιταριού, το οποίο θα καλλιεργείται στις περιοχές αυτές με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας. Στο «τραπέζι» έπεσαν τεράστια νούμερα, τόσο σε ό,τι αφορά τις ποσότητες ...  όπως π.χ. 5 εκατ. τόνοι σε ετήσια βάση, κάτι που αυτή τη στιγμή ξεπερνά το σύνολο της ελληνικής παραγωγής, ενώ αν το υπολογίσει κανείς με 0,20 ευρώ ανά κιλό το ύψος της συμφωνίας μπορεί να φθάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, όσο και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ...δηλαδή 500.000 στρέμματα.


Οι Βραζιλιάνοι θα απορροφούν την παραγωγή έχοντας υπογράψει συμβόλαια με «κλειδωμένες» τιμές, κάνοντας λόγο για αμοιβές που θα ικανοποιούν τους Έλληνες αγρότες, υπενθυμίζοντας τη συνεταιριστική φύση της Coonagro. Προκειμένου, μάλιστα, να υποστηρίξουν το πρότζεκτ τόνισαν ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις και σε υποδομές, όπως η αγορά σιλό. Η συγκεκριμένη βραζιλιάνικη εταιρία έχει ετήσιο τζίρο της τάξης των 6 δισ. δολαρίων  και παραγωγή ημερησίως 3 εκατ. πουλερικών, 3 εκατ. λίτρων γάλακτος και 100.000 χοιρινών.



Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποίησε επαφές με Ενώσεις και Επιμελητήρια από τη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, Κιλικίς). Πιθανότατα επειδή η Βραζιλία έπεσε τη φετινή χρονιά «θύμα» των ακραίων καιρικών συνθηκών, που είχαν ως αποτέλεσμα η μισή περίπου παραγωγή σιταριού να χαθεί λόγω του παγετού. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, μειώθηκε και η παραγωγή και στην Αργεντινή, που παραδοσιακά προμήθευε τη Βραζιλία. Την Άνοιξη η Βραζιλία αναγκάστηκε να εισάγει 1 εκατ. τόνους σιτάρι από τις ΗΠΑ σε διάρκεια δύο μηνών. Προβλέπονται κι άλλες συνεργασίες σε ελληνικά τρόφιμα και προϊόντα όπως π.χ. το κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου