Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Καταστρεπτικές πλημμύρες στην Ινδία - το «τσουνάμι των Ιμαλαΐων»



Τελευταίες αναφορές μιλούν για 572 ανθρώπους, που έχουν χάσει τη ζωή τους στο κρατίδιο Ουταραχάντ από τις καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων.  Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί κατά εκατοντάδες όταν τα νερά υποχωρήσουν και τα σωστικά συνεργεία φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Άλλοι 39 θάνατοι έχουν αναφερθεί στα γειτονικά κρατίδια Χιμασάλ Πραντές και Ούταρ Πραντές. Πάνω από 13.800 άνθρωποι αγνοούνται και άλλοι 32.000, πολλοί εξ αυτών προσκυνητές, μάλλον έχουν παγιδευτεί από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις. Φέτος οι μουσώνες ήρθαν πριν από την περίοδο που αναμενόταν, προκαλώντας πλημμύρες, κατολισθήσεις κι εκτεταμένες καταστροφές.


Οι μουσώνες λόγω της Κλιματικής Αλλαγής έχουν γίνει πολύ πιο έντονοι τα τελευταία χρόνια. Επίσης οι κατασκευές μεγάλες κλίμακας, όπως η διάνοιξη ορυχείων και τα τεράστια ηλεκτροπαραγωγικά έργα στα βόρεια κρατίδια των Ιμαλαΐων επέτειναν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του κρατιδίου Ουταραχάντ, Βιτζάι Μπαχουγκούνα, δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης και απομάκρυνσης των πλημμυροπαθών από τις πληγείσες περιοχές. «Διεξάγουμε σωστικές επιχειρήσεις σαν να βρισκόμασταν σε πόλεμο. Σαράντα πέντε ελικόπτερα χτενίζουν περιοχές για να βρουν ανθρώπους και ρίχνουν προμήθειες. 


Σωστικά συνεργεία δίνουν έναν αγώνα με το χρόνο στην αναζήτησή τους για επιζώντες. Ο Ανίλ Τσάιτ, ένας στρατηγός που ηγείται των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης είπε:  «Η προτεραιότητά μας παραμένει να εκκενώσουμε τις περιοχές και να διανείμουμε προμήθειες σε αυτούς, που έχουν παγιδευτεί». Οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικές ομάδες προσπαθούν να ανοίξουν το οδικό δίκτυο και να κατασκευάσουν προσωρινές γέφυρες για να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις με τις αποκλεισμένες περιοχές. Ένα ιδιωτικό ελικόπτερο, ένα από τα δεκάδες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, συνετρίβη,  χωρίς να υπάρξουν, ευτυχώς,  απώλειες.
 
Το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV έκανε λόγο για μια «καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος» μάλλον, παρά για μια φυσική καταστροφή, αφού η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος παραβιαζόταν κατά συρροή στην περιοχή. Τελευταίες αναφορές μιλούν για 56.000 που διεσώθηκαν και ότι άλλοι 62.800, κυρίως προσκυνητές, παραμένουν παγιδευμένοι, κυρίως σε δύο πόλεις που θεωρούνται ιερές, την Μπαντρινάτ και την Κενταρνάτ, καθώς ο  Ιούνιος σηματοδοτεί το αποκορύφωμα των ταξιδιών των προσκυνητών και τουριστών στην Ουταραχάντ.

Πλημμύρες σε Γαλλία και Ισπανία
Ισχυρές βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν την Γαλλία και βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού αρκετές περιοχές στα νοτιοανατολικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ο καιρός δεν αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ώρες, ενώ τα φαινόμενα κινούνται προς τα βορειοανατολικά.Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή του Κοτ ντ' Ορ στη Γαλλία είχε καταστροφικές συνέπειες. Τα ασυνήθιστα για την εποχή ακραία καιρικά φαινόμενα και οι σφοδρές πλημμύρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3 άτομα στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας. Περισσότεροι από δύο χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.... μερικοί διέφυγαν με ελικόπτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου