Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στο Πακιστάν δημιουργεί νέο νησίΜέχρι στιγμής διακόσιοι οκτώ είναι οι νεκροί από το φονικό σεισμό 7,7 Ρίχτερ, που είχε επίκεντρο τη νοτιοδυτική επαρχία Βαλουχιστάν στο Πακιστάν χθες, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Αμέτρητα σπίτια ισοπεδώθηκαν, χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Το Βαλοχιστάν είναι η μεγαλύτερη αλλά πιο αραιοκατοικημένη επαρχία του Πακιστάν και σεισμογενή περιοχή. Μετά τον σεισμό εμφανίστηκε ένα μικρό νησάκι κοντά στο λιμάνι του Γκουαντάρ κι όπως λένε μάρτυρες δεν έγινε αμέσως, αλλά εμφανίστηκε σταδιακά. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο για το σεισμό έδωσε εστιακό βάθος 20 χιλιομέτρων, βορειοανατολικά του Αουαράν.


Ο Behram Baloch, κάτοικος του λιμανιού Gwadar, δήλωσε στο ABC News ότι ήταν κάτι σα θαύμα. Το νησάκι είναι περίπου 200 feet μακρύ, εμφανίστηκε στην επιφάνεια της θάλασσας περίπου ¼ μιλίου μακριά από την ακτογραμμή ως μια βραχώδης μάζα.  Οι κάτοικοι έσπευσαν στην παραλία για να το δουν, καθώς αυτό σχηματιζόταν σταδιακά. Το νέο νησάκι έχει περίπου 9 μέτρα ύψος και μήκος 100 μ. ....καθώς αυτά, που ακούγονται ποικίλουν κι ακόμη δεν είναι καθορισμένα. Ο ντόπιος είπε ότι όλοι στο χωριό βγήκαν να το δουν και προσεύχονταν την ίδια ώρα...ενώ τόνισε ότι σήμερα θα προσπαθήσει να το δει από κοντά.
 
Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός, που έγινε αισθητός ακόμα και στο Καράτσι και την πρωτεύουσα της Ινδίας το Δελχί. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της τοπικής κυβέρνησης, το 90% των σπιτιών στο Αουαράν έχει καταστραφεί. Λόγω του μεγάλου συνωστισμού στα νοσοκομεία της περιοχής οι σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρονται με ελικόπτερο στο Καράτσι ή σε κοντινές περιοχές. Όλα τα χωριά της περιοχής είναι χτισμένα με σπίτια από χωμάτινα τούβλα και έχουν φτωχή σύνδεση με συγκοινωνία μεταξύ τους. Εξαιτίας των φτωχών υποδομών, οι διασώστες φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες.