Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Το GREENPARTY της Θεσσαλονίκης ξεκινά... από την Ημέρα ΠεριβάλλοντοςΚαι φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσκαλεί για 3η συνεχή χρονιά τους πολίτες όλων των ηλικιών να συμμετέχουν στο Greenparty, τη μεγάλη οικολογική γιορτή της πόλης. Με έναρξη την Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 και ως 9 Ιουνίου 2013, στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως θα πραγματοποιηθεί ένα πενθήμερο δράσεων αφιερωμένων στην προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος του Greenparty είναι να υιοθετήσει κάθε πολίτης μια πιο οικολογική καθημερινότητα και βελτιώνοντας τον μικρόκοσμο του να συμβάλει στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.


Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως (Πάρκο της Ανθοκομικής, απέναντι από την ΕΤ3), με ελεύθερη είσοδο, ενώ με προεγγραφή στο 2310530585 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή για τη δράση «Φροντίζω ένα άγριο ζώο» που θα γίνει σε ειδικό χώρο στο Μικρόπολις (Βενιζέλου- Βασ. Ηρακλείου 18). Ολόκληρο το πρόγραμμα του Greenparty θα παρουσιαστεί επίσημα σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 στις 11:00 στην αίθουσα συσκέψεων στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης Βασ. Γεωργίου 1.


Στο Greenparty συμμετέχουν πολλοί και σημαντικοί περιβαλλοντικοί φορείς, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε οικολογικά εργαστήρια από τη γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης, ομιλίες, κατασκευές Trash Art, origami, εικαστική θαλασσινή έκθεση μαθητών,  παιχνίδια, κυνήγι θησαυρού, πικ- νικ για μικρούς και μεγάλους, υπαίθριο σινεμά στο πάρκο,  βραβεύσεις, κληρώσεις δώρων και πολλές συναυλίες.


Η διοργάνωση φιλοξενεί για πρώτη φορά το Plastic Ocean, μια καλλιτεχνική διαδραστική κατασκευή με θέμα τη ρύπανση των ωκεανών από το πλαστικό που έχει σαν στόχο τη σχετική αφύπνιση των πολιτών ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου. Το Plastic Ocean, μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Ελλάδα Καθαρή», παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ μέσα στο 2013 που είναι το Παγκόσμιο Έτος Συνεργασίας για το Νερό, θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη ρύπανση της θάλασσας.


Το Greenparty είναι ένας οικολογικός θεσμός που γεννήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, φέτος για πρώτη φορά βρίσκει συμμάχους δύο ακόμα πόλεις, την Κοζάνη και την Κέρκυρα, επίσης μέλη του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ). Το GreenParty 2013, αποτελεί μια προσπάθεια βελτίωσης του οικολογικού προφίλ της πόλης μέσα από τις δράσεις των πολιτών, σε τομείς όπως είναι οι φυτοτεχνικές παρεμβάσεις σε κήπους, μπαλκόνια και δώματα κατοικιών, η διαχείριση και η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση και η διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, καθώς και η χρησιμοποίηση των όμβριων και ανακυκλωμένων υδάτων.
 
Θα υπάρξει και ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ  «ΖΩ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ». Στείλτε  φωτογραφία του μπαλκονιού σας, της αυλής σας ή της δίκης σας περιβαλλοντικής σας πρωτοβουλίας και κερδίστε! Μέσα από το GreenParty θα αναδειχθούν τα πιο πράσινα μπαλκόνια/αυλές της πόλης μας και οι καλύτερες ιδιωτικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες. Λήξη υποβολής υποψηφιοτήτων/ψηφοφορίας: Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013. Η ψηφοφορία θα είναι διαδικτυακή, μέσω της ιστοσελίδας greenparty.gr. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση των συμμετοχών από κριτική επιτροπή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι νικητές του διαγωνισμού θα αναδειχθούν μέσα από την ψηφοφορία (50%) και μέσα από την αξιολόγηση της επιτροπής (50%).
 τα ΒΡΑΒΕΙΑ
1ο Αξίας 1000€ Φυτά και Υπηρεσίες για την αναδιαμόρφωση μπαλκονιού/αυλής
2ο Αξίας 600€ Φυτά και Υπηρεσίες για την αναδιαμόρφωση μπαλκονιού/αυλής
3ο Αξίας 400€ Φυτά και Υπηρεσίες για την αναδιαμόρφωση μπαλκονιού/αυλής