Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Φυτά για κάθε χώρο!




Σκεφτόμενη την έκθεση BUILDING GREEN EXPO 2013 το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο ΜΕΚ Παιανίας σκέφθηκα ότι πολύ χρήσιμο θα ήταν να βρω μετά από έρευνα ποιά φυτά είναι χρήσιμα για κάθε περίπτωση... για τη κουζίνα, το γραφείο, την αυλή κι άλλα. Η έκθεση έχει θέμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συνδέσμου εξαγωγέων φυτικού υλικού (ΕΣΕΦΥ) πρεσβεύοντας την αξία του πράσινου στο αστικό περιβάλλον.

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φυτά για το γραφείο είναι εξαιρετικά για τους εργαζόμενους, όπως ότι η κουζίνα θεωρείται ο πιο δύσκολος χώρος για τα φυτά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η απόδοση των υπαλλήλων αυξάνεται σε ένα πιο όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον, που τα φυτά δημιουργούν μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα φιλτράροντας τον αέρα. Οι ειδικοί λένε πως τα καλύτερα φυτά για το γραφείο είναι: το σπαθόφυλλο ή σπαθίφυλλο, ο πόθος, το αγλαόνημα, η διφενμπάχια, η αρέκα, οι κάκτοι... Για όσους εργάζονται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι κάκτοι θα βοηθήσουν απορροφώντας την ακτινοβολία της οθόνης. Τα φυτά του γραφείου πρέπει να απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και  με γλάστρες αυτοποτιζόμενες δεν χρειάζεται να κάνουμε σχεδόν τίποτα.

 

Στην κουζίνα δημιουργούνται μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας, ενώ τα φύλλα των φυτών συχνά γεμίζουν με λάδια ή σάλτσες... τα φυτά μη ξεχνάτε ότι κι αυτά παθαίνουν εγκαύματα. Οι περισσότερες κουζίνες και ιδιαίτερα σε παλαιότερα κτίσματα δεν διαθέτουν αρκετό φυσικό φωτισμό. Πολλές φορές αυτοί είναι και οι λόγοι που μπορεί να μην ανθίζουν τα φυτά σας στην κουζίνα. Εδώ κερδίζουν τα περβάζια των παραθύρων, που γίνονται  η καλύτερη θέση για τα φυτά  κουζίνας. 
 
Ακόμη όμως και στα παράθυρα κουζίνας πρέπει να προσέχουμε τον προσανατολισμό του κάθε παράθυρου... αφού σε ένα βορεινό σημείο, μπορεί να μην έχουμε αρκετό φωτισμό. Για παράδειγμα μια φτέρη ή φυτά εσωτερικού χώρου είναι ιδανικά σε ένα βορεινό παράθυρο, ενώ σε έναν νότιο προσανατολισμό θα μπορέσουμε να βάλουμε αρωματικά φυτά όπως μέντα, δυόσμο, άνιθο, μαϊντανό, βασιλικό κι άλλα, τα οποία χρειάζονται αρκετό φως. Στη Σκωτία είδα φέτος μικρά μαρουλάκια βιολογικά, καλό είναι να έχουμε γλάστρες με χρήσιμα φυτά στην μαγειρική.

 

Φυτά με χρώμα, που μπορούν να επιβιώσουν στην κουζίνα είναι η βριέζια, τιλάνσια, ορχιδέα.... Φυτά, που κρέμονται τα φύλλα τους και μπορούν να μεγαλώσουν σε έναν τέτοιο χώρο, είναι το χλωρόφυτο, ο πόθος, ο κισσός...  Μια πολύ καλή ιδέα για να εξασφαλίσουμε περισσότερο χώρο και άρα να έχουμε περισσότερα φυτά στο πρεβάζι, είναι να τοποθετήσουμε ράφια στο παράθυρο. Έτσι μπορεί να κρύψουμε ίσως και κάποια άσχημη θέα, αν έχουμε από το παράθυρο της κουζίνας και να ομορφύνουμε το χώρο. Ζωτικότατος είναι ο αερισμός, που πρέπει να γίνεται κάποιες ώρες ανοίγοντας το παράθυρο, αλλά ποτέ δεν πρέπει να το αφήνουμε ανοιχτό κατά την διάρκεια του χειμώνα. Το κρύο του χειμώνα, το πιθανότερο είναι, να δημιουργήσει προβλήματα στα φυτά. Γενικότερα τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου προέρχονται από χώρες με τροπικό κλίμα.

 

Τα τροπικά φυτά χρειάζονται υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και το μπάνιο ίσως είναι ο χώρος με την υψηλότερη ατμοσφαιρική υγρασία μέσα στο σπίτι. Οι ειδικοί προτείνουν κάποια φυτά, που είναι κατάλληλα για μπάνιο:  το αγλαόνημα, ποικιλίες μπαμπού, το χλωρόφυτο, η αλόη, η φτέρη,  η αφρικάνικη βιολέτα, η σανσεβέρια, η διφενμπάχια, το σπαθίφυλλο, ο πόθος, η καλαθέα και άλλα. Τα φυτά για να ζήσουν μέσα στο μπάνιο, θα πρέπει ο χώρος του μπάνιου να είναι φωτεινός χωρίς άμεσα οι ακτίνες του ήλιου να πέφτουν στα φυτά.

 

Στα φυτά εξωτερικού χώρου υπάρχουν κάποια, που αντέχουν στη ζέστη και στην έλλειψη νερού. Η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα φυτά, καθώς υπάρχουν πολλά φυτά, που δεν αντέχουν καθόλου την ζέστη. Μπορεί να τους δημιουργήσει εγκαύματα....μέχρι και να καταστραφεί το ίδιο το φυτό. Υπάρχουν κι αυτά τα φυτά, που ενώ αντέχουν την ζέστη, δεν επιβιώνουν στο κρύο. Δημοφιλή φυτά, που αντέχουν στην ζέστη και είναι ανθεκτικά στην έλλειψη νερού είναι η βουκαμβίλια, ο φοίνικας, η ελιά, τα πεύκα, τα ξινά (λεμονιές, πορτοκαλιές...), η πικροδάφνη, ο πυράκανθος, η αγγελική, η αριά, η χαρουπιά, η λεβάντα, η ρίγανη και οι κάκτοι.

 

Σε ένα κήπο όλα παίζουν ρόλο... ακόμη και τι φυτά μπορούμε να βάλουμε δίπλα σε μια πισίνα. Συγκεκριμένα οι φυτοφράχτες, εδώ και πολλά χρόνια στην βόρεια Ευρώπη έχουν σχεδόν αντικαταστήσει τους φράχτες από σίδερο, τούβλο, τσιμέντο κτλ. Οι φυτοφράκτες είναι κάτι που προτιμώ και μπορούν να γίνουν αρκετά ψηλοί και πυκνοί, δίχνοντας τα σύνορα και προστατεύοντας.  Καμιά φορά προστατεύουν καλύτερα και από έναν ψηλό τοίχο, αρκεί να επιλέξουμε μια ποικιλία με αγκάθια,  όπως για παράδειγμα ο πυράκανθος. Ένας ζωντανός φράχτης απευλευθερώνει οξυγόνο στο περιβάλλον, κάνει τον κήπο να δείχνει πιο πράσινος, συγκρατεί την σκόνη και την ηχορύπανση μακριά από το σπίτι μας.

 

Για φυτοφράκτες προτείνουν τα κωνοφόρα φυτά, θαμνώδη φυτά, αναρριχώμενα.. Συγκεκριμένα κάποια φυτά, που χρησιμοποιούν για φυτοφράχτες είναι το λεϊλαντ, gold crest, τούγια, λιγούστρο, ράμνος, βιβούρνο, φωτίνια, λαουροκέρασος, πυράκανθος, ρυγχόσπερμα και άλλα. Βέβαια για τα αναρριχώμενα θα πρέπει να βάλουμε ένα πλέγμα για να αναρριχηθούν. Επίσης στο χώρο της αυλής και του κήπου διαλέγουμε τι θα φυτέψουμε. Δίπλα σε μια πισίνα είναι πραγματικά δύσκολο να βάλεις οτιδήποτε... αφού για παράδειγμα τα φυλλοβόλα δέντρα θα δημιουργούν πρόβλημα κυρίως με την πτώση των φύλλων. Το καλό είναι πως τα φυλλοβόλα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δεν ρίχνουν σχεδόν καθόλου φύλλα, ενώ τα αειθαλή ρίχνουν λίγα, αλλά ρίχνουν κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Ιδιαίτερα τα φυλλοβόλα στα μέσα του φθινοπώρου, αν συνεχίζεται να χρησιμοποιείται η πισίνα, ρίχνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες φύλλων. Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να δούμε τι χρήση γίνεται στην πισίνα μας.  Μια καλή επιλογή είναι οι φοίνικες ή μικροί θάμνοι περιμετρικά της πισίνας.

Για σκιά δίπλα στην πισίνα η καλύτερη λύση είναι τα τεχνητά μέσα, δηλαδή πέργκολες με τεντόπανα ή άλλο είδος σκίασης. Μη ξεχνάτε ότι τα μεγάλα δέντρα εκτός από την πτώση των φύλλων, μπορεί να δημιουργήσουν με τις ρίζες τους και προβλήματα σε σωλήνες ή το μπετό. Ένα από τα πιο δημοφιλή δέντρα για κήπο είναι η μουριά η αρσενική (συκαμιά), η οποία με το κατάλληλο κλάδεμα παίρνει μορφή ομπρέλας και είναι ένα από τα πιο γρήγορης ανάπτυξης δέντρα. Οι ειδικοί για σκίαση σε κήπους προτείνουν: κατάλπη, ιπποκαστανιά, λεύκα την αργυρόφυλλη, πλάτανο, σοφόρα, σφανδάμια, φλαμουριά, φτελιά, ροβίνια, ζέλκοβα...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου