Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Οι γυναίκες ενωμένες πολεμούν τη Κλιματική ΑλλαγήTo 69% των Αμερικανών υποστηρίζει ότι και το 95% των επιστημόνων σχετικά με το Κλίμα, συμφωνούν στην πραγματικότητα και την τροχιά της Κλιματικής Αλλαγής από ανθρώπινες αιτίες.
Οι  Αμερικανοί μάλιστα ζουν με αυτή την απειλή να τους κυριεύει χωρίς να γνωρίζουν αν, πότε και πως θα μπει για τα καλά στη ζωή τους. Αν και έχει φανεί στο κατώφλι τους  - με απευθείας «χτυπήματα» όπως οι τυφώνες Katrina και Sandy ή συνδυασμένα «χτυπήματα» όπως πλημμύρες και fracking στο Colorado ή τσουνάμις και πυρηνικές καταστροφές όπως της Fukushima - όμως δεν εκτροχίασε τον Αμερικανικό τρόπο ζωής από τις business όπως συνήθως.

Υπάρχουν κάποιοι λοιπόν, που δεν περιμένουν τη μεγάλη καταστροφή. Έτσι τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Συνέδριο των Γυναικών για τη Γη και το Κλίμα (International Womens Earth and Climate Summit) έγινε στο Suffern της Νέας Υόρκης με 100 γυναίκες σύνεδρους,  top-level policymakers, σημαντικές προσωπικότητες πράσινων οργανισμών και αρχηγοί φυλών (grassroots organizers & indigenous chiefs) από όλο τον κόσμο. Από την καρδιά του δάσους του Αμαζονίου, από τα δάση του Κονγκό, από τις πλαγιές των Ιμαλαϊων, διοργανώτριες και γυναίκες αρχηγοί ιθαγενών από Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική... συγκεντρώθηκαν, μίλησαν σε διαφορετικές γλώσσες, φορώντας διαφορετικές ενδυμασίες, αφοσιωμένες σε διαφορετικές κουλτούρες, αλλά όλες ταγμένες στην υγεία της Γης και των μελλοντικών γενιών.  

Ήρθαν από μακριά για να κάνουν ότι οι γυναίκες κάνουν, να μιλήσουν και να ακούσουν, να μοιραστούν και να υποστηρίξουν, όπως επίσης να οργανώσουν, να σχεδιάσουν στρατηγικές και να σταθεροποιήσουν τρόπους υποστήριξης της συνέχισης της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη. Η Dr. Vandana Shiva είπε στο συνέδριο: “We need to value the expertise of women, who have cultivated the land to feed their families, to counter a form of expertise that only knows how to destroy the Earth, to exploit and reward the exploiters”… “Χρειαζόμαστε να δώσουμε αξία στην ικανότητα των γυναικών, που έχουν καλλιεργήσει γη για να θρέψουν τις οικογένειες τους, να αντιδράσουμε σε κάθε μορφή αξίας που το μόνο που ξέρει είναι πως να καταστρέφει τη Γη, να εκμεταλλεύεται και να επιβραβεύει τους εκμεταλλευτές...»
Dr. Vandana Shiva, left, and Dr. Jane Goodall, both are delegates to the International Women’s Earth and Climate Summit, talk before the opening of the summit. Photo credit: Lori Waselchuk
Ακούγοντας τις ιστορίες ο ένας του άλλου, οι συμμετέχοντες ήρθαν αντιμέτωποι με ότι οι πρώτοι άνθρωποι του κόσμου δε θα μπορούσαν να φανταστούν, το climate chaos... το χάος της Κλιματικής Αλλαγής, την οικολογική καταστροφή των εδαφών, ωκεανών και υδάτινων πόρων, το ξερίζωμα νοικοκυριών και κοινοτήτων, τη μόλυνση του φαγητού και νερού, όλων αυτών που «χτυπάνε» τη ζωή των ανθρώπων σε κάθε περιοχή της Γης. Όχι μετά από δεκαετίες, αλλά σήμερα. Υπάρχει και αυτή η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους λαούς... παράδειγμα για τους Αμερικανούς μια διακοπή στην υπηρεσία του κινητού φέρνει δυσκολία, όταν ακόμη σε πολλά μέρη του πλανήτη, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή φαγητό.

“You are the women willing to take a stand,”... «Είστε αυτές οι γυναίκες που είναι πρόθυμες να σηκώσουν το ανάστημα τους», είπε η διοργανώτρια του συνεδρίου Osprey Orielle Lake. Η Rosemary Enie από την Τανζανία είπε στις άλλες συνέδρους: “Συνήθως είχαμε βροχή από το ποτάμι για να ποτίζουμε το σιτάρι και τώρα δεν έχουμε βροχή και το ποτάμι στέρεψε”. Οι γυναίκες σύνεδροι μέτρησαν τις βροχοπτώσεις που δεν συμβαίνουν πια, τις σοδειές που ξεραίνονται, τα κομμένα δάση που μετατρέπονται σε ερήμους, πάγοι που λιώνουν, είδη που εξαφανίζονται παντελώς και πληθυσμοί εντόμων ανεξέλεγκτοι... έχουν φέρει τη μακρινή καταστροφή στο κατώφλι μας.  Ακόμη ασήμαντες εποχιακές αλλαγές, όπως οι κερασιές της Ιαπωνίας, που ανθίζουν 3 εβδομάδες νωρίτερα, επισημαίνουν τα οικολογικά σημάδια.

“Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο ήταν διάσημα παγκοσμίως, τώρα έχουν λιώσει», είπε η Jane Goodall στην Dr. Shiva. Πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύθηκαν τους πόρους της Γης χωρίς να υπολογίζουν τα έθνη, τους ανθρώπους ή τους νόμους. Συγκεκριμένα η Goodall είπε: «Χρησιμοποίησαν τους κανόνες της δημοκρατίας και τελικά «κλώτσησαν» αυτούς τους κανόνες λίγο λίγο». «Οι πολιτισμένοι άνθρωποι σε όλα τα μέρη του πλανήτη δρουν σοφά κοιτώντας τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων για τις επόμενες επτά γενιές και οι μη πολιτισμένοι άνθρωποι «βιάζουν» τη γη για το σήμερα» είπε η Dr. Shiva. Οι διοργανώτριες του συνεδρίου φώναξαν να μαζευτούν οι γυναίκες, γιατί οι γυναίκες δέχονται τις περισσότερες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, έχουν τα περισσότερα κίνητρα να την αντιμετωπίσουν κι όμως έχουν ένα μικρό αριθμό αντιπροσώπευσης στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα.

We are gathering to raise our voices to advocate for an Earth-respecting cultural narrative, one of “restore, respect, replenish” and to replace the narrative of  “domination, depletion and destruction” of nature. We are committed to a transition from a future of peril to a future of promise, to rally the women around the world to join together in action at all levels until the climate crisis is solved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου