Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

κρίσιμη ψηφοφορία για την υπεραλίευση στην Ευρώπη Στο Στρασβούργο την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε ψηφοφορία σχετικά με το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) και αφορούσε την κατανομή των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθούν την επόμενη επταετία από το ταμείο στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Το Ευρωκοινοβούλιο έκρινε ότι πρέπει να διατεθούν λιγότερα χρήματα από ό,τι πρότεινε η Κομισιόν για την επιδότηση των καυσίμων για τα αλιευτικά σκάφη και τον λεγόμενο εκσυχρονισμό του στόλου, ο οποίος θα αύξανε την αλιευτική ικανότητα. Αντίθετα ψήφισε υπέρ της αύξησης των κονδυλίων για την συλλογή επιστημονικών δεδομένων και την εφαρμογή των αλιευτικών κανόνων.
 
Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιύν ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των πληθυσμών σε διάστημα λίγων δεκαετιών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υπεραλίευση πλήττει σήμερα το 80% των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και το 47% των ευρωπαϊκών αποθεμάτων στον Ατλαντικό, συγκριτικά με μόλις 21% στην αλιευτική βιομηχανία των ΗΠΑ. Μάλιστα για αυτή τη κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης σχεδόν 200 επιστήμονες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την οποία ζητούσαν να περικοπούν οι επιδοτήσεις για νέα αλιευτικά.
 
Στην επιστολή επεσήμαναν «Οι επιδοτήσεις αυτές δημιουργούν ισχυρά κίνητρα για υπεραλίευση και η μείωσή τους είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την καταπολέμηση του προβλήματος». Τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαπραγματευτεί την απόφαση με την Κομισιόν και τις χώρες-μέλη. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ικανοποίησε πάντως τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. H Σάσκια Ρίτζαρντς, ειδική σε θέματα αλιείας για την Greenpeace στις Βρυξέλλες ανέφερε στο δικτυακό τόπο του Science ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση και δίνει έμφαση στη συλλογή πολύτιμων δεδομένων.

Η ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας έρχεται έπειτα από την μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στην ΕΕ, με βασικό μέτρο την απαγόρευση της απόρριψης των λεγόμενων «άχρηστων» ψαριών πίσω στη θάλασσα. Πριν την ψηφοφορία, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, αλλά και εκατοντάδες πολίτες ζήτησαν από τους Ευρωβουλευτές να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να ψηφίσουν υπέρ ενός πακέτου επιδοτήσεων που θα εξασφαλίζει τον τερματισμό της υπεραλίευσης και την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων ως το 2020.

Στο Στρασβούργο ο Markus Knigge, εκπρόσωπος του πανευρωπαϊκού δικτύου OCEAN2012 δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν και απέρριψε την πρόταση επανεισαγωγής επιδοτήσεων για την κατασκευή νέων σκαφών, διατήρησε κάποιες από τις παραδοσιακές ενισχύσεις που παρέχουν κίνητρα για υπεραλίευση, όπως την επιδότηση για αντικατάσταση μηχανής» Θετική είδηση αποτελεί η αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης προς τα κράτη-μέλη για τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων, τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου. Τα μέτρα αυτά αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των αλιευτικών πόρων και την εξάλειψη της παράνομης αλιείας.

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενίσχυσε διατάξεις, που αφορούν στην παροχή επιδοτήσεων μόνο προς τους αλιείς και τα κράτη-μέλη που συμμορφώνονται με τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Απομένουν οι τελικές διαπραγματεύσεις επί του τελικού κειμένου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών. Ίσως η βιώσιμη και κερδοφόρα αλιεία μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2020, εφόσον το Συμβούλιο Υπουργών και οι εθνικές αρχές κινηθούν προς την κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου