Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

SAVE THE GREAT BARRIER REEF AUSTRALIA



Ο Great Barrier Reef είναι ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα δώρα της Φύσης στην Αυστραλία, πραγματικά σου κόβει την ανάσα από την ομορφιά, ενώ είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του κόσμου (εκτείνεται 2.600 χλμ). Ο κοραλλιογενής ύφαλος, γεμάτος θαλάσσια ζωή περιλαμβάνει περισσότερα από 3000 ανεξάρτητα κοραλλιογενή συστήματα και εκατοντάδες μικρά τροπικά νησάκια με χρυσές ηλιόλουστες αμμώδεις παραλίες (περίπου 900 νησιά). Το περισσότερο μέρος του οικοσυστήματος ανήκει στο θαλάσσιο πάρκο Great Barrier Reef Marine Park.
 

Ο Great Barrier Reef είναι ένα από τα επτά φυσικά θαύματα του κόσμου κι αν τον δεις από μεγάλη απόσταση, θα μπορέσεις να καταλάβεις και το γιατί.  Είναι μεγαλύτερος και από το μεγάλο Σινικό Τείχος της Κίνας και ίσως το μοναδικό ζωντανό πράγμα, που είναι ορατό από το διάστημα. Η περιοχή αντιπροσωπεύει το 15% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως.  
 
Βρίσκεται κατά μήκος της βορειοανατολικής πλευράς της Αυστραλίας και προσφέρει εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Αυστραλίας, συντηρώντας περισσότερες από 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το μεγαλύτερο μέρος του υφάλου ανήκει στη προστατευόμενη περιοχή Great Barrier Reef Marine Park, κι έτσι περιορίζονται οι επιπτώσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως ο τουρισμός και το ψάρεμα.
 

Απόψε 17 Ιουνίου 2013 διάφορα περιβαλλοντικά γκρουπς και ακτιβιστές αφιερώνουν τη μέρα ως μέρα δράσης  για τη προστασία του Great Barrier Reef.  Υπάρχουν πολλές περιβαλλοντικές πιέσεις, η Κλιματική Αλλαγή, το ξέπλυμα των κοραλλιών, θέματα με οργανισμούς (crown-of-thorns starfish), ο τουρισμός....  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο 2012 από το Proceedings of the National Academy of Sciences, ο ύφαλος έχει χάσει σχεδόν το μισό του κοραλλιογενή κάλυμμα από το 1985. 
 

Ο Great Barrier Reef είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται από τους ντόπιους Aboriginal Australian και Torres Strait Islander peoples, και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας των ιθαγενών πληθυσμών και πηγή έμπνευσης. Όμως ο ύφαλος αποτελεί και δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες, ειδικά για τα νησιά Whitsunday Islands και Cairns regions. Ο τουρισμός αυτός είναι σημαντικότατη οικονομική δραστηριότητα για τη περιοχή και έχει υπολογισθεί ότι παράγει 3 εκατομμύρια περίπου δολάρια κάθε χρόνο. 
 

Ήδη τα κοράλλια αντιμετωπίζουν πολλά όπως την οξύτητα των ωκεανών, την υπερθέρμανση, καταστροφή από ακραίες καταιγίδες, ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων από βιομηχανικά λύμματα, ακόμη και εισβολές ειδών όπως π.χ. starfish.    
 
Τώρα όμως ακόμη ένας μεγάλος παράγοντας έχει προστεθεί και γι’αυτό οι διαμαρτυρίες για τη προστασία του υφάλου... αυτός των καυσίμων (fossil fuel development being pushed by the recently elected conservative Queensland state government). Ο κίνδυνος είναι τόσο αρκετά μεγάλος όπου η  UNESCO έχει απειλήσει να βάλει τον ύφαλο από το World Heritage Site status... δηλαδή από τη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας φυσικής Κληρονομιάς, αν δε προστατευτεί άμεσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου