Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Καταστρεπτικές και φονικές οι πλημμύρες στο Κολοράντο21 ελικόπτερα Σινούκ συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης στο Κολοράντο ύστερα από μία εβδομάδα έντονων βροχοπτώσεων, που τα είχαν καθηλώσει στο έδαφος. Η καταστροφή από την πλημμύρα είναι ανυπολόγιστη, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και εκατοντάδες αγνοούνται. Ο όγκος του νερού, που έπεσε μέσα σε λίγες μέρες αντιπροσωπεύει το 81% της ετήσιας βροχόπτωσης για τη περιοχή. 20.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής. Οι πλημμύρες πλήττουν 15 κομητείες του Κολοράντο.
 
Η Εθνική Φρουρά, αστυνομία, πυροσβεστική και εθελοντές συμμετέχουν στη διάσωση. Τα σωστικά συνεργεία χρησιμοποιούν μεγάφωνα για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους, που παραμένουν εγκλωβισμένοι. Πολλοί κάτοικοι έχουν γράψει μηνύματα στις στέγες των σπιτιών τους. Η Εθνική Φρουρά έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της διανομής νερού και τροφίμων στις πληγείσες περιοχές, ενώ ελικόπτερα πετούν πάνω από τις γειτονιές για τον εντοπισμό αγνοουμένων. Σπίτια μετακινήθηκαν σαν έπιπλα και μεγάλοι δρόμοι έχουν παρασυρθεί από τον μεγάλο όγκο του νερού και της λάσπης.
 
Ευτυχώς τις επόμενες μέρες ο καιρός θα είναι καλός και τα νερά συνεχίζουν να υποχωρούν. Οι δρόμοι καθαρίζονται σταδιακά, έτσι ώστε τα σωστικά συνεργεία να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες περιοχές του Κολοράντο. Κάποιοι δρόμοι έχουν κοπεί και κάποιες γέφυρες έχουν παρασυρθεί από τα ποτάμια. Μέρες άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, επικοινωνίες, ίντερνετ... Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα για τη χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας στην πολιτεία και κήρυξε τη Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.