Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

Οι 10 πιο μολυσμένες περιοχές της ΓηςΤη λίστα με τις 10 πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη με τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Μπλάκσμιθ της Νέας Υόρκης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σοβαρότητα των κινδύνων, που εγκυμονούν για την ανθρώπινη υγεία.Οι 10 περιοχές με αλφαβητική σειρά είναι :Agbogbloshie, Γκάνα: χωματερή στην Άκκρα, πρωτεύουσα της Γκάνας και  δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή επεξεργασίας ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Αφρική. Οι ηλεκτρονικές συσκευές καίγονται για την ανάκτηση χαλκού και άλλων μετάλλων. Σωματίδια μετάλλων μολύνουν τον αέρα και το έδαφος, απειλώντας την υγεία περίπου 40.000 ανθρώπων της περιοχής.

Agbogbloshie, Γκάνα

Τσερνόμπιλ, Ουκρανία: μετά τη πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986, απελευθερώθηκε 100 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από αυτή που απελευθέρωσαν οι ατομικές βόμβες, που έπληξαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η ρύπανση από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ εκτιμάται ότι επηρέασε δέκα εκατομμύρια ανθρώπους.Δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα, υπογονιμότητα,  γενετικές ανωμαλίες και καταγραφή από 4.000 περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς στις πληγείσες περιοχές.Ποταμός Citarium, Ινδονησία: περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι πλήττονται άμεσα και ως πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έμμεσα από τη χημική ρύπανση στη λεκάνη απορροής του ποταμού Citarium στη Δυτική Ιάβα. Λόγω της βιομηχανικής δραστηριότητας, οι συγκεντρώσεις μολύβδου, αλουμινίου, μαγγανίου και σιδήρου στον ποταμό είναι αρκετές φορές υψηλότερα από τα ανώτατα επίπεδα παγκοσμίως.

 
Ποταμός Citarium, Ινδονησία

Τζέρζινσκ, Ρωσία: περιοχή που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παρασκευής χημικών όπλων στο παρελθόν και γι’αυτό παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ρύπανσης των υπογείων υδάτων από ρυπαντές, όπως διοξίνες και φαινόλη. Οι κάτοικοι υποφέρουν από καρκίνο των ματιών, των πνευμόνων και του νεφρού, ενώ το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι τα 47 χρόνια και για τους άνδρες τα 42.Hazaribagh, Μπαγκλαντές: τα βυρσοδεψεία χρησιμοποιούν απαρχαιωμένες, μη αποδοτικές μεθόδους κατεργασίας δέρματος, απορρίπτοντας ημερησίως στον κύριο ποταμό της πόλης 22.000 κυβικά λίτρα τοξικών αποβλήτων, βλάπτοντας την υγεία 160.000 ανθρώπων.

 
Hazaribagh, Μπαγκλαντές

Κάμπουε, Ζάμπια: περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα υγείας από τη ρύπανση που προκαλούν οι εξορύξεις μολύβδου, μια δραστηριότητα που δεν ρυθμίζεται από σαφές νομικό πλαίσιο. Το 2006 τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών υπερέβαινα πέντε με δέκα φορές τα ανώτατα συνιστώμενα όρια που θέτουν οι αρμόδιες αρχές.Καλιμαντάν, Ινδονησία: στο νησί Βόρνεο, το Καλιμαντάν και οι γύρω περιοχές έχουν μολυνθεί από τις εξορύξεις χρυσού με τη χρήση υδραργύρου, μια ρυπογόνα διαδικασία, που απειλεί την υγεία περίπου 225.000 ανθρώπων.

Ποταμός Matanza, Αργεντινή

Ποταμός Matanza, Αργεντινή: περισσότερες από 150.000 βιομηχανίες απορρίπτουν τα λύμματα τους στον ποταμό Matanza – ρυπαντές, μεταξύ των οποίων ψευδάργυρο, μόλυβδο, χαλκό και νικέλιο. O ποταμόs Matanza διασχίζει το Μπουένος Άιρες, καθώς το νερό δηλητηριάζεται, προκαλούνται προβλήματα υγείας σε περίπου 20.000 κατοίκους της περιοχής.Δέλτα του Νίγηρα: άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων, που πλήττεται από τις δραστηριότητες των πετρελαϊκών βιομηχανιών στην περιοχή. Το διάστημα 1976 με 2001, σημειώθηκαν περισσότερα από 7.000 περιστατικά πετρελαιοκηλίδων.Norilsk, Ρωσία: βιομηχανική πόλη στη Σιβηρία. Κάθε χρόνο 500 τόνοι οξειδίων χαλκού, 500 τόνοι οξειδίων νικελίου και δυο εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου μολύνουν τον αέρα. Το προσδόκιμο ζωής των εργατών της βιομηχανικής ζώνης είναι δέκα χρόνια χαμηλότερο από αυτό των υπόλοιπων Ρώσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου