Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

H Monsanto σταματάει τη προώθηση των μεταλλαγμένων σπόρων στην Ευρώπη



Η Monsanto Co δεν θα πιέσει άλλο για την μετάδοση και προώθηση των μεταλλαγμένων καλλιεργειών της, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις τη Παρασκευή 31 Μαίου, κυρίως στην Ευρώπη, καθώς υπάρχει αντίθεση για τους σπόρους βιοτεχνολογίας και μάλιστα πολύ μεγάλη αντίδραση στις περισσότερες χώρες.   Ευρωπαίοι υπάλληλοι της εταρείας από το St. Louis του Missouri, όπου εδρεύει η Monsanto, δήλωσαν στην γερμανική εφημερίδα  "Taz"  ότι δεν ασκούν πια λόμπυ για τις καλλιέργειες στην Ευρώπη και δεν στοχεύουν να πετύχουν νέες εγκρίσεις γενετικά μεταλλαγμένων φυτών. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος Ursula Lüttmer-Ouazane στη Γερμανία, δήλωσε στην εφημερίδα Taz: «Ήρθαμε στο τελικό συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμιά αποδοχή αυτή τη στιγμή».



Η εκπρόσωπος της εταιρείας Monsanto Thomas Helscherε είπε αυτή τη Παρασκευή, ότι η εταιρεία κάνει ξεκάθαρο αυτό και ότι θα επιδιώξει μόνο να διαδοθούν καλλιέργειες βιοτεχνολογίας σε περιοχές όπου υπάρχει θέμα βοήθειας. Πρόκειται να πουλάνε μεταλλαγμένους σπόρους μόνο εκεί όπου οι αγρότες επιζητούν εξωτερική βοήθεια... λίγες χώρες, όπως πιστεύουν ότι  χρειάζονται κάτι ανάλογο στην Ευρώπη, π.χ. Ισπανία και Πορτογαλία.  Η εταιρεία επικεντρώνεται να κερδίσει αγορές όπως η αγορά συμβατιού καλαμποκιού της Ουκρανίας και ο αντιπρόεδρος της Monsanto Jesus Madrazo, που ρυθμίζει τις υπερατλαντικές συμφωνίες της εταιρείας, είπε ότι η Ανατολική Ευρώπη και η Νότια Αφρική είναι το κλειδί ανάπτυξης της Monsanto. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, η Νότια Αφρική καλωσόρισε τη βιοτεχνολογία καλαμποκιού της Monsanto, ενώ η εταιρεία αναμένει εγκρίσεις και στη Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σόγιας από Βραζιλία. 
 

Η Monsanto θέλει να προωθήσει τον νέο της βιοτεχνολογικό σπόρο σόγιας, που είναι ανθεκτικός στα σκουλίκια και ονομάζεται Intacta RR2 Pro.  Σχεδιάζει να τον καλλιεργήσει στη Βραζιλία την επόμενη σεζόν, αλλά το όλο πρότζεκτ εξαρτάται από την έγκριση της Κίνας. Η Monsanto αυτή την εβδομάδα αντιμετωπίζει και τη δικαστική υπόθεση, αφού έχει μηνυθεί ότι πειραματικό σιτάρι βιοτεχνολογίας, το οποίο είχε αποσύρει χρόνια πριν, βρέθηκε να καλλιεργείται σε χωράφι φάρμας του Όρεγκον. Η αποκάλυψη αυτή ανακοινώθηκε από το Τμήμα U.S. Department of Agriculture την Τετάρτη, καθώς προκάλεσε δισταγμό, και πολλοί αγοραστές από την Ασία έχουν αποστασιοποιηθεί από εξαγορές Αμερικάνικων σιτηρών.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου