Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Tο κάρυ για τον πονοκέφαλο, αλλά και τον καρκίνο του οισοφάγου



Το κάρυ είναι μείγμα μπαχαρικών που προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, κυρίως λόγω της κουρκουμίνης και του σαλικυλικού οξέως, δηλαδή το ενεργό συστατικό της ασπιρίνης...  το οποίο βρίσκεται σε μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, το κύμινο, η πάπρικα... και έχει αναλγητική δράση.  Επιπλέον η κατανάλωση του κάρυ δεν προκαλεί παρενέργειες όπως π.χ. έλκη, τις οποίες μπορεί να προκαλέσει η μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης. Επίσης μελέτες, που διεξήχθησαν στην Ιρλανδία και στην Πολωνία τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στην επιβεβαίωση της υπόθεσης ότι η κουρκουμίνη, το πιο διαδεδομένο συστατικό του κάρυ, που του δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.


Συγκεκριμένα σε in vitro εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και μέσω αναπάντεχων μηχανισμών η κουρκουμίνη προάγει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων σε περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου. Με έκπληξη είδαν ότι το θαυματουργό συστατικό του κάρυ ξεκίνησε τη δράση του μόλις μέσα σε 24 ώρες, προκαλώντας έκκριση ουσιών από τα καρκινικά κύτταρα οδηγώντας τα στο να «αυτοαποδομηθούν» ή «αυτομεταβολιστούν», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μελετητές.


Από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι σήμερα οι θάνατοι από καρκίνο του οισοφάγου έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ η αύξηση αυτή φαίνεται να συσχετίζεται και με τη παχυσαρκία, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και με τον επιπολασμό της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Οι έρευνες διεξήχθησαν στο κέντρο αντικαρκινικής έρευνας του Κορκ υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Dr Sharon McKenna, και οι επιστήμονες μετά τα ευρήματα μπορούν να στραφούν στη χρήση της κουρκουμίνης σαν συστατικό της φαρμακευτικής αγωγής στην καταπολέμηση του καρκίνου του οισοφάγου. Ο καρκίνος του οισοφάγου αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, σκοτώνοντας περίπου 7.800 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως. Λιγότερο από 20% των ασθενών, που θα διαγνωστούν με καρκίνο του οισοφάγου ζουν για πάνω από 5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου