Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας - Θρίαμβος του «Miss Violence»


Αλέξανδρος Αβρανάς με τον Λέοντα

Χθες βράδυ είχαμε μια ελληνική επιτυχία στο 70ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, καθώς με τα βραβεία σκηνοθεσίας & ανδρικής ερμηνείας βραβεύθηκε το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά! Είναι η τρίτη διαδοχική φορά, όπου ελληνική ταινία συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βενετία, ενώ το “Miss Violence” ήταν η πιο πολυσυζητημένη όλου του φεστιβάλ έτος με τα στοιχήματα να έχουν την ταινία μέσα σε όλες τις προβλέψεις για τα μεγάλα βραβεία και φαβορί για τον ανδρικό ρόλο. Με έναν εξαιρετικό Θέμη Πάνου στον πρωταγωνιστικό ρόλοκαι να δηλώνει ότι η ταινία μπορεί να βοηθήσει την ορατότητα των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Όπως είπε: «Κάθε φορά που η τέχνη βοηθάει να αποκαλύπονται μυστικά, κοινωνικά ή προσωπικά, αυτό είναι πάντα προς το συμφέρον της κοινωνίας. Πιστεύω πως η ταινία θα βοηθήσει να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα μυστικά».
 
Θέμης Πάνου
Η τελετή στο Λίντο βρήκε τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι να δίνει τον Χρυσό Λέοντα στην Ιταλία για πρώτη φορά μέσα σε 15 χρονια, για το «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσσι. ένα ντοκυμαντέρ για την καθημερινότητα όσων ζουν γύρω από τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της Ρώμης. Ο Αλέξανδρος Αβρανάς δήλωσε ότι η βράβευση σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα, ότι υπάρχει αξιοκρατία, ότι υπάρχει η ανάγκη να ακουστεί η αλήθεια. Ευχαρίστησε τους παραγωγούς, τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο, τους ηθοποιούς και όλους όσους βοήθησαν να γίνει αυτή η ταινία. Για να θυμηθούμε το «Miss Violence» συνεχίζει τη παράδοση των βραβεύσεων ελληνικών ταινιών, που ξεκίνησαν με τον γυναικείο ρόλο της Αριάν Λαμπέντ στο «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη και το βραβείο σεναρίου των «Άλπεων» του Γιώργου Λάνθιμου.


Στη συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή απονομής των βραβείων, ο Αλέξανδρος Αβρανάς μίλησε για τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας, που συμβαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα είπε: «Το σημαντικό είναι πως αυτά τα περιστατικά αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται. Για μένα ήταν μια ανάγκη μα μιλήσω για αυτήν την εξουσία και τη σκληρή αλήθεια, που είναι η κακή πλευρά μιας κοινωνίας, που πρέπει να καλυτερεύσει για να πάμε μπροστά». Ο πρωταγωνιστής Θέμης Πάνου δήλωσε: «Είναι ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος, που παίζω στο σινεμά μετά από 30 χρόνια στο θέατρο, ο Αλέξανδρος με εμπιστεύτηκε και όλο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Νιώθω ότι γίνεται μια περιδίνηση γύρω από τα ελληνικά πράγματα και ότι μάλλον κάνουμε καλή δουλειά παρόλες τις αντίξοες συνθήκες. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να το συνεχίσουμε αυτό, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να πιέσουμε ώστε να ανοίξουν οι πόρτες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου