Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013: 50 ΧΡΟΝΙΑ DOCTOR WHO



Σήμερα το Doctor Who, η πασίγνωστη Βρετανική σειρά επιστημονικής φαντασίας του BBC γιορτάζει τα πενήντα της χρόνια! Μάλιστα γιορτάζει με εορταστικό επεισόδιο διάρκειας 75 λεπτών, στο οποίο θα συμμετάσχει ξανά, μετά την αποχώρησή του από τη σειρά το 2010, ο Ντέιβιντ Τέναντ μαζί με την Μπίλι Πάιπερ, που συνόδευε ως Ρόουζ Τάιλερ τον Δόκτωρ στους δύο πρώτους κύκλους της ανανεωμένης σειράς (2005 και 2006). Στο ρόλο μιας άγνωστης ενσάρκωσης του Δόκτωρ θα συμμετέχει και ο Τζον Χάρτ. Με αυτό το doodle παιχνίδι διάλεξε από χθες η Google να αφιερώσει στην 50η επέτειο του «Dr. Who», της  πιο επιτυχημένης και μακροβιότερης  βρετανικής σειράς επιστημονικής φαντασίας του BBC. Οι θαυμαστές της σειράς δεν έχουν παρά να πατήσουν το play. Πάνω από το λογότυπο της Google υπάρχουν τα πρόσωπα όλων όσων έχουν υποδυθεί τον «Doctor Who».

Το πρόγραμμα «Doctor Who» περιλαμβάνεται στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας και ως η "πιο επιτυχημένη" σειρά επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών, σε ό,τι αφορά την τηλεθέαση της εκπομπής, τις πωλήσεις DVD, βιβλίων και πολυμέσων από το iTunes. Αφηγείται τις περιπέτειες ενός ανθρωποειδούς εξωγήινου χρονοταξιδιώτη (Timelord, ο Xρονο-άρχοντας) γνωστός ως ο Δόκτωρ (The Doctor), που εξερευνά το σύμπαν με μια μηχανή του χρόνου, που ονομάζεται TARDIS (Time and Relative Dimension in Space, Χρόνος και Σχετική Διάσταση στο Χώρο). Με αυτή τη μηχανή ταξιδεύει στο χωροχρόνο, η οποία από έξω φαίνεται σαν μπλε αστυνομικός θάλαμος (Police Box) του Λονδίνου, από το 1963 που τότε η σειρά ξεκίνησε. Μαζί με μια σειρά από συντρόφους, αντιμετωπίζει εχθρούς, σώζει πολιτισμούς και ανθρώπους.

Το πρόγραμμα αρχικά διήρκεσε από το 1963 μέχρι το 1989. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να αναβιώσει με μια τηλεταινία - πιλότο το 1996 η σειρά ξεκινά εκ νέου τελικά το 2005, με μια εσωτερική παραγωγή από το BBC Wales στο Κάρντιφ. Ο πρώτος κύκλος παρήχθη από το BBC. Στους κύκλους 2 και 3 συνεισέφερε με κάποιο χρηματικό ποσό η Canadian Broadcasting Corporation (CBC), η οποία τελικά έγινε συμπαραγωγός. Το Doctor Who γέννησε πολλά spin-offs όπως το Torchwood, το The Sarah Jane Adventures, το K-9, το PROBE, και ένα πιλοτικό επεισόδιο του K-9 and Company το 1981. Ως Doctor έχουν παίξει μέχρι τώρα έντεκα ηθοποιοί. Η μετάβαση από τον ένα στον άλλο ηθοποιό αναφέρεται στην αφήγηση ως αναγέννηση (Regeneration), στην οποία ο πρωταγωνιστής αποκτά ένα νέο σώμα και, σε κάποιο βαθμό, μια νέα προσωπικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι διάφορες ενσαρκώσεις έχουν συναντηθεί. Ο Doctor σήμερα ενσαρκώνεται από τον Ματ Σμιθ, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο μετά την τελική εμφάνιση του Ντέιβιντ Τέναντ, σε ένα επεισόδιο που προβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2010.
 
Μετά το τέλος του έβδομου κύκλου της σειράς, τον Ιούνιο του 2013, ο Ματ Σμιθ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη σειρά. Σε ειδική ζωντανή εκπομπή που μεταδόθηκε στις 4 Αυγούστου 2013, ανακοινώθηκε ότι τη θέση του θα πάρει ο Πίτερ Καπάλντι, ο οποίος είναι γνωστός από εμφανίσεις του και στο Doctor Who και στον τρίτο κύκλο του Torchwood. Η πρώτη του εμφάνιση θα λάβει χώρα τα Χριστούγεννα του 2013 στο καθιερωμένο εορταστικό επεισόδιο. Το πρόγραμμα, ειδικά η αρχική κλασσική σειρά, έχει αναγνωριστεί τόσο για τις ευφάνταστες ιστορίες του, παρά το χαμηλό προϋπολογισμό ακόμη και στα ειδικά εφέ, όσο και για τη χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής. Η σειρά αποτελεί σημαντικό κομμάτι της βρετανικής ποπ κουλτούρας. Έχει επιβραβευτεί από τους κριτικούς και το κοινό ως ένα από τα καλύτερα βρετανικά τηλεοπτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου BAFTA για την καλύτερη δραματική σειρά το 2006, και πέντε συνεχόμενες νίκες στα Εθνικά (Βρετανικά) Τηλεοπτικά Βραβεία (NTA) 2005 - 2010, στην κατηγορία "Δράμα", κατά την εποχή του Ράσελ T. Ντέιβις ως Διευθυντή Παραγωγής.

Ο 7ος κύκλος προβλήθηκε σε δύο τμήματα, του οποίου τα γυρίσματα έγιναν το Φεβρουάριο του 2012. Στο πρώτο μέρος προβλήθηκαν 5 επεισόδια, το Σεπτέμβριο του 2012. Τα 5 αυτά επεισόδια ήταν τα τελευταία με τους Κάρεν Γκίλαν και Άρθουρ Ντάρβιλ. Η νέα σύντροφος του Δόκτωρ, Clara Oswin Oswald (Τζένα-Λουίζ Κόλμαν) παρουσιάστηκε στο πρώτο επεισόδιο του πρώτου μέρους του έβδομου κύκλου και στο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο και συνόδεψε τον Δόκτωρ στο δεύτερο μέρος του έβδομου κύκλου, που προβλήθηκε την άνοιξη του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου