Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Το νέο νησί της Ιαπωνίας συνεχίζει να σχηματίζεται...



Οι Ιάπωνες είχανε 40 χρόνια να δουν μια νησίδα να αναδύεται σ’αυτή τη ζώνη, ανοικτά των ακτών της Νισινοσίμα στο αρχιπέλαγος της Ogasawara, γύρω στα 1.000 χλμ νότια του Τόκιο. Συνεχίζεται το φαινόμενο και το νησί σχηματίζεται, ίσως όμως να εξαφανιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εξαιτίας των κυμάτων. Είδαμε βέβαια μέσα από μέσα μαζικής ενημέρωσης πριν από δύο μήνες, ότι ένας άλλος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών στο Πακιστάν, είχε επίσης προκαλέσει τη γέννηση ενός νησιού στην Αραβική Θάλασσα. Σκάφη της Ακτοφυλακής αναχώρησαν για μια αναγνωριστική αποστολή ελέγχου της νησίδας, η οποία αναδύθηκε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη Νισινοσίμα, ένα ακατοίκητο νησί του μικρού αρχιπελάγους Ογκασαουάρα.

Φωτογραφίες του νέου ιαπωνικού νησιού δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ιαπωνική ακτοφυλακή, όπου απεικονίζεται από πανοραμική άποψη ο καπνός που δημιουργείται από την ηφαιστειακή έκρηξη. Το νέο νησί εμφανίστηκε μετά την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου και η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι ελπίζει πως μ’αυτό, η χώρα θα μπορέσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Την προηγούμενη Τετάρτη ήταν κυκλικό με διάμετρο 200 μέτρα, όμως επιμηκύνθηκε σε σχήμα πατάτας με μήκος 400 μέτρα και πλάτος 200. Μάλιστα την Πέμπτη σε υλικά εκτοξεύονταν σε ύψος 900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έναντι 600 μέτρων την προηγουμένη, ένδειξη ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι πολύ έντονη.

Ο Γιοσιχίκο Ταμούρα του Ιαπωνικού Κέντρου Ωκεανογραφικών Ερευνών δήλωσε: «Μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ο κρατήρας επεκτείνεται και το μάγμα ανεβαίνει». Στην Ιαπωνία, χώρα σεισμών και ηφαιστείων, έχουν συμβεί από το τέλος του πολέμου του Ειρηνικού τέσσερις ως πέντε ξαφνικές εμφανίσεις νησιών. Λόγω των σεισμών και του ατυχήματος της Φουκοσίμα, αλλά και θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, η  Άνω Βουλή της Ιαπωνίας ενέκρινε το νόμο για τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Αναμένεται ότι η νέα υπηρεσία θα διευθύνεται από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σίντζο Άμπε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής Σιόταρο Γιάτι, ενώ ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων θα αποτελέσει περίπου 60 άτομα. Η έδρα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα βρίσκεται στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου