Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Οι ελπίδες μετατέθηκαν στο Παρίσι το 2015 μετά τη Διάσκεψη για τη Κλιματική Αλλαγή στη Βαρσοβία



Η Warsaw Climate Change Conference 2013,  δηλαδή η 19η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, ολοκλήρωσε τις εργασίες της στη Πολωνία.  Συμμετείχαν περισσότερες από 190 χώρες και μια στρατιά ειδικών επιστημόνων, υιοθετώντας «Key decisions»... αποφάσεις σημαντικές, όπως  διευρίνοντας παραπέρα τη Durban Platform, συζητώντας για το  Green Climate Fund and Long-Term Finance, και το Warsaw Framework for REDD Plus, ενώ αποφασίστηκε ο μηχανισμός για τις ζημιές και απώλειες (Warsaw International Mechanism for Loss and Damage). Τα θέματα πολλά και οι συγκρούσεις αναπόφευκτες, όμως αν και θα έλεγε κάποιος ότι τα πράγματα ήταν «χλιαρά», τουλάχιστον επιτεύχθηκε μια συμβιβαστική συμφωνία, που θα οδηγήσει στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο κλιματικό πρωτόκολλο στο Παρίσι το 2015.



Φέτος στη Βαρσοβία, οι εκπρόσωποι των 190 χωρών συμμετείχαν στις ετήσιες διαπραγματεύσεις, κάτω από το βάρος της επικαιρότητας, που  ήταν τόσο δυνατή για τη Κλιματική Αλλαγή... η καταστροφή στις Φιλιππίνες, η Φουκοσίμα, ο Αρκτικός, οι ωκεανοί σε συναγερμό... Η κακή αρχή έγινε από την Ιαπωνία που ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τους κλιματικούς στόχους του 2020. Κάποιοι διαπραγματευτές από διάφορες χώρες και ομάδες χωρών προέβαλαν ενστάσεις, ακόμα και για τη χρήση μεμονωμένων λέξεων μέσα σε προσχέδια των τελικών συμφωνιών, που υπογράφηκαν. Οι οικολογικές οργανώσεις έκαναν λόγο για απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων ως προς τη χρηματοδότηση.



Και μέσα σε όλα αυτά, οι Πολωνοί, που προέδρευσαν των συνομιλιών, δέχτηκαν επιθέσεις για τις θέσεις τους υπέρ του λόμπυ του άνθρακα, καύσιμο στο οποίο επιμένουν να στηρίζουν την εγχώρια βιομηχανία και ηλεκτροπαραγωγή. Το ενθαρρυντικό είναι ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία μείωσης των εκπομπών ρύπων, αλλά μικρότερου εύρους και ισχύος από αυτό που ανέμενε το “πράσινο” λόμπυ. Την ίδια στιγμή και υπό το βάρος της θεομηνίας στις Φιλιππίνες, θεσπίστηκε ένας νέος μηχανισμός στήριξης χωρών, που χτυπιούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Επίσης μεταξύ των σημαντικότερων αποφάσεων είναι η ολοκλήρωση κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την χρηματοδότηση, αλλά και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού για την καταπολέμηση της παγκόσμιας αποδάσωσης (REDD+).



Ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης έκανε λόγο για «πρόοδο σε όλα τα βασικά σημεία των κλιματικών διαπραγματεύσεων. Αν και οι φετινές διαπραγματεύσεις έφτασαν πολλές φορές στα πρόθυρα της κατάρρευσης και χρειάστηκε να παραταθούν σχεδόν κατά 24 ώρες, το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες. Έχουμε πλέον έναν οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το 2015 και τη σύναψη νέας παγκόσμιας συμφωνίας, που θα μπει σε εφαρμογή το 2020».  Κι όντως, σε αντίθεση με το πρωτόκολλο του Κιότο, η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει υποχρεώσεις για όλα τα κράτη του πλανήτη συμπεριλαμβανομένου Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας και άλλων σημαντικών ρυπαντών.



Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, το WWF, η Greenpeace και άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών αποσύρθηκαν από την 19η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα. Συγκεκριμένα η Σαμάνθα Σμίθ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Κλίμα και την Ενέργεια του WWF είπε: «Η απροθυμία των κυβερνήσεων να πάρουν στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, δεν μας άφησε άλλη επιλογή από την αποχώρηση. Δεν εγκαταλείπουμε τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, παρά μόνο τη φετινή διάσκεψη, στην οποία τα συμφέροντα των μεγαλύτερων βιομηχανικών ρυπαντών έχουν επισκιάσει τις ανάγκες των πολιτών όλου του κόσμου. Ήρθε η στιγμή που πρέπει να πούμε ‘αρκετά, ως εδώ’ και να αποχωρήσουμε.». Ίσως η ελπίδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αφήνεται στην νέα παγκόσμια κλιματική συμφωνία στο Παρίσι το 2015!



Ο Κούμι Ναϊντού, διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace δήλωσε: «Η κυβέρνηση της Πολωνίας έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι της να μετατρέψει τις κλιματικές συνομιλίες σε παράσταση για τη βιομηχανία του άνθρακα και του λιγνίτη. Μαζί με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τον Καναδά – συνεπικουρούμενες από την αδιαφορία των άλλων κυβερνήσεων – έδωσαν ένα χαστούκι στο πρόσωπο όσων πλήττονται από τα ακραία φαινόμενα των κλιματικών αλλαγών…» Ακόμη η μελέτη των κυκλώνων παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να στηριχτούν σε επαρκείς βάσεις δεδομένων, αφού δεν υπήρχαν δορυφόροι πριν από τη δεκαετία του 1970, σημείωσε ο Φαμπρίς Σοβέν, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογικών Ερευνών της Τουλούζης. "Δεν διαθέτουμε ένα στήριγμα», παραδέχτηκε ο Ερβέ Λε Τρε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί, που ειδικεύεται στην ψηφιακή απεικόνιση κλιματολογικών μοντέλων. Ο Λε Τρε είπε ότι και ο ίδιος αναμένει ότι θα αυξηθεί η ποσότητα της βροχής.



Στην τελευταία έκθεσή της, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή (GIEC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως «η θερμοκρασία της επιφάνειας του ωκεανού έχει αυξηθεί από το 1971 μέχρι το 2010. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας υπολογίζεται ότι φτάνει τον 0,1 βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία για τα πρώτα 75 μέτρα της επιφάνειας των ωκεανών, ενώ σε βάθος μεγαλύτερο των 700 μέτρων καταγράφεται αύξηση 0,015 βαθμών. Οι κλιματικές αποζημιώσεις από τα “πλούσια” κράτη προς τους “φτωχούς” και η παροχή δεσμεύσεων μείωσης των εκπομπών ρύπων από τους αναδυόμενους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη αποτέλεσαν τα μεγάλα αγκάθια των συνομιλιών για το Κλίμα, που έλαβαν χώρα στην Πολωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου