Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Αυξέντιος Καλαγκός, ο «φύλακας άγγελος» παιδο-καρδιοχειρουργός αφιερώνει στο εξής 1 εβδομάδα το μήνα στα Ελληνόπουλα

Τον αποκαλούν «σύγχρονο ιεραπόστολο της Ιατρικής» είναι ο παιδο-καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός από την Πόλη και ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» («Coeurs pour tous») ! Ο οικουμενικός Έλληνας γιατρός μαζί με την ομάδα του δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χειρουργεί καθημερινά δωρεάν παιδιά στις φτωχές συνοικίες του κόσμου, με αμοιβή το χαμόγελο τους. Μοιράζεται ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Υεμένη, αλλά και οπουδήποτε στο κόσμο, όπου τον χρειάζονται. Είναι κάτοχος της πατέντας «Kalangos Ring», το πρωτοποριακό «δαχτυλίδι» που τοποθετείται στην παιδική καρδιά για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας, εκείνο όμως που τον έχει κάνει να ξεχωρίζει πραγματικά είναι ότι ως επιστήμονας έδωσε ξανά τη ζωή σε 14.000 άπορα παιδιά, που χειρούργησε με την ομάδα του στις πιο ξεχασμένες γωνιές του πλανήτη δωρεάν. Δουλεύει, όπως δηλώνει,  δεκαοχτώ ώρες τη μέρα, όμως δεν κοιτάει ποτέ το ρολόι του.

Ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στο εξής θα αφιερώνει μια εβδομάδα το μήνα στη πατρίδα του, την Ελλάδα, για να βοηθήσει όσα Ελληνόπουλα τον χρειαστούν στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία. Ο πρώτος άνθρωπος, που του έδειξε το δρόμο της φιλανθρωπίας ήταν ο πατέρας του, κορυφαίος παθολόγος στην Κωνσταντινούπολη, που άφησε εποχή με το έργο του. Ο Αυξέντιος Καλαγκός δήλωσε στον Τύπο: «Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ότι ο πατέρας μου μου έλεγε να αφουγκράζομαι τον πόνο των ανθρώπων και ειδικά αυτών που ζούνε στη φτώχεια». Ανακαλεί μνήμες από τα παιδικά του χρόνια: «Θυμάμαι μια ημέρα της εβδομάδας όπου η αυλή... ο κήπος μας γέμιζε κόσμο, που ερχόταν να εξεταστεί δωρεάν από τον πατέρα μου. Ιδιαίτερα μετά το θάνατο της μητέρα μου, ο πατέρας μου αφοσιώθηκε στη δωρεάν ιατρική προσφορά».  Σήμερα ο Αυξέντιος Καλαγκός χειρουργεί με την ομάδα του στις πιο αντίξοες συνθήκες σε χώρες του Τρίτου Κόσμου αλλά και σε άλλες όπως είναι η Γεωργία και η Σερβία εκπαιδεύοντας τατόχρονα γιατρούς αυτών των χωρών.

Ο πατέρας του ήταν παθολόγος, αρχίατρος του παιδικού νοσοκομείου Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη και μετά το θάνατο το 2004,  ένας δρόμος στην Κωνσταντινούπολη έχει πάρει το όνομα του. Σήμερα ο Αυξέντιος Καλαγκός είναι Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής της Γενεύης HUG. Παιδιά από την Ινδία, το Μαρόκο, την Αλγερία, τη Μοζαμβίκη, το Κιργιστάν, τη Μαδαγασκάρη, τη Μποτσουάνα, τον Λίβανο, στην Κύπρο, στην Ινδία, στη Βενεζουέλα, στην Ουκρανία... οφείλουν την σωτηρία τους σε εκείνον. Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός δεν απέκτησε τυχαία τον τίτλο του «γιατρού των φτωχών παιδιών». Υπήρξε μαθητής του Αλέν Καρπεντιέ και του Μαγκτνί Γιακούμπ, με τον οποίο στη συνέχεια συνεργάστηκε στενά. Αποφοίτησε το 1984 σε ηλικία 23 ετών, από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο Λονδίνο και στη συνέχεια αφιέρωσε πέντε επιπλέον χρόνια σπουδών προκειμένου να αφοσιωθεί στην καρδιοχειρουργική παιδιών και νεογνών στο Παρίσι και στις ΗΠΑ, για να γίνει τελικά τακτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης στα 40 του.

Αγαπά τη μυρωδιά της κανέλας, έχει πάντα ένα μπουκαλάκι με αυτό στο γραφείο του. Ο ίδιος δηλώνει ότι τον αναζωογονεί, παράλληλα όμως του θυμίζει την Πόλη! Από το 1998, ο Αυξέντιος Καλανγκός ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Coeurs pour tous» (Καρδιές για όλους), και από τότε με την ομάδα χειρουργών με κοινά ιδανικά, προσφέρει ανεκτίμητες ιατρικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη του ανά τον κόσμο. Επίσης δήλωσε ότι πρέπει να ξέρετε πως κάθε φορά που χειρουργώ πάνω από το χειρουργικό τραπέζι δεν κάνω τίποτα άλλο από το να επικαλούμαι τον Θεό. Και συνεχίζει συγκινημένος: «Αμέσως μετά, όταν όλα πάνε καλά, σε κάθε ευκαιρία θαυμάζω το έργο του Θεού πάνω σε μας τους ανθρώπους. Ναι, λοιπόν, πιστεύω στον Θεό. Άλλωστε, ο παππούς μου ήταν ιερέας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου