Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδα-ρεκόρ



Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανακοίνωσε ότι οι συγκεντρώσεις των τριών βασικότερων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έφθασαν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2012. Tο διοξείδιο του άνθρακα αυξήθηκε κατά 0,56% αγγίζοντας τα 393,1 μέρη ανά εκατομμύριο. Οι συγκεντρώσεις μεθανίου αυξήθηκαν κατά 0,33% και οι συγκεντρώσεις υποξειδίου του αζώτου κατά 0,28%. Τα  δημοσιοποιημένα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η θερμαντική επίδραση των αερίων του θερμοκηπίου ενισχύθηκε κατά 32% μεταξύ 1990 και 2012. Το 80% της αύξησης οφείλεται σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, ενώ μεταξύ 2011 και 2012 οι ρυθμοί της αύξησης ήταν υψηλότεροι από το μέσο όρο της τελευταία δεκαετίας.

Οι παρατηρητές από το εκτεταμένο δίκτυο Παγκόσμιου Ατμοσφαιρικού Ελέγχου του WMO τονίζουν για ακόμη μια φορά ότι τα αέρια από ανθρωπογενή αίτια, που παγιδεύουν τη θερμότητα, έχουν διαταράξει τη φυσική ισορροπία στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Ο γενικός γραμματέας του Μετεωρολογικού Οργανισμού Μισέλ Ζαρό δήλωσε:  «Το αποτέλεσμα είναι ότι το κλίμα μας αλλάζει, τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ακόμη πιο ακραία, τα παγοκαλύμματα και οι παγετώνες λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.»  Ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μελέτης τους την περασμένη εβδομάδα, βρήκαν ότι οι ρυθμοί αύξησης των εκπομπών ενδέχεται να επιβραδύνονται. Όπως σημείωναν όμως, τα αέρια εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα επηρεάζοντας το κλίμα για εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες χρόνια.

Με αυτά τα νέα δεδομένα, επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα επιταχυνθεί και πάλι έπειτα από μια 14ετή περίοδο επιβράδυνσης». Ο  καθ. Πιρς Φόρστερ από το πανεπιστήμιο του Leeds δήλωσε στο BBC «Εδώ και περίπου μία δεκαετία οι ωκεανοί απορροφούν την πλεονάζουσα θερμότητα, κάτι που σημαίνει ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες αυξήθηκαν με αργούς ρυθμούς. Ας μην περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, καθώς η πλεονάζουσα θερμότητα τελικά θα εκλυθεί, συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε επιτάχυνση της υπερθέρμανσης τις προσεχείς δεκαετίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου