Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής



Μπορεί να μην έδωσαν μεγάλη έκταση στην είδηση τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για  τη συμφωνία ΗΠΑ – ΚΙΝΑΣ, όμως είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη για το Κλίμα.  Στις 9 Ιουνίου 2013 ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τις συνομιλίες τους στην Καλιφόρνια, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή και την κατανάλωση των υδροφθορανθράκων. Δηλαδή οι δύο από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη μείωση της κατανάλωσης ορισμένων αερίων του θερμοκηπίου στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η Κλιματική Αλλαγή.
 

Οι υδροφθοράνθρακες μπορεί να συμβάλουν σχεδόν κατά 20% στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, επιβραδύνοντας τις προσπάθειες να σταματήσει η κλιματική αλλαγή, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή και την κατανάλωση των υδροφθορανθράκων (HFC) που συμβάλλουν στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και χρησιμοποιούνται στα ψυγεία, τα κλιματιστικά και σε άλλο βιομηχανικό εξοπλισμό. Μόνο οι εκπομπές από τα ψυγεία και τα αιρκοντίσιονς καλύπτουν το 1% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως... και αναμένεται στις δύο χώρες οι εκπομπές να αυξηθούν κατά 19% μέχρι το 2050.
 

Ο President Obama και ο νέος Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping συμφώνησαν, αν και δεν έχουν μπει συγκεκριμένοι στόχοι ή δεν πάρθηκαν ακόμη νομικά μέτρα. Τα τελευταία χρόνια η Κίνα μαζί με την Ινδία και τη Βραζιλία είχαν μπλοκάρει τις προσπάθιες μέσω Πρωτοκόλλων.  Με ανακοίνωση όμως επίσημη του Λευκού Οίκου, για πρώτη φορά, οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού και με άλλες χώρες, βάζοντας σε εφαρμογή το Montreal Protocol για να ανακόψουν τις εκπομπές των hydrofluorocarbons. "This is a very big deal," (αυτή είναι μεγάλη συμφωνία) είπε ο Jake Schmidt, international climate policy director for the Natural Resources Defense Council.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου