Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Αερογραμμές απαγόρευσαν τη μεταφορά πτερυγίων καρχαρίαShark fin imports to Hong Kong tumble after airlines refuse to carry them


Οι εισαγωγές πτερυγίων καρχαρία στο Hong Kong έχουν πέσει πάνω από 30% από τότε που μια καμπάνια ξεκίνησε για να σταματήσει τις αερογραμμές και τη ναυτιλία να μεταφέρει το επίμαχο εμπόρευμα. Ο Ricky Leung Lak-kee, πρόεδρος του Hong Kong Marine Products Association, δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Morning Post ότι η βιομηχανία των πτερυγίων καρχαρία έχει «χτυπηθεί» σκληρά από τη καμπάνια, που ξεκίνησε πέρσι σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αλλά και την καμπάνια για τη διαφθορά. Ένας συνασπισμός από 60 πράσινα γκρουπ είναι πίσω από τη καμπάνια που άφησε τους ψαράδες χωρίς δουλειά. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Προστατεύουν το καρχαρία, αλλά ποτέ δεν σκέφτονται ότι είναι ο τρόπος να ζήσουν και το «ψωμί» για αυτούς τους φτωχούς ψαράδες».


Το Hong Kong είναι παγκόσμιο κέντρο εμπορίου, για το οποίο οι περιβαλλοντιστές λένε ότι ενθαρρύνει τη πρακτική αφαίρεσης πτερυγίων στους καρχαρίες, που βάζουν σε κίνδυνο τους πληθυσμούς των καρχαριών. Η πόλη εισήγαγε 1,162 τόννους πτερυγίων καρχαρία το 2012,  σύμφωνα με κυβερνητικούς αριθμούς, δηλαδή σχεδόν τη μισή παγκόσμια ψαριά. Το γράμμα της καμπάνιας στάλθηκε από έναν συνασπισμό περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπου συμμετέχουν Greenpeace, Sea Shepherd και the Humane Society International, και είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν τη μεταφορά πτερυγίων καρχαρία η Qantas και η Air New Zealand συνιστώντας παντελή απαγόρευση στα πτερύγια καρχαρία.  Μόνο οι αερογραμμές της Cathay Pacific δήλωσαν ότι  θα μεταφέρουν πτερύγια καρχαρία από βιώσιμες πηγές. Η Middle Eastern airline Emirates τη περασμένη εβδομάδα έγινε και ο τελευταίος αερομεταφορέας, που ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση μεταφοράς πτερυγίων καρχαρία. Η καμπάνια κατάφερε να πέσει κατακόρυφα η ζήτηση πτερυγίων καρχαρία.