Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Το BLACKFISH μέσω CNN έκανε ευρύτερα γνωστό το θέμα της αιχμαλωσίας για τις φάλαινες & τα δελφίνια



Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων για τις φάλαινες και τα δελφίνια πραγματικά έκαναν μεγάλο άλμα, καθώς το ντοκυμαντέρ Blackfish βγήκε στον αέρα μέσω του προγράμματος του CNN (prime-time hours). Το φίλμ αφηγείται την ιστορία των φαλαινών όρκα, που κρατούνται σε αιχμαλωσία στα θεματικά πάρκα Seaworld στη Καλιφόρνια, Φλώριντα και Τέξας. Το Blackfish δεν είναι και κάτι εύκολο να το παρακολουθήσει κανείς... οι σκηνές όπου τεράστιες φάλαινες κολυμπούν απελπισμένες δίπλα σε οικογένειες ανθρώπων είναι διακριτικά ενοχλητικό, αλλά το φιλμ γίνεται λιγότερο διακριτικό αργότερα... Περισσότερο μέσα από μαρτυρίες πρώην εργαζομένων του SeaWorld, δείχνει πως οι φάλαινες, απογοητευμένες και βαριεστημένες από την αιχμαλωσία, επιτίθονται από καιρό σε καιρό με πράξεις εχθρικές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τους θανάτους δύο εκπαιδευτών –της Keltie Byrne και Dawn Brancheau— καθώς και ενός νέου άντρα ονόματι Daniel P. Dukes, ο οποίος είχε μπει κρυφά στο πάρκο μια νύχτα. Το Blackfish επίσης παρουσιάζει ότι η εταιρεία επανειλλημένα έχει προασπαθήσει να συγκαλύψει αυτά τα προβλήματα.

 

Ένας μεγάλος αριθμός από τους τηλεθεατές μέσα από τα social media έγραψαν ότι μαθαίνοντας για τις δοκιμασίες των φαλαινών έκλαψαν, ενώ πολλοί δηλώνουν ότι δε θα ξανά επισκεφθούν τέτοια πάρκα. Το έζησα κι εγώ αυτές τις τελευταίες μέρες στο twitter ... όπου πολλοί άλλοι πρότειναν ότι πρέπει να αναγνωριστούν περισσότερα νομικά δικαιώματα για τα ζώα, ιδιαίτερα αυτά που έχουν υψηλή ευφυία. όπως είναι οι φάλαινες και τα δελφίνια.  Περισσότερα σχόλια έγιναν με τα hashtags #BlackfishOnCNN και #Blackfish... έτσι ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις οι ίδιοι.  Επίσης στο networks website υπάρχουν μια συνέντευξη της filmmaker Gabriela Cowperthwaite, μια έρευνα αν οι φάλαινες ανήκουν στην αιχμαλωσία  και η συζήτηση με έναν πρώην εκπαιδευτή φαλαινών τον John Hargrove. Η σκηνοθέτιδα Γκαμπριέλα Κόουπεργουειτ δεν σχεδίαζε ποτέ να γυρίσει ντοκιμαντέρ για τις φάλαινες και δήλωσε: “Δεν γνώριζα τίποτα για τις φάλαινες. Δεν γνώριζα τίποτα για το SeaWorld. Δεν είναι ακτιβίστρια για την προστασία των ζώων. Είμαι μια μητέρα που πήγαινε τα παιδιά της στο SeaWorld».



Το 2010, ο Τίλικουμ, προκάλεσε τον τραγικό θάνατο της εκπαιδεύτριας του, μπροστά στα έντρομα μάτια μικρών και μεγάλων στο SeaWorld. To BLACKFISH ασχολείται με το ποιος ευθύνεται για ατυχήματα με φάλαινες, που βρίσκονται στην αιχμαλωσία και τι πραγματικά συμβαίνει στα θαλάσσια πάρκα. Ο Τίλικουμ ήταν μια φάλαινα 30 ετών που βρισκόταν σε αιχμαλωσία από το 1983. Ήταν γνωστός για την εμπλοκή του στο θάνατο δύο ακόμα ανθρώπων πριν το περιστατικό με την Ντον. Κατά την πρώτη περίοδο της αιχμαλωσίας του, ο Τίλικουμ χωρίς τη μητέρα του, κοινωνικοποιήθηκε από δύο άλλες όρκες που βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση. Οι τρεις όρκες έσυραν τότε την εκπαιδεύτρια Κέλτι Μπιρν στο νερό και την έπνιξαν. O Τίλικουμ μεταφέρθηκε στο πάρκο SeaWorld στο Ορλάντο των ΗΠΑ.  

Eκεί οι άλλες όρκες του έκαναν επιθέσεις με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να τον κλείνουν στην δεξαμενή απομόνωσης. Ήταν το 2010, που η φάλαινα προκάλεσε για ακόμα μία φορά τον τραγικό θάνατο της εκπαιδεύτριας της. Μετά από περίοδο ενός έτους, που ο Τίλικουμ σταμάτησε να εμφανίζεται μπροστά στο κοινό του SeaWorld, ξανάρχισε δουλειά με τους εκπαιδευτές το 2011 και υπό νέα μέτρα προστασίας. Η έρευνα των συνθηκών θανάτου στο πλαίσιο του ντοκυμαντέρ «Blackfish», άνοιξε τα μάτια της Γκαμπριέλλα σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια θαλάσσιων πάρκων, όπως το SeaWorld και για το ποιος εντέλει ευθύνεται για ατυχήματα με φάλαινες, που εξαναγκάζονται στην αιχμαλωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου