Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Aνίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο



Δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer η έναρξη μιας μελέτης στη Μεγάλη Βρετανία, που δίνει ελπίδες στην ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο. Πρόκειται για μια αιματολογική εξέταση, καθώς οι καρκινικοί όγκοι στις ωοθήκες είναι δύσκολο να εντοπιστούν όταν βρίσκονται σε αρχικά στάδια. Το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει έως και το 90% εάν ο καρκίνος των ωοθηκών εντοπιστεί νωρίς... αφήνοντας ένα 30% σε περίπτωση,  που διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο. Όλοι έχουμε κάποιες γνωστές ή φίλες, που έχουν ταλαιπωρηθεί και αντιμετώπισαν αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια νόσος με κληρονομική επιβάρυνση και θεωρείται ο πιο φονικός καρκίνος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Στατιστικά στοιχεία φανερώνουν ότι το 80% των γυναικών, που νοσούν είναι άνω των 50 ετών, με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες άνω των 60.


Συγκίνησε πολύ η περίπτωση της κόρης του ιρλανδού ηθοποιού Pierce Brosnan, που μετά από μάχη με τον καρκίνο των ωοθηκών χάθηκε σε ηλικία μόλις 42 ετών. Η Charlotte Emily πέθανε ακριβώς στην ίδια ηλικία με τη μητέρα της Cassandra πριν 22 χρόνια...  κι εκείνη ήταν σε ηλικία 43 ετών. Τα συμπτώματα, όπως το πυελικό και κοιλιακό άλγος ή το μόνιμο φούσκωμα, συχνά αποδίδονται σε άλλες παθήσεις και έτσι τελικά η κακοήθεια παραμένει αδιάγνωστη. Η ελπιδοφόρος μελέτη, που διενεργείται στη Μ. Βρετανία έχει συμπεριλάβει 4.051 γυναίκες, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015, αφήνει να διαφανεί ότι μια νέα διαγνωστική μέθοδος είναι ικανή να εντοπίσει αυτές που θα νοσήσουν.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης CA125 στο αίμα είναι υψηλότερα στην περίπτωση του καρκίνου των ωοθηκών.  Μέχρι σήμερα ο δείκτης αυτός δεν είναι αρκετά αξιόπιστος, καθώς αρκετές φορές δίνει ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Ακόμη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Τέξας σε ομάδα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών για 11 χρόνια φανερώνει ότι η αιματολογική εξέταση για την ανίχνευση της πρωτεΐνης μπορεί εντοπίσει τις γυναίκες, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έπειτα να τίθενται υπό συνεχή παρακολούθηση. Ο σκοπός των ερευνών είναι πως θα εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο ο καρκίνος των ωοθηκών και πως θα μειωθούν οι θάνατοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου