Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το βάδισμα, η καλύτερη άσκηση υγείας!



Η επιστήμη μίλησε, το βάδισμα είναι η καλύτερη άσκηση για τη σωματική και ψυχική υγεία. Έρευνες αναλύουν τα οφέλη για τη καρδιά,  για αποφυγή εγκεφαλικού, για αντιμετώπιση του στρες, για αδυνάτισμα... Μάλιστα το γρήγορο βάδισμα είναι πιο αποτελεσματικό από το απλό χαλαρό βάδισμα...ίσως ακόμη και από το τρέξιμο. Σήμερα έκανα μια πολύ μεγάλη διαδρομή βαδίζοντας, όπως συνηθίζω να κάνω τελευταία σε κάθε ευκαιρία. Η αυξημένη μυική λειτουργία αυξάνει το μεταβολισμό και την κυκλοφορία του αίματος, που συνεπάγεται την ενδυνάμωση του καρδιοαγγειακού συστήματος. Η παρέα στο βάδισμα ήταν λόγος να γίνει μια ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση χωρίς να το πολύ καταλάβω. Η ημέρα ήταν καταπληκτική το πρωί και η άσκηση κύλησε ευχάριστα!  Υπάρχουν πολλοί τύποι βαδίσματος... από τις πεζοπορίες ως το λεγόμενο Nordic Walking  με στικς (μπαστούνια στήριξης). Σημαντικό ρόλο όταν περπατάμε είναι η στάση του σώματος,  που πρέπει να είναι σωστή. Το σώμα πρέπει να είναι ίσιο, με τους ώμους προς τα πίσω και κάτω και την κοιλιά και τους γλουτούς σφιγμένους. Προτιμάτε τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, που κάνει δροσιά και όχι τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Μελέτη στη Καλιφόρνια σε ανθρώπους ηλικίας 18 έως 80 ετών, που διήρκεσε επί έξι χρόνια, διαπίστωσε ότι το περπάτημα με ταχύ ρυθμό είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση του καρδιολογικού κινδύνου σε σχέση με το τρέξιμο. Αρκεί ο άνθρωπος να καταβάλλει την ίδια ποσότητα ενέργειας με βάση τις θερμίδες, που καίει.. και στο βάδισμα και στο τρέξιμο. Το τρέξιμο μείωσε τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 4,5%, ενώ το γρήγορο βάδισμα κατά υπερδιπλάσιο ποσοστό 9,3%. Όσον αφορά τους επιμέρους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) για πρώτη φορά μειώθηκε… Αυτά δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology» από ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Γουίλιαμς του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια. Μελέτησαν περίπου 33.000 άτομα που έκαναν συστηματικά τρέξιμο και άλλα 15.000, που προτιμούσαν το περπάτημα (οι άνδρες 51% των δρομέων και 21% των βαδιστών).


Το Nordic Walking με τη βοήθεια των sticks ως δύο επιπρόσθετα σκέλη δίνει στο σώμα τη δυνατότητα για την καλύτερη κατανομή του βάρους, επιτρέπει την ενδυνάμωση των μέχρι τώρα ατροφικών και αδύναμων μυικών ομάδων και αποδεδειγμένα μειώνει το φόρτο των αρθρώσεων. Επίσης το καθημερινό βάδισμα 1-2 ώρες, αποτρέπει την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου  σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό).  Άλλη μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα με επικεφαλή την Μπάρμπαρα Τζέφερις του University College του Λονδίνου. Μια μελέτη 10 χρόνων σε περίπου 3.500 άτομα ηλικίας 60 έως 80 ετών, χωρισμένους σε ομάδες ανάλογα με το ρυθμό βαδίσματος τους. Το 42% περπατούσαν περισσότερο από 8 ώρες την εβδομάδα και το 9% πάνω από 22 ώρες. Όσοι περπατούσαν 8 έως 14 ώρες την εβδομάδα (περίπου έως 2 ώρες ημερησίως), είχαν περίπου στο 1/3 χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους περπατούσαν λιγότερο από 3 ώρες την εβδομάδα έως καθόλου. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος για όσους ηλικιωμένους περπατούσαν πάρα πολύ!

Το βάδισμα κάνει καλό, αφού αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού, χαλαρώνει και μειώνει τις πιθανότητες οσφυαλγίας και δυναμώνει τους μύες των ποδιών. Όταν βαδίζουμε, δεν πρέπει να γέρνουμε το σώμα μας προς τα εμπρός, γιατί έτσι θα καταπονείται η πλάτη. Ο διασκελισμός πρέπει να είναι κανονικός και όχι μεγάλος. Κι αν θέλετε να αυξήσετε την ταχύτητα, κάντε περισσότερα βήματα και όχι μεγάλους διασκελισμούς. Να βαδίζετε με σταθερό βήμα, πάντα σε ίσιο έδαφος και όχι σε ανηφόρες. Οι γυμναστές συστήνουν ότι όταν ξεκινάτε το βάδισμα, καλό είναι να βαδίζετε για λίγα λεπτά με αργό ρυθμό κάνοντας κάποιες απλές κινήσεις με τα χέρια..και έπειτα να αυξάνετε την ταχύτητά σας. Το βάδισμα περιορίζει τον κίνδυνο για απώλεια μυϊκής μάζας και κατάγματα, ενώ μειώνει τους κινδύνους επιπλοκών στο διαβήτη. Και προπάντων για την εποχή μας, βελτιώνει την ψυχολογική κατάσταση, καθώς μειώνει το στρες, φέρνει ευεξία, καλή διάθεση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου