Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Καίγεται το YOSEMITE NATIONAL PARK στη Καλιφόρνια



Aπό τις 17 Αυγούστου 2013 η μεγάλη πυρκαγιά της Καλιφόρνιας  άρχισε να κατακαίει το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι και που δυστυχώς μέχρι κι αυτή τη στιγμή συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη και ενισχύεται από τους δυνατούς ανέμους ταχύτητας 48 χιλιομέτρων ανά ώρα, που πνέουν στην περιοχή. Όσοι ασχολούνται χρόνια με την οικολογία γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η περιοχή για τους Αμερικανούς ως φυσικό και ιστορικό περιβάλλον... ένα εθνικό σύμβολο.  Από τα πρώτα χρόνια, που άρχισα να ασχολούμαι με το περιβάλλον διεθνώς διάβαζα για το σημαντικό αυτό πάρκο... για το Sierra Club και τον John Muir.

 
Περίπου 3.000 πυροσβέστες προσπαθούν να σταματήσουν τη καταστροή, αλλά στην περιοχή δυσχεραίνουν τις συνθήκες εκτός των ανέμων, τα πολλά δύσβατα μέρη και οι υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμη η πυρκαγιά απειλεί τις γραμμές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης του Σαν Φρανσίσκο με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτατης ανάγκης.
 

Το μεγαλύτερο όμως κίνδυνο διατρέχει η πλούσια βιοποικιλότητα που φιλοξενεί το Πάρκο Γιοσέμιτι.... αρκούδες, λύκους, πουλιά και άλλα ζώα ... αλλά και τις διάσημες υπεραιωνόβιες και γιγάντιες σεκόγιες, τα κωνοφόρα δέντρα, που θεωρούνται το σύμβολο του αμερικανικού Συστήματος Εθνικών Πάρκων. Χαρακτηριστικά, η σεκόγια με το όνομα Στρατηγός Σέρμαν έχει ύψος 83,8 μέτρα και όγκο, που φτάνει τα 1700 κυβικά μέτρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου