Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ευχάριστα νέα για την άγρια ζωή της Ευρώπης!



Αν και η βιοποικιλότητα της Ευρώπης στο σύνολο ακόμη μειώνεται, μια πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη φέρνει τα ευχάριστα νέα ότι πολλά είδη της άγριας ζωής και πουλιά βρίσκονται σε ανάκαμψη.


Είναι αλήθεια ότι η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε κρίση παγκοσμίως. Οι νέες αναφορές μας βομβαρδίζουν με δεδομένα για τη μείωση των πληθυσμών διάφορων ειδών και οι τρόποι με τους οποίος προκαλούμε τη μείωση τους. Όμως στην Ευρώπη τα πράγματα τείνουν διαφορετικά, καθώς πολλά είδη κάνουν θεαματική ανάκαμψη, αυξάνονται σε αφθονία, προσφέρουν οφέλη στους ντόπιους και εμπνέουν ελπίδα για το μέλλον των ειδών σε διατήρηση.

Η νέα μελέτη με τίτλο ‘Wildlife Comeback in Europe' είναι η πρώτη σε βάθος μελέτη, που καταγράφει στην Ευρώπη είδη σε ανάκαμψη. Επιστήμονες από τη Zoological Society of London, συνεργάστηκαν με επιστήμονες από το BirdLife International και το European Bird Census Council, και όλοι οι ειδικοί μαζί συγκέντρωσαν δεδομένα για την αφθονία και διανομή επελεγμένων Ευρωπαϊκών ειδών, τα οποία δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.

Τα στοιχεία αναλύθηκαν για να παράγουν λεπτομερείς λογαριασμούς για το πως, γιατί και που 18 θηλαστικά και 19 είδη πουλιών έχουν επανακάμψει τα τελευταία 50 ή 60 χρόνια. Ο Iberian lynx δείχνει σημάδια επανάκαμψης, οι πληθυσμοί των καφέ αρκούδων έχουν διπλασιαστεί, οι γκρίζοι λύκοι έχουν αυξηθεί 30%, και ο θαλασσαετός «White-tailed sea eagle» έχει κάνει επίσης θεαματική επιστροφή....για να σας αναφέρουμε μερικά από τα πιο γνωστά είδη.  

Υπήρξε μεγάλη ποικιλία ανάμεσα στα είδη και τις περιοχές, με μια αύξηση για παράδειγμα κάτι λιγότερο από 10% για τους Red kites, αλλά περισσότερο από 14% για τον ευρωπαίο κάστορα (από το 1960).  Για τα πουλιά, ο μέσος όρος τους παρέμεινε σταθερός, αλλά τα θηλαστικά έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 30% και η ανάκαμψη τους είναι μεγαλύτερη στη νοτιότερη και δυτική Ευρώπη.
 
Οι περιορισμοί στο κυνήγι και η νομική προστασία τοποθεσιών διατήρησαν το γενετικό υλικό, το οποίο μπόρεσε να λειτουργήσει ως πηγή για τους πληθυσμούς με εκτενή προγράμματα επανεισαγωγής, τα οποία εφαρμόστηκαν τουλάχιστον σε 25 Ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα ο Ευρωπαϊκός βίσωνας βρίσκεται σε μια θεαμτική ανάκαμψη περισσότερο από 3000% από το 1960. Ζει κυρίως στο δάσος Bialowieza Primeval Forest ανάμεσα στη Πολωνία και Λευκορωσία, όπου και πρωτοβρέθηκε το 1952. Η πιο πρόσφατη επαναεισαγωγή έγινε στις αρχές του 2013, με απελευθέρωση 8 βίσωνων στη Γερμανία.
 
Στα πουλιά, οι χήνες οδηγούν... και είναι πρώτες σε ανάκαμψη. Οι σπάνιοι πληθυσμοί Barnacle goose (στην Γροιλανδία, Svalbard και Ρωσία) αυξήθηκαν από το 1950. Ο πληθυσμός της Ρωσίας έχει τη μεγαλύτερη αύξηση και από 10,000 individuals το 1950, το 2009 μετρήθηκαν συνολικά 908,000 individuals. Περισσότερα πληροφορίες αναφέρονται στη μελέτη, η οποία τονίζει ότι κατανοώντας τους μηχανισμούς, θα επιτρέψει στην άγρια ζωή να επανακάμψει και είναι πιο κρίσιμο για καλύτερη διατήρηση της στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Σίγουρα η μελέτη μας δίνει ελπίδες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου