Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Το El Cerrito της Καλιφόρνια απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες



 Χθες βράδυ,  20 Αυγούστου 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο του El Cerrito στη Καλιφόρνια ψήφισε την απαγόρευση της χρήσης των πλαστικών τσαντών και περιεκτών Styrofoam. Αυτή η οδηγία απαγόρευσης απευθύνεται σε όλα τα καταστήματα, εκτός από κάποια συγκεκριμένα εστιατόρια και charities και η απαγόρευση επισήμως θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2014.




“Αυτό το σημαντικό βήμα του El Cerrito δείχνει ακόμη μια φορά ότι μπορούμε να πετύχουμε νίκες διαρκείας για τον ωκεανό και το περιβάλλον,” δήλωσε ο Nathan Weaver  (Environment California). “Απαγορεύοντας τις πλαστικές σακούλες είναι μια σωστή επιλογή για να προστατέψουμε τα ποτάμια μας, ακτές και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Χειροκροτώ τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για αυτό το θέμα.” Μια μελέτη από το Bay Area Stormwater Management Agencies Association έδειξε ότι οι πλαστικές σακούλες από μόνες τους αποτελούν περισσότερο από το 8% των σκουπιδιών που ξεβράζονται στον Κόλπο San Francisco.

 

Οι μιας χρήσης πλαστικές σακούλες και οι συσκευασίες τροφίμων συμπεριλαμβανομένου και του υλικού Styrofoam, είναι δύο από τα πιο κοινά υλικά σκουπιδιών, τα οποία μετακινούν από τις ακτές της Καλιφόρνιας όλοι οι εθελοντές του Ocean Conservancy. Οι πλαστικές σακούλες είναι η πιο απευθείας απειλή για την άγρια ζωή του ωκεανού, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες τις μπερδεύουν με φαγώσιμες μέδουσες. Μια στις τρεις leatherback θαλάσσιες χελώνες μελετήθηκε ότι είχαν πλαστικό στα στομάχια τους, κυρίως πλαστικές σακούλες... κι αυτό σε περισσότερες από 370 αυτοψίες.



“ Τίποτα που χρησιμοποιούμε για λίγα λεπτά δεν πρέπει να μολύνει τον ωκεανό για εκατοντάδες χρόνια,” σχολίασε ο Weaver. Οι απαγορεύσεις στις πλαστικές σακούλες γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην Καλιφόρνια και το El Cerrito είναι η 81η τοπική Κυβέρνηση που απαγορεύει της μιας χρήσης πλαστικές σακούλες ακολουθώντας το San Francisco, San Jose, Richmond, Oakland..  Περισσότερες από 70 πόλεις της California cities έχουν απαγορεύσει και τους Styrofoam food containers.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου